notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mire figyeljünk oda albérletkeresés közben?

hirdetes

Ezeket a dolgokat ellenőrizd egy albérletben, mielőtt bármit aláírnál!

emszi

A legtöbben elfelejtik ezeket, pedig rendkívül fontosak lehetnek! Mielőtt úgy döntenél, hogy beköltözöl egy albérletbe, érdemes átvizsgálni a következőket…

Mire figyeljünk oda albérletkeresés közben?

Akár tanulmányaid, akár munkád, akár bármilyen más okokból van szükséged átmeneti helyre, fontos, hogy egy igényes lakást találj magadnak. Sokan beleszaladnak abba a problémába, hogy elsietik a választást, és csak később derül ki, hogy bizony nem éppen a legmegfelelőbb helyet választottuk szükségleteink, kényelmünk vagy rosszabb esetben egészségünk szempontjából.

Ha megvizsgálod az következő szempontokat (a személyes igényeid mellett) és minden rendben találsz, akkor sokkal nagyobb esély van rá, hogy megfelelő helyet találtál magadnak! Ha kell, írj össze egy kis listát, amit gyorsan átfuthatsz, amikor éppen egy lehetséges albérletet látogatsz meg! Íme 16 dolog, amit át kell nézned, mielőtt rábólintasz egy albérletre!

Kezdjük a következő oldalon!

Mire figyeljünk oda albérletkeresés közben?

Számold össze a konnektorokat

Figyelj oda, hogy melyik helységben hány konnektort találsz. A legjobb, ha minden szobában van belőlük legalább egy. Máskülönben az egész lakást hamar ellephetik a hosszabbítókábelek. Fontos továbbá, hogy az adott konnektorok hol vannak elhelyezve a szobában. Ne felejtsd el leellenőrizni, hogy képesek-e egyszerre több eszközt ellátni árammal.

Ellenőrizd, hogy van-e TV és internetkapcsolat

Nagyon kevesek képesek huzamosabb ideig megmaradni TV és stabil internetkapcsolat nélkül – a mobilnet pedig még mindig nem tart ott, ahol szeretnénk. Ha ezek nincsenek jelen, akkor érdemes megkérdezni, hogy a tulajdonos hajlandó-e engedni az árból, ha Te saját költségeken bekötteted a szükséges szolgáltatásokat.

Keresd a penészt

 Egy penészes lakás senki számára nem kellemes dolog – mégis sokan elfelejtik leellenőrizni, hogy nem-e bújt el valamelyik helységben. Nem elég, hogy taszítóan néz ki, általában nagyon nehéz megszabadulni tőle. A belélegzett spórákról nem is beszélve – figyelj az egészségedre! Gyerekek és idősek esetén abszolút kizáró ok! A penész általában a nagyobb páratartalom eredménye, így a konyhában, a fürdőben és az ablakok közelében valószínűbb, hogy találkozol vele.

hirdetes

Kérdezz a villanyóráról és egyéb mérőkről

Ha magadnak tudod mérni a víz- áram-, és egyéb fogyasztásaidat, akkor jobban tudsz spórolni. A tulajdonos valószínűleg nem fogja részletezni a havi költségeket számodra. Ezzel elkerülheted, hogy plusz költségeket fizess!

Mire figyeljünk oda albérletkeresés közben?

Parkolóhely?

Ha van autód, akkor bizonyára szükséged lesz egy olyan helyre, ahol leparkolhatsz vele. Lehetőség szerint kerüld a fizetős parkolókat. Ha nincs zárható garázs, igyekezz olyan parkolóhelyet keresni, amire rálátsz az ablakból. Szóba jöhetnek még közeli nyilvános parkolók is, a számodra kényelmes távolság csak rajtad múlik.

Milyen a környék?

Nézz ki az ablakon. Nem a csodálatos kilátást kell keresned – nézd meg viszont, hogy vannak-e a közelben erős fényű működő táblák, szórakozóhelyek, stb. Az erős neonfény álmatlanságot okozhat. Érdemes érdeklődni hogy szoktak-e hangos rendezvényeket rendezni a környéken, esetleg vannak-e zajongó szomszédok.

Voltak-e már állatok a lakásban korábban?

Ez első sorban az allergiások számára fontos. Semmiképpen ne költözz be olyan lakásba, ahol feltételezhetően hátramaradt állatszőr található.

hirdetes

Ablakok, ajtók rendben?

Győződj meg róla, hogy a lakás összes ajtaja egyszerűen és gond nélkül zárható és nyitható. Ugyan ez az ablakokra is vonatkozik. Ha nem tudsz friss levegőt engedi a szobába, akkor ott nem maradhatsz meg sokáig, főleg nyáron! Persze a szigetelést is érdemes átnézni, ha a hidegebb évszakokban is szeretnéd használni a lakást.

Mire figyeljünk oda albérletkeresés közben?

Készíts listát

A tulajdonossal közösen készítsetek listát az albérlethez tartozó berendezésekről (bútorok, eszközök, háztartási gépek, stb.). Jelöljétek meg rajta a kezdeti állapotukat, és az egészet adjátok hozzá a szerződéshez. Így a tulajdonos később nem vádolhat meg azzal, hogy tönkre tettél valamit, ami már a kezdetektől fogva nem működött rendesen, vagy sérült volt.

Eladó a lakás?

A tulajdonosok gyakran elhagyják azt a fontos részletet, hogy az albérlet esetleg megvásárolhatónak is meg van hirdetve. Így könnyedén meglepetés érhet, ha egyik nap bejelentik, hogy hamarosan ki kell költöznöd, mert valaki megvette a lakást.

Mi van, ha valami elromlik?

Nézd meg, hogy a szerződésben mi áll az olyan dolgokról, amik nem a te hibádból mennek tönkre. Ki fizeti ki őket? A tulajdonos saját zsebéből, vagy hozzáadja azt a havi költségeidhez?

Milyen a telefon jelerőssége?

Ugyan ez manapság már nem kifejezett probléma, bizonyos környékeken még mindig ütközhetünk problémákba. Járd körbe a lakást és nézd meg, hogy mindenhol elég erős-e a jel, ha esetleg bármilyen okból hívást kell lebonyolítanod.

Mire figyeljünk oda albérletkeresés közben?

A víznyomás rendben?

Érdemes egy kicsit folyatni a vizet a zuhanyzóban. Ha nincs elegendő mennyiségű melegvíz, vagy egyáltalán víz, az biztosan megkeseríti majd a tisztálkodásodat.

Milyen gyakran ellenőriznek?

Ne felejtsd el megkérdezni a tulajdonost, hogy milyen gyakorisággal jelenik majd meg nálad ránézni a lakásra. Természetesen minden joga megvan rendszeresen ellenőrizni az albérlet állapotát, de nincs értelme beköltözni, ha folyamatosan nagyító alatt tartanak. Érdemes erre kitérni a szerződésben. Ha lehetséges, havi egy alkalommal történjen az ellenőrzés, és mindig ugyan abban az időpontban, amikor kifizeted a lakbért.

Figyelj oda a költségekre!

Milyen gyakran és mennyivel növelheti a lakbért a tulajdonos? Ez benne kell legyen a szerződésben. Ha ezt nem beszélitek meg, bármikor meglepetés érhet, aminek nem fogsz örülni.

Ügyelj a lakás tisztaságára

Ha a lakást nem tisztán mutatja be neked a tulajdonos, az semmi jót nem jelenthet. A rendetlenség talán súlyosabb problémákat próbál elrejteni. Ha a tulajdonos a kérésedre sem takarítja ki a lakást a beköltözésed előtt, akkor érdemes máshol keresgélned.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vállfa

Ruhák szekrénybe akasztására használt, hajlított fa, fém vagy műanyag, tetején egy... Tovább

Festés

A festést egy szakemberrel végeztethetjük el, de mi magunk is megcsinálhatjuk, nem nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Kis lakás