notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Bemutatjuk, hogy hogyan érdemes kiválasztanod a mosogatót!

hirdetes

Így válaszd ki a konyhai berendezéseket - A mosogató

LK

Számíts rá, hogy a konyhára szánt költségvetésed körülbelül 8%-át olyan felszerelésekre költöd majd, mint a mosogató illetve a csapok. 

Bemutatjuk, hogy hogyan érdemes kiválasztanod a mosogatót!

A mosogató mérete és alakja nagyon fontos, a mérethez pedig hozzátartozik a mélység is. Az olcsóbb mosogatók talán nem mélyebbek 15-18 centinél, a szabványos darabok azonban 20 centinél kezdődnek, és a nagyobb konyhai eszközök, mint például a tésztafőző fazekak akár 25 centis mosogatókat is igényelhetnek.

A legelterjedtebb mosogatókonfigurációk a következők:

  • A hagyományos egyetlen, nagy négyszögletű medencét használó verziók
  • Duplamedencés verziók, ahol mindkét medence mérete megegyezik, és az egyikben a mosogatás, míg a másikba az öblítés történik
  • Duplamedencés verziók, ahol az egyik medence kisebb, mint a másik, amely alatt általában egy konyhamalac helyezkedik el

Számos más opció is létezik még, például hárommedencés megoldások, amelyek közül általában a középső a kisebb, konyhamalacos medence, amire gyakran egy vágódeszka kerül, helytakarékosság céljából.

A szűkösebb konyhákban egy pár négyzetes sarki mosogatóval kihasználható egy egyébként kényelmetlen sarok, és ezzel több hely szabadítható fel a könnyebben elérhető pultfelületen. Alternatívák ezekre a szintén sarkokba tervezett, de kerek mosogatók. A kisebb mosogatók kiválóan alkalmasak a zöldséges mosogatóknak, vagy a nappaliban elhelyezett bárpultokra is. Néhány konyhában egy kisebb, vese alakú mosogatót is találunk kiegészítő mosogatóként.

hirdetes
Bemutatjuk, hogy hogyan érdemes kiválasztanod a mosogatót!

Miután eldöntötted, hogy milyen méretű és alakú mosogatóra van szükséged, a következő szempont a berendezés anyaga. Választhatsz rozsdamentes acél, színes zománccal bevont öntöttvas, beépített és kvarc kompozit opciók közül.

    hirdetes
  • A rozsdamentes acél már az 50-es évek óta népszerű anyag. Sima, modern és természetesen rozsdaálló is. A 18-as jelzésű a legtartósabb – a vékonyabb 20-as és 22-es változatok hajlamosabbak a karcolódásra, horpadásokra és más szépséghibák összegyűjtésére.
  • A zománcozott öntöttvas mosogatók a zománcozott acél változatokra hasonlítanak, de tartósabbak és elterjedtebbek is, habár az öntöttvas berendezések súlya erős konyhabútort igényel. A zománcozott mosogatók számos színben kaphatók, köztük a klasszikus fehérben és számos modernebb árnyalatban is. Üvegszerű felületük könnyedén tisztítható, de a zománc hajlamos lepattogni, felfedve ezzel az alatta rejtőző öntöttvasat.
  • A beépített mosogatóknak nincs szélük és látszatra közvetlen részeit képezik a konyhapultnak. Ez egy kifejezetten modern és elegáns megoldás, ami egyszerűen tisztítható is egyben, ráadásul teljesen egységes színekben is kaphatóak ilyen mosogatók. Az ilyen berendezések általában drágábbak, és csak szakember segítségével szerelhetők be.
  • A kvarc kompozit mosogatók egy viszonylag „fiatalnak” számító anyagból készülnek, és egységes színekben kaphatók, számos színlehetőséggel, vagy akár valósághű gránit külsővel. A beépített verziókhoz hasonlóan a kvarc kompozit mosogatók is rozsda- illetve karcállóak.

Konyhamalacok, hulladékaprítók

Ezek a berendezések alapvetőnek számítanak a konyhák felújítása és átrendezésekor. Érdemes egy folyamatosan adagolható verziót választani, ami egy ki/bekapcsoló gombbal működik a falra vagy a mosogató alá szerelve, vagy egy olyan változatot, ami csak biztonságos zárást követően működtethető. Az utóbbi típusok drágábbak, és kevésbé elterjedtebbek, mint a folyamatosan adagolható berendezések, habár azok beszerelése költségesebb. Egyik változat sem jobb,mint a másik, ugyanis a személyes igények döntik el, hogy melyik felel majd meg jobban a konyhába.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Pizzasütő kemence

A kemence az egyik legősibb, ember által épített tűzhely, tűzrakóhely-típus.... Tovább

Intézménytakarítás Budapesten

A különböző intézmények takarítása rendkívül fontos, hiszen például a kórházak,... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha Lakásbemutatók Lakásfelújítás