notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Figyelembe véve az elmúlt évek viharait, szuper-viharait, itthon, és világszerte, biztosan sokan vannak, akik komolyan elgondolkodnak azon, hogy saját háztartásuk áramellátására beszereznek egy generátort (áramfejlesztőt).

hirdetes

Mit érdemes tudni a generátorokról?

Kiss Dávid

Figyelembe véve az elmúlt évek viharait, szuper-viharait, itthon, és világszerte, biztosan sokan vannak, akik komolyan elgondolkodnak azon, hogy saját háztartásuk áramellátására beszereznek egy generátort (áramfejlesztőt), ugyanis ezek a viharok bizony sokszor áramkimaradással, áramszünettel járnak. 

Figyelembe véve az elmúlt évek viharait, szuper-viharait, itthon, és világszerte, biztosan sokan vannak, akik komolyan elgondolkodnak azon, hogy saját háztartásuk áramellátására beszereznek egy generátort (áramfejlesztőt).

Mit érdemes tudni a generátorokról?

A Sandy hurrikán túlélői 6 napig voltak villamos energia nélkül, mert a kidőlt fák sok helyen megsértették a villamoshálózatot. Nézzük, mit tudnánk megtenni hasonló helyzetben, ha lenne saját áramfejlesztőnk. Ne gondoljuk, hogy az interneten való szörfözés, vagy tv nézés az egyetlen dolog amit nem kell nélkülözni, de tudunk például meleg vízben tusolni, főzni, ételt melegíteni, nincs szükség gyertyákra, hiszen a világítás végzi a dolgát, pirítóst készíthetünk a reggelihez, bármikor feltölthetjük mobiljainkat, és egy meleg nyári napon sem kell klíma nélkül maradnunk. Gyakorlatilag egytől egyig hétköznapi rutin dolgaink, melyeket, ha nélkülöznünk kellene, az őrületbe kergetne, nem lennénk kiegyensúlyozottak, sőt sokunk egyenesen frusztrált lenne. Nézzük azonban mi mindent érdemes tudni az áramfejlesztőkről:

Ha ötletünk sincs, hogy hol is kezdjük ennek a rendszernek a beszerzését, beszereltetését, ajánlott megkérdezni egy szakértőt, villanyszerelő ismerőst, mit, milyet, és hogyan lenne érdemes beépíteni.

 

Generátor

 

Milyen generátort válasszak?Ha nekivágunk a projektnek, érdemes tudni hogy milyen generátort, mekkorát, automata beépített rendszerű, vagy a hordozható, szükség esetén beköthető generátor mellet tesszük le a voksunk. Léteznek már olyan integrált generátor rendszerek, melyek teljesen be vannak építve a ház áramellátásába, szerves részét alkotják a háznak. Ezek a rendszerű generátorok általában már olyan automatikával is rendelkeznek, hogy áramkimaradás, vagy ingadozó áram esetén pár másodperc múlva már életre is kelnek, és átveszik a ház villamos energia ellátását, majd ugyanígy önmaguktól ki is kapcsolnak, amikor már nincs rájuk szükség.Mennyi ideig képes ellátni egy házat a generátor?Az hogy mennyi ideig működik a generátor, függ attól, mennyi áramot használunk, és hogy mekkora kapacitású is az áramfejlesztőnk. Létezik benzinmotoros, dieseles, és gázgenerátor is. Egy áltagos háztartás igényeihez mérten, egy kb. 1800 literes propán tartály napokon át képes kiszolgálni az alapvetően szükséges energiával, ám a generátort nem kell 24 órán át üzemeltetni.

hirdetes

 

GenerátorMennyibe is kerül egy generátor?Szerettem volna tudni, hogy mégis mennyibe is fáj egy ilyen rendszer beépítése, nos ez teljesen igényektől függ. Egy hordozható kisebb teljesítményű generátor körülbelül 150-500 ezer forint körül már beszerezhető, ez néhány órára képes kisegíteni, és körülbelül 5-20 literes tartállyal rendelkeznek. Innen fölfelé jöhet az automatika, néhány plusz áramkör a kényelem érdekében, valamint az egész házra való egyedi megtervezés, és beépítés (ami nem kis munkával jár), el is jutottunk az akár több milliós befektetéshez.Mennyi gázra van szüksége a generátornak?A hordozható áramfejlesztők többnyire benzines vagy dieseles kivitelűek, ezeket használat közben fogyasztás szerint kell utántöltögetni, azonban az automata rendszerekhez többnyire tartozik egy nagyobb gáztartály, vagy direkt gázvezetékre van kötve, akár csak a gázkazánunk. Léteznek már cégek melyek foglalkoznak propán tartályok forgalmazásával, így ezek beszerzése a mai világban rutin feladatnak számít. A gázmennyiség függ a fogyasztástól, és a gép teljesítményétől is. A kisebb tartállyal rendelkező generátorokat érdemes teli tankkal tárolni, így szükség esetén bármikor élesíthető, beköthető.Néhány karbantartási és használati tipp a generátorhoz:


- Ügyeljen arra, hogy a fel nem használt gázt a tankból, egy pumpa visszajuttassa a tároló tartályba.
- Adjon stabilizátort a gázolajhoz, ha hosszabb időn keresztül egy tartályban tárolja.

hirdetes
- Vásároljon tartalék szűrőket, és olajat szükség esetére, így ezek kéznél lesznek ha szükség van rájuk.
- Minden hónapban járassa a generátort egy ideig, hogy a porlasztót tisztán tartsa:
Zárja el az üzemanyag szelepet miközben jár a motor, és futtassa a karburátort szárazon.
- Mindig ellenőrizze az olajszintet mielőtt beindítja a generátort.
- Gyakran cseréljen olajat a generátorban, főleg ha gyakran szükség van a használatára
- Működés közben soha ne hagyjuk, hogy kifogyjon az üzemanyag, ugyanis ez károsíthatja, tönkreteheti a generátorunkat.
- A hordozható generátorba soha ne töltsünk közvetlenül üzemanyagot működés közben vagy után, ugyanis a kicseppenő benzin a forró motorral érintkezve balesetveszélyes lehet. Használjunk erre a célra egy hosszabb műanyag csövet, vagy várjuk meg míg lehűl a motor, és a burkolat.
- Kövessük a használati útmutatóban leírt biztonsági és karbantartási utasításokat, ugyanis típusonként más-más dologra kell nagy figyelmet fordítani.
- Automata rendszerű generátor esetén rendszeresen ellenőrizzük a készenléti akkumulátor feszültségét, hogy szükség esetén kapcsolni tudjon a rendszer.

 

GenerátorMindezek függvényében láthatjuk, hogy a „nagy hatalom” nagy felelősséggel is jár. Ezek a gépek figyelmes, rendszeres karbantartást igényelnek, hogy rendeltetésszerűen, egyszerűen működhessenek. Figyeljünk oda, hogy ha kint helyezzük el az egységet, megfelelő távolságban legyen az ablakoktól, ugyanis a generátorok is bocsátanak ki szén-monoxidot, ami belélegezve halálos lehet. Beltéri beépítés esetén feltétlenül gondoskodjon megfelelő szén-monoxid érzékelők elhelyezéséről a lakásban.
 

Hasznos dolognak tartod a generátort egy családi házban? Szavazz ITT.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Roló

Ablak elfedésére használható, az ablak tetején rúdra feltekercselt, onnan lehúzható,... Tovább

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, többek között rengeteg időt spórolhatunk a... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet