notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Zöldfal, avagy az élő falikárpit

hirdetes

Zöldfal, avagy az élő falikárpit

Kollár Judit - Laszli Adrienn

Itthon is egyre több helyen találkozhatunk ezzel az igazán látványos megoldással. A zöldfal vagy más néven vertikális kert egy olyan kompozíció, ahol a növények a fal mentén kerülnek elhelyezésre. A tápanyagot és a vizet egy függőleges talpazatból kapják.

Vertical garden

Patrick Blanc, francia botanikus és művész tekinthető az irányzat úttörőjének, aki több mint 30 évvel ezelőtt alkotta meg az első élőfalat. Az elmúlt néhány évben jelentek meg igazán a főként külföldi irodák és bevásárló központok falain dekorációként. Ma már hazai tervezők is alkalmazzák, de valójában mennyit tudunk a felépítésükről és a környezetünkre gyakorolt pozitív hatásáról?

Legyen szó irodáról, bevásárlóközpontról vagy az otthonunkról mindenhol kellemes élményt nyújt egy ilyen oázis. Az esztétikán túl javítja a beltéri levegő minőségét, ezáltal növeli a jó közérzetet. Ráadásul kiváló hang- és hőszigetelő, már egy kisebb növényfal is képes csökkenteni az összes zajterhelést. Rengeteg olyan iroda van, aminek a közvetlen közelében egyáltalán nincs zöld felület vagy park. Nyilvánvalóan nem pótolhatja a szabadban töltött időt, azonban jelentősen fokozza komfortérzetünket és szemünknek megnyugtató látványt biztosít. Nézzünk néhány jól megkomponált példát.

hirdetes
Vertical garden

A növények vízellátása történhet manuálisan és automata rendszer által. Ez utóbbi kialakításához szükség van a zöldfal közelében kiépített viz-, csatorna és elektromos kiállásra. A kézi öntözésű zöldfalak általában kisebb méretűek, például képek vagy egyéb dekoratív installációk. 

Vertical garden

A beültetendő növények kiválasztásánál fontos szempont, hogy közel azonos fény-, tápanyag- és vízigényűek legyenek. 

A zöld falat telepítő cégek általában biztosítják a növények rendszeres  gondozását, így garantálják a folyamatosan szép látványt.

Vertical garden

Pszichológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy a növényzet mennyire pozitív hatással van a kreativitásra, a lelkiállapotra, valamint a belső egyensúlyra, továbbá növeli a teljesítményt és javítja a koncentrációt. Bátran ajánljuk tehát irodákba.

Vertical garden

Különböző közösségi terek, mint például hotelek, bankok és egyéb hivatalok recepcióinak nyújthat reprezentatív megjelenést. A képen látható étterem faltól falig tartó, hatalmas felületű installációja rendkívül impozáns.

hirdetes
Vertical garden

Felhasználásának tényleg csak a képzelet szab határt. Ez a konténer alapra épített paraván remek térelválasztó.

Vertical garden

Nem feltétlen kötelező rögtön egy teljes falat beborítani. Kivitelezhetőek a képek látható megoldások is. 

Vertical garden

Fűszernövények a konyhában. Nincs is annál jobb, mint amikor valami nem csak szép, de praktikus is!

Vertical garden

Rendkívül hangulatossá tudja varázsolni a teret egy ilyen üde, zöld színfolt. Az ablakokon beáramló fényt pompás külsővel hálálja meg a növényzet.

Vertical garden

Bár eddig kifejezetten beltéri megoldásokat láttunk, természetesen kültéren is remekül mutat egy zöldfal. Képzeljük csak el egy épület homlokzatán vagy egy tűzfalon. 

Forrás: Szöveg: AUDREY'S, képek: decodir.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Eladó lakás Balaton part

Eladó lakás Balaton part? Egy Balaton-parti otthon megvásárlása életre szóló befektetés. A... Tovább

Kerámia

Kerámiaművészetből 1964-ben indult el Gmundenben a nemzetközi szimpozionmozgalom. 1969-ben... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció