notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A II. kerületben van a legtöbb betörés, a legbiztonságosabb nagyváros pedig Sopron. Statisztikailag javult a közbiztonság az elmúlt évben.

hirdetes

Évről évre növekszik a betörések száma Magyarországon

Szélesi Ferenc

Magyarországon az elmúlt hat évben több, mint 20 százalékkal növekedett a betöréses lopások száma. A betörésekhez sokszor még most is a hanyag tulajdonosok szolgáltatják az alkalmat, miközben ma már akár mobiltelefonon is követhetjük a lakásunk körüli történéseket. A II.és IV. kerületben van a legtöbb betörés, a legbiztonságosabb nagyváros pedig Sopron. Statisztikailag javult a közbiztonság az elmúlt évben.

A II. kerületben van a legtöbb betörés, a legbiztonságosabb nagyváros pedig Sopron. Statisztikailag javult a közbiztonság az elmúlt évben.

Budán több a betörés


A térkép alapján a tolvajok leginkább ott lopnak, ahol a legnagyobb zsákmányra számíthatnak: a budapesti kerületek közül a betörések száma a II. kerületben volt a legmagasabb 2014-ben, itt 539 betörést jelentettek be.
A II. mellett a többi jómódú budai kerületben is kiugróan sok betörést regisztráltak, az I. és a XII. kerületben147, illetve 260 betörés volt, ezzel 1000-ből átlagosan hat lakoshoz törtek már be 2014-ben. Ez az arány szintén igen magas volt Soroksáron, valamint az V. kerületben. A külső pesti kerületekben Soroksáron kívül sokkal kevesebb a rablás, mint Budán, ezeknek nagy része a „közepes” vagy „mérsékelt” kategóriába került a betörések szempontjából. A legbiztonságosabb mégis egy belvárosi kerület: a VII. kerületben 1000 lakosra csak két betörés jut.

A legveszélyesebb: Siófok


A vizsgált vidéki városok közül – 2013-hoz hasonlóan – tavaly is Siófokon volt a legrosszabb a közbiztonság. A dunántúli városban több mint 1100 bűnesetet regisztráltak, vagyis ezer lakosra több mint 47 bűneset jutott. Igaz, ez még mindig kevesebb, mint tavalyelőtt, ekkor 1914 törvénysértés történt. A statisztikát rontja, hogy nyaranta a turizmus miatt megsokszorozódik a város lakossága. Ugyanez magyarázhatja a budapesti belső kerületek rossz bűnügyi mutatóit.

hirdetes


A többi nagyváros közül Szolnokon is kiugróan sok, ezer lakosonként 38 bűneset történt, míg a legbiztonságosabb város Sopron: itt csak 17 bűncselekmény jut ezer lakosra. Vagyon elleni bűncselekményekkel egyébként országos szinten Budapest a leginkább fertőzött, a fővárosban több autót lopnak vagy törnek fel, mint a többi nagyvárosban együttvéve. Betörések terén a budapesti átlagot csak három közeli település, Érd, Budaörs és Szigetszentmiklós előzi meg.

Az Otthontérkép legújabb fejlesztése alapján Siófok a bűnözéssel leginkább fertőzött magyar nagyváros. Viszont, ha Budapestet kerületi bontásban vizsgáljuk, akkor az abszolút győztes a VI. kerület lett a 2013 márciusa és 2014 februárja között vizsgált, ezer főre jutó bűnesetek számában.

hirdetes

Mi a helyzet Vácon?


A személy elleni bűncselekményeknek országosan nagyobb a szórása, Budapesthez hasonlóak az arányok például Nyíregyházán és Miskolcon, a legsűrűbb viszont ebből a szempontból Vác volt 2014-ben. Ez azért is különös, mert tavalyelőtt Vác még egy igen békés városnak számított, 47 személy elleni bűnesetet regisztráltak, 2014-ben viszont már 145-öt.

Ha minőségi biztonsági eszközökre vágysz, melyekkel megóvhatod értékeidet, látogass el a Bakos Security biztonságtechnikai cég oldalára és kövesd Biztonság GURU Facebook oldalát a mindennapi hasznos információkért, jó tanácsokért.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Kerti pad

A pad párnázatlan ülőbútor egy sorban ülő több személy számára. Egyszerű formája, a... Tovább

Fotel

Kárpitozott ülőbútor, amely párnázott karosszékhez hasonló, de annál sokkal kényelmesebb,... Tovább

Tovább a lexikonra