notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Házilag készíthetsz mozaikmintás járóköveket

hirdetes

Így készíts magadnak mozaikmintás járóköveket

VZS

Alakíts ki magadnak egy meseszép kerti ösvényt ezekkel a mozaikmintás járókövekkel. Most megmutatom hogyan készítheted el ezeket házilag, nagyon egyszerű!

Házilag készíthetsz mozaikmintás járóköveket

Mielőtt belekezdenél a projektbe, szükséged lesz néhány színes kerámialapra vagy csempére, amiket szilánkokra törhetsz. Ezeket érdemes olcsón, bolhapiacokon beszerezni. A sérülések elkerülése végett tedd a kerámiákat egy nem túl mély dobozba, majd takard le őket valamilyen ronggyal – ez megakadályozza majd, hogy az apró darapkák szétrepkedjenek. Érdemes védőszemüveget is viselni! Egy kalapáccsal szimplán addig zúzzuk a kerámiákat, amíg megfelelő méretűre nem törtek. Nagyon óvatosan bánjunk velük, mert a darabkák rendkívül élesek lesznek!

Hogy egy kis változatosságot és plusz színt vigyünk a designba, használhatunk még díszes kavicsokat, kagylóhéjakat, ékszereket, színes üveget vagy üveggolyókat is. Érdemes azonban észben tartani, hogy ezek a díszítőelemek véglegesen a kövek részévé válnak majd!

Amire szükséged lesz:
Sima felületű betonkő, tetszőleges méretben

hirdetes
Kerámiatányérok vagy csempék
Vékonyan száradó vakolat
Injektáló habarcs (opcionális)
Vakolókanál
Cakkozott szélű vakolókanál
Nagyméretű gumispatula
Biztonsági szemüveg
Vastag gumikesztyűk
Puha törlőruha

A mozaikmintás járókő elkészítéséhez lapozz egyet!

Házilag készíthetsz mozaikmintás járóköveket

Vizezz be egy betonkövet, hogy teljesen átnedvesítsd. A csomagoláson olvasható utasításokat követve készítsd elő a vékonyan száradó vakolatot (általában kissé folyós mogyoróvajéhoz hasonló állagú a megfelelő állapot). A cakkozott szélű vakolókanállal egyengesd el 0,6 – 1,2 centi vastagon.


Most következik a kreatív rész. A különböző díszítőelemeket ízlés szerint helyezd el a vakolatban, finoman belenyomva őket. Ahol szükséges használj valamivel több vakolatot, hogy végül sima felületet képezzenek a különböző díszítések. Hagyj helyet a habarcsnak az elemek között. A felesleges vakolatot távolítsd el a kőről, majd hagyj egy éjszakányi időt, hogy megszáradjon.

hirdetes
 

 

A mozaikmintás járókő elkészítéséhez lapozz egyet!

Házilag készíthetsz mozaikmintás járóköveket

Az injektáló habarcsot készítsd elő a csomagoláson látható instrukciók alapján. Egy nagy adagot helyezz a kőre, majd spatula segítségével egyengesd el úgy, hogy kitöltse a díszítőelemek közötti réseket. Ahol kell, ott használj többet, közben pedig ügyelj rá, hogy letöröld a díszekről.


Egy nedves szivaccsal töröld le a felesleges tömítőanyagot a kőről, egyenletes irányban, és gyakran öblítsd a szivacsot. Fontos, hogy ne mosd ki a habarcsot a díszítőelemek közül. 24-48 órán keresztül hagyjuk száradni a követ. Végül puha törlőruhával fényezzük ki.

 

Fotók: bhg.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Uszadék fa

Régies, sokat megélt, víz áztatta, nap szítta, textúráját láttatni engedő fa darabok,... Tovább

Budoár

Női szoba, pihenés és öltözködés számára. Választékos ízléssel rendezik be, és a ház... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció DIY Kert