notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ismerd meg a napelemes rendszer előnyeit

hirdetes

Soha többé nem kell rezsit fizetned – Több tízezer embernek már bevált!

VZS, GE.

Egyre több magyarországi lakos szerel napelemet a háza tetejére. A statisztikák alapján már 10 000-en használnak napelemet hazánkban. Természetesen ez az érték nem olyan meglepő, hiszen egyre kevesebb tényező áll annak az útjában, hogy egyszerűen hozzájuthassunk a megújuló energiaforrásokhoz, így egyszerűbben bővül a piac. Pontos számítások is alátámasztják mennyire megéri ma napelemet használni. 

A napelemes rendszer előnyei

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb jelentéséből tudhattuk meg, hogy milyen rohamosan terjed a napelem használat. A 2018-as év végéig 726 MW napelemes termelő kapacitást kapcsoltak az itthoni villamosenergia-hálózatra. Az idei év június 30-i előzetes adat azonban már most meghaladja az előző évi értéket, sőt még az 1100 MW-ot is. 

11 évvel ezelőtt, 2008-ban csupán 505 kW kapacitás volt az országban. Bár a háztartási kiserőművek többféle forrásból pl.: szélből, biomasszából, földgázból is nyerhetnek energiát, a legmeghatározóbb (egyelőre) a napelem. Legnagyobb örömünkre pedig ez még csak a kezdet. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert Magyarország rengeteg megújuló energiaforrással rendelkezik. Csak napenergia felhasználásával a primerenergia-felhasználásunk majdhogynem dupláját biztosíthatnánk. A Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energia Albizottsága több felmérést is végzett, melyekből megállapítható, hogy az 1850 PJ/év (becslés), jelenleg a fogyasztásunk felső korlátját sem képezhetné. 

Ezt egyébként a MEKH is elismerte, de az elkövetkezendő kapacitásbővülések még nagyon sok mindentől függenek. Például a szabályozásoktól, támogatási politikától és/vagy a napelemek árától is. Ha esetleg szívesen belevágnál, de még nincsen megfelelő pénzügyi háttered, akkor se csüggedj! Napelemet ugyanis még hitelből is megéri használni!

hirdetes

A már említett MEKH statisztikai adatok megmutatták, hogy a 2016-ot követő 2 évben megduplázódott a kiserőművek száma, tehát egyelőre bővül a lakossági piac. Ha elegendő időt és pénzt fektetünk bele, akkor egy jól megtervezett napelemes rendszer egy egész háztartás vagy kisvállalkozás rezsi költségét is kiválthatja. 

Végezzünk egy egyszerűsített számítást!

Ma egy családnak kb. 3,6 kW-os teljesítményű rendszerre van szüksége, ez egy átlagos családi háztartás éves villamos energia igényeit fedezi. A munkálatok során természetesen van munkadíj és engedélyeztetni is kell a procedúrát. Mindezekkel együtt az összköltség nagyjából 1,5 millió forint. Tegyük fel, hogy az éves villanyszámlánk 150 ezer Ft! Ebben az esetben, ha másfél millió Ft-ot befektetünk, akkor 10 év alatt térül meg nekünk. Fontos azonban figyelembe venni, hogy az energiaárak már most is nőnek, illetve a technika folyamatos, nagymértékű fejlődése is hatással lehet a beruházásunkra, pontosabban pozitív hatással mivel annál rövidebb idő alatt leszünk nyereségesek, minél jobban lemennek a napelemárak. 

hirdetes

Ne felejtsük el, hogy miután vége a megtérülési időszaknak, a rendszerünk egyenesen pénzt fog nekünk, azaz a háztartásnak termelni. Tehát hosszútávon akár hitel felvételével is nyereséges lesz a befektetés. Aki szeretne pontosabb számításokat végezni a Pénzcentrum kalkulátorának segítségével ezt megteheti. Senki ne felejtse el, hogy egy hitel felvétele mindig költségekkel jár, ezért jobban megéri részben vagy teljes egészében megtakarításainkból fedezni a „korszerűsítést”, amennyiben természetesen ez módunkban áll.

A korszerűsítéshez pedig hozzátartozhat egy klímaberendezés is, amelyet tökéletesen működtethetünk napelem energiával egyaránt. A klímák előnye, hogy nem csak hűteni, de fűteni is tudunk velük, méghozzá elég hatékonyan. Fűtés klímával? Igen! Sokkal energiatakarékosabbá válhatunk, ha ezt a módszert válaszjuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hajópadló

1. A hajó tetejének, vagy a fenekének deszkázata. 2. Lakásokban használt, ehhez hasonlóan... Tovább

Takarító Budapest

Takarító Budapest bármely kerületében, ha nincs időnk a... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek