notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az ázsiai csodaerdő, ami függőlegesen magaslik ki a tömött város kellősközepén

hirdetes

Az ázsiai csodaerdő, ami függőlegesen magaslik ki a tömött város kellősközepén

VZS.

Nanjingben, Kínában elkezdték létrehozni a világ első függőleges erdőjét. Így szeretnék a zsúfolt városokat kicsit zöldebbé varázsolni!

Az ázsiai csodaerdő, ami függőlegesen magaslik ki a tömött város kellősközepén

Az eddigi tervek szerint az erdő két toronyból áll majd, ebből kifolyólag a pogramot Nanjing Towers-nek, azaz nanjingi tornyoknak nevezték el. Az így született zöld tornyok napiszinten 60 kg oxigént termelnek majd, a város lakói számára. 

Nem titok, hogy Kína a túlnépesedett országok között vezető helyen áll, ezért itt folyamatosan igyekeznek megoldást találni arra, hogy kevésbé környezetkárósító életet folytassanak. Így született meg az a remek ötlet, hogy ne csak néhány fát ültessenek az amúgy is zsúfolt belváros közepére, hanem egy egész erdőt telepítsenek ide. Mivel pedig vízszintesen erre nem lenne elég terület, létrehozzák hát függőlegesen!

A terveket Stefano Boerit olasz származású építész készítette, akinek ez lesz a harmadik ilyen nagyszabású remekműve. A svájci és a milánói, függőleges erdők után. Az egyik tornyot kb. 200 méter magasra tervezik és egy irodaépületté szeretnék alakítani. Elképzelések szerint egy múzeumnak és egy zöld építészeti iskolának is biztosítanak majd helyet az épületben. A torony tetején pedig egy klubbot szeretnének nyitni.

hirdetes

A másik tornyot 108 méteresre tervezik és ennek a tetejére egy hatalmas úszómedencét szeretnének építeni. Az épület maga pedig hotelként fog üzemelni. A tervek szerint 247 szobával fog rendelkezni a lenyűgöző zöld épület. A tornyokon található erdő nagyjából 2500 darab futócserjéből és 1000 darab fából fog állni, több mint 23 féle helyi fafajtából.

A teraszra kisétálva közelről is megcsodálhatják majd a vendégek a gyönyörű növényeket és úgy érezhetik magukat, mintha nem is a világ egyik legforgalmasabb városában szálltak volna meg, hanem egy csendes kis erdei kunyhóban.

hirdetes

Egyelőre nem tudni, hogy ténylegesen olyan hatásos lesz-e a biológiai rengeteg, mint ahogy a tervezet ígéri, de kártékony hatása biztosan nem lesz. Ha minden jól megy, évente 25 tonna szén-dioxidot dolgoznak fel majd a tornyok és napi legalább 60 kg oxigént termelnek majd. Mivel Kínában rendkívül magas a légszennyezettség, ezért biztosan nagyon sikeres lesz ez a megoldás, nem kizárt, hogy egyre több a nanjingihez hasonló torony is épül majd országszerte! Reméljük a Nanjing Towers legalább olyan hasznos lesz, mint amennyire mutatós! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Tojásszeletelő

A tojásszeletelő egy ételkészítéshez használatos konyhai eszköz, mellyel... Tovább

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, többek között rengeteg időt spórolhatunk a... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás