notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Egy növény túlöntözése elkerülhet némi odafigyeléssel – de ha mégis megtörtént a túlöntözés, arra is van megoldás. A túl sok víz kényelmes otthont ad a gombáknak, baktériumoknak és egyéb kártevőknek, melyek végül megfertőzik a növényt.

hirdetes

Mit tehetünk egy túlöntözött növénnyel?

Király Réka, NA

Egy növény túlöntözése elkerülhet némi odafigyeléssel – de ha mégis megtörtént a túlöntözés, arra is van megoldás. A túl sok víz kényelmes otthont ad a gombáknak, baktériumoknak és egyéb kártevőknek, melyek végül megfertőzik a növényt, nem beszélve arról, hogy a növény akár „meg is fulladhat” a túl sok víztől. Sajnos, ha a kár már túl nagy, nem lehet visszafordítani az állapotot, de azért ha van ilyen növényed, érdemes megpróbálkozni pár tippel, mielőtt kidobnád.

Egy növény túlöntözése elkerülhet némi odafigyeléssel – de ha mégis megtörtént a túlöntözés, arra is van megoldás. A túl sok víz kényelmes otthont ad a gombáknak, baktériumoknak és egyéb kártevőknek, melyek végül megfertőzik a növényt.

A túlöntözött növények tünetei

 
A túlöntözés első jele, hogy a növény levelei fonnyadtak, kókadtak lesznek – sokan abban a tévhitben élnek, hogy ilyenkor a növény szomjas, ezért gyorsan megöntözik, ami még inkább a túlöntözés állapotához vezet. Persze lehet más probléma, de a túlöntözés is ezzel a tünettel kezdődik. Második lépésként, elkezdenek sárgulni és lehullani a levelek, vagy esetleg rohadási folyamatok indulnak be. Ha idáig eljutott a növény, sajnos általában már nincs mit tenni.
 

A túlöntözött növények diagnosztizálása

 
Ha a növény elkezd fonnyadni, kókadni érdemes alaposan megfigyelni, változtatni a víz mennyiségét, esetleg átrakni fényesebb vagy sötétebb helyre, hogy aztán pár hét múlva meg lehessen állapítani egy diagnózist. Sokszor csak rossz helyen van egy növény és sokszor bizony nem gondolunk arra sem, hogy túl sok vizet kaphatott.
hirdetes
 

Lehetséges intézkedések túlöntözött növény esetén

 
Az első és nyilvánvaló lépés a vízmennyiség csökkentése. Gyakori hiba, hogy a tálban is áll a víz, illetve a kaspókban – ezeket ellenőrizzük folyamatosan, hiszen ha vízben áll a növény, előbb-utóbb megfullad. 
Ha túl nedves a talaj, vedd ki a cserépből a növényt: a cserepet mosd át alaposan (a baktériumok és gombák miatt), a növényt pedig fektesd az oldalára és helyezd valamilyen nedvszívó anyagra (például papír törlőkendő), hogy kicsurogjon belőle minél több víz. Ne nyomkodd a földet, mert azzal többet ártasz, mint segítesz: hagyd egy éjszakán át így és elvégzi a dolgát.
hirdetes
 
Ezután érdemes tápanyag rudacskát vagy egyéb folyékony szert szúrni/önteni a földbe, hiszen a víz sok fontos anyagot kimoshatott a földből, amire a növénynek szüksége van.
 
Ha helyrejött a növény, használj agyag granulátumot: szórd rá ezeket az apró golyókat a növény földjére, melyek felszívják a felesleges vizet, amire nincs szüksége a növénynek, szükség esetén pedig visszaengedik.
 
Ha nem vagy tisztában azzal, hogyan és mennyit kell locsolni az adott növényt, nézz utána kézikönyvekben vagy interneten, nehogy megtörténjen még egyszer ez az állapot.
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi szokások

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születésnapjának fénypontja a... Tovább

Hűtő

A hűtőgép olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert