notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Milyen mosogatógép mellett érdemes dönteni?

hirdetes

Milyen mosogatógép mellett érdemes dönteni?

B. Á.

A mosogatás sokunk számára a legkevésbé kedvelt házimunka, amit addig halogatunk, míg az edényhalmok már használhatatlanná teszik a konyhánkat. Szerencsére ma már létezik kényelmes megoldás: a mosogatógép.

Milyen mosogatógép mellett érdemes dönteni?

A megfelelő mosogatógép kiválasztása azonban számos kérdést vet fel: mekkorát válasszak, beépíthető vagy szabadon álló legyen, milyen energiaosztályba tartozzon, szükség van-e újgenerációs programokra? 

Kezdjük a legelején! A mosogatógéppel kapcsolatban számos félreértés él a köztudatban, mindenekelőtt ezeket érdemes eloszlatni. Tulajdonképpen ezek a gépek nem tesznek mást, csupán vízsugarak és tisztítószerek segítségével tisztává varázsolják az edényeinket, vagyis épp azt teszik, amit elvárunk tőlük. Ráadásul mindezt energiatakarékosan teszik; a gépi mosogatás jellemzően kevesebb villamos energiát emészt fel, mint a hagyományos kézi mosogatás, mivel kevesebb meleg vízzel képes megtisztítani az edényeinket. 

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a gép hatékonyságának javítása érdekében érdemes minél több ételmaradékot eltávolítani az edényekről. Előmosogatásra nincs szükség, de a rászáradt maradványokat érdemes beáztatni, mielőtt a gépbe helyeznénk az edényeket. A pakolás során tartsuk szem előtt, hogy a fúvókák által spriccelt vízsugárnak minden edényt el kell érniük, így a túlzsúfolás cseppet sem célravezető, hiszen egyes edények piszkosak maradhatnak.

A mosogatógép tehát egy roppant hasznos eszköz, ami nagymértékben megkönnyíti a mindennapjainkat, a megfelelő készülék kiválasztására azonban kellő figyelmet kell fordítanunk. Mindenekelőtt el kell döntenünk, hogy beépíthető vagy szabadon álló gépet vásárlunk. A beépíthető készülékek legnagyobb előnye, hogy a konyha szerves részét képezik, akár bútorlappal is elláthatók, azonban a vízhálózat elérése, illetve a szennyvízelvezetés némileg nehezebb feladatot jelenthet. A szabadon álló készülékeket ott helyezzük el, ahol szeretnénk, vagy ahol rendelkezésre állnak a szükséges kivezetési pontok, ráadásul az ilyen készülékek sok esetben olcsóbbak a beépíthető változatoknál.

hirdetes

A beépíthető és a szabadon álló mosogatógépek is jellemzően két méretben érhetők el, 45 és 60 centiméteres szélességet választhatunk. A 45 centis változatokat csak abban az esetben ajánljuk, ha a helytakarékosság kiemelt szempont. Velük szemben a 60 centis változatokat ritkábban kell elindítani, így energiát és pénzt spórolhatunk, ráadásul a készülék várható élettartama is hosszabb lesz.

hirdetes

Ahogyan a legtöbb háztartási gépnél, úgy a mosogatógépeknél is figyelembe kell vennünk az energiaosztályt. Minél több plusz jel sorakozik az „A” betűjelölés mögött, a készülék annál kevesebb villamos energiát használ fel. Az energiatakarékosság érdekében érdemes olyan készüléket választani, ami rendelkezik öko üzemmóddal.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az egybenyitott terekkel rendelkező lakásokban a készülék esetlegesen magasabb zajszintje zavaró lehet. Szerencsére a korszerű mosogatógépek már kifejezetten halkan dolgoznak, a működésük inkább duruzsolásnak hallható, mintsem zajnak. 

Mindenképpen szót érdemelnek az úgynevezett okos mosogatógépek, amelyek képesek kommunikálni az okostelefonunkkal. Ehhez csupán egy alkalmazás telepítésére van szükség és már indulhat is a mosogatás, akár a telefonunkon beállított paramétereknek megfelelően. 

Ezek a vezérlési lehetőségek azonban az esetek többségében nem adnak annyi pluszt, ami megéri a borsos felárat. Jó hír azonban a technika szerelmeseinek, hogy a legújabb gépek egyre több okos-funkcióval rendelkeznek, így hamarosan elérkezik az az idő, amikor már valóban megéri az ilyen készülékeket keresni.

Jó hír, hogy az ismert gyártók minden készüléke maradéktalanul alkalmas az alapfeladatok ellátására, így nem fogunk csalódni bennük. Ha kifejezetten nagy mennyiséget szeretnénk mosogatni, gyakran kényszerülünk rászáradt és erősen szennyezett edények mosogatására, abban az esetben érdemes magasabb minőségi osztályba sorolt készüléket választani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Lakástakarítás Budapest

A lakástakarítás folyamatos feladat, minden helyiséget naponta érdemes takarítani. Ha viszont... Tovább

Mosószóda

A mosószóda (nátrium-karbonát) fehér színű por, vagy színtelen kristály. Vízlágyító... Tovább

Tovább a lexikonra