notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Nádból betont állítottak elő

hirdetes

Nádból beton?

VZS

Több éves fejtörés után meghökkentő találmánnyal állt elő az Újvidéki Egyetem Építészeti Karának egyik végzős diákja. Természetes anyagból, a nádból egy olcsó, és egyben környezetkímélő betont állított elő. Hogy hogyan? - az is érdekes.

 

Nádból beton?

A nád, mint az építészetben használatos alapanyag
  
 


A nádbeton  pillantásra olyan, akár a szokásos betonblokk, de ez a környezetünkben terem meg, az Alföld nedves, sík vidékein. Az apró kavics helyett ugyanis aprított nádból és portlandcementből készítette Bojan Bjelajac, az Újvidéki Egyetem Építészeti Karának végzős diákja, aki már évek óta tanulmányozza a nádat, mint az építészetben használatos alapanyagot. Figyelte hogyan vágták, hogyan dolgozták fel és  hogyan készítettek belőle téglát, amely évszázadokon keresztül dacolt az időjárás viszontagságaival.


  
Nádtermesztés a Vajdaságban


  
Ez a tégla 200 éves. Már akkor úgy gondolkodtak az emberek, hogy azt az anyagot kell az építésnél felhasználniuk, ami körülöttük van, ez pedig a föld és a szalma. Ebből állítottak elő olcsó és egészséges építőanyagot. A fiatal építész szerint a nádtermesztés - az építőipari felhasználás miatt - a Vajdaságban gazdasági lehetőség is. Az alacsonyan fekvő réteken, vízpartokon nagy nádmezőket lehetne termeszteni, amely a zöld területeket növelné, és közben megteremne a nádból készült beton alapanyaga is.

hirdetes
 


Lapozz a további érdekes részletekért! 

Nádból beton?

A nádbeton kidolgozása


   
Bojan Bjelajac elmondta: "Olyan épületanyagot akartam előállítani, amely elsősorban környezetkímélő, az embereknek egészséges lakásfeltételeket nyújt, és a belőle készült épület fűtéséhez kevesebb energiára van szükség, tehát egyben jó szigetelőanyag is."  A jövő téglájának kidolgozása nem volt egyszerű. Először is le kellett darálni a nádszálakat, majd hosszas kísérletezéssel meg kellett állapítani, hogy a nád milyen arányban legyen a többi összetevevővel, a vízzel és a cementtel. A falazásra készített blokkok szemcsésebbek, míg az üvegtartó szerkezet anyaga a vékony fala miatt sűrűbb. Ennek kiöntésére egyedi vibrációs prést is konstruált a fiatal feltaláló.

hirdetes


  
A nádbeton tulajdonságai


  
Bármennyire furcsán hangzik is, de a nádbeton tűzálló, és ilyen szempontból teljes mértékben megfelel a hazai és a nemzetközi szabványoknak, ugyanakkor ellenálló a különböző élő organizmusokkal szemben is, így nem kell toxikus védőszerekkel kezelni. Bár 60%-kal könnyebb a hagyományos betonnál, nyomásszilárdsága és teherbírása nagy. A már szabadalmazott találmányt feltalálója a becsei újítások kiállításán mutatta be először, a makói Idea elnevezésű rendezvényen pedig második díjat nyert.
 

Forrás: Betonnet

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Terrakotta

A terrakotta szó jelentése eredetileg égetett földet jelent. Gyakorlatilag ez a... Tovább

Szövet

A szövet a kelmék egyik fajtája, amely két egymásra merőleges fonalrendszerből: a hosszanti... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Természet