notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mit szólsz a minimalista lakberendezési stílushoz?

hirdetes

Minimalizmus otthonunkban!

TB

A letisztult ívek, és kevés tárgy jellemzi a minimalista stílust a lakberendezésben. Sokan szeretik mert tisztaság érzetet, és nyugalmat hordoz. Ha kevés személyes tárggyal töltöd meg otthonodat sokkal kiegyensúlyozottabb lehetsz, és könnyebb lesz a lényegre koncentrálni. A minimalista stílusú otthonok nagyon modernnek, letisztultnak hatnak, és számos pozitív hatásuk lehet életünkre. Ha lakásfelújítás előtt állsz, mindenképpen gondold meg, hogyan fogod újra berendezni otthonodat.

Minimalista lakásberendezés a léleknek is jót tesz

A minimalista lakberendezés már  2000-es évek óta jelen van a trendekben. A modern új elemek alkalmazása erős geometria formákkal modern, tökéletes otthon hangulatot termet. Ha éppen felújítasz, vagy új lakást rendezel be mindenképpen érdemes megfontolni a váltást a hagyományosabb stílusokról. Sokaknak tűnhet ridegnek, azonban ilyen elemekkel is könnyen otthonossá varázsolhatjuk lakásunkat.


A minimalista stílus jótékony hatásai


Nehéz összeszedni a teljes listát, hiszen annyi pozitív hatása van egy ilyen élettérnek. Kezdve azzal, hogy, az ilyen lakások mellőznek minden felesleges holmit, tárgyat, így mindig tudni fogod mit hol kell keresned. A rendszerezés kedvelői egyenesen odáig vannak ezért a stílusért, hiszen mindennek meg van a helye, ez adja az alapját. A tökéletességre való törekvés, és a maximalizmus hatja át az ilyen típusú otthonokat. A letisztult élek, és erőteljes geometriai formák alkalmazása a króm felületekkel mindig tisztaság érzetet kelt, és olyan szintű letisztultságot muatat, ami a lehető legjobb ha koncentrálni, dolgozni vagy csak pihenni szeretnénk. A falak általában egy semleges színnel vannak lefestve, a fehér a legfőbb elem ebben a dekorációban. A színek hiánya egyáltalán nem teszi kényelmetlenné, könnyen variálható apróbb színes dekorációs tárgyakkal, az évszakhoz, vagy hangulatunkhoz igazodva. Mivel ebben a környezetben semmi fölösleges nincs, így nincsenek olyan tárgyak vagy színek amik a fontos dolgokról elvonhatnák a figyelmünket. Az egyszerűség jegyében pedig nagyon sok pénzt spórolhatunk a lakás berendezésén.


Sokan szeretik maguk köré felhalmozni emlékeiket, fotó vagy tárgyak formájában, a ruhákról, cipőkről a nők esetében nem is beszélve. Ezek a lakások kaotikusak, és ha keresünk valamit általában több 10 percbe telik mire megtaláljuk. A kaotikus lakás pedig szervezetlen élettel társul. Meghatározza életünket milyen otthont alakítunk ki magunknak. Nem fontos tárgyakkal kőrül venni magunkat, azért hogy gazdagabbanak érezzük magunkat, vagy emlékezzünk a  különleges pillanatokra. Nem kell fölösleges évente 1-szer használt dolgokkal tele rakni lakásunkat. Egy szervezett elrendezésben mindennek jár egy doboz, és minden rendszerező doboznak meg van a pontos helye. Éppen ezért rendet tartani sem egy nagy ördöngösség. 

hirdetes


A ház alapos kitakarítására elég egy fél nap is. persze azért függ a ház nagyságától is, de nem csak lelkünknek de a szabadidőnknek is jót tehet ha nem halmozunk fel mindent. A lakásban fellelhető pár dísztárgyat könnyű takarítani, és ahhoz, hogy a szekrények alját elérjük sem kell fél napot pakolni. Mivel a bútorok kevés tárgy helyezkedik el pár perc alatt elvégezhető a portalanítás. Ugye milyen sok előnye van ennek a lakberendezési stílusnak?
 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Minimalista lakásberendezés a léleknek is jót tesz

Hogyan alakíts át otthonod a minimalista stílus jegyében


A retro tapétát és csempét cseréld egyszínűre. Fontos hogy ebben a stílusban a fehér, fekete és fém színek jellemzők, ezek  a színek tükrözik a leginkább a tisztaság érzését. Ha ezzel meg vagy jön a legnehezebb lépés, szelektálj! Dobj ki, vagy ajándékozz jótékony célra minden olyan tárgyat amit már legalább egy éve nem vettél elő. Nehéz megválni a személyes dolgainktól, pláne ha még fizettünk is érte, de a lelki egyensúlyért megéri.

Ezek a dolgok többnyire nem is fognak soha többet eszedbe jutni, így nem 1 nappal az elajándékozás után már nem is fognak hiányozni, a rendezettség és a rendszerezettség pedig bőven kárpótolni fog. A retro dolgoktól is szabadulj meg, és nem érdemes értéktelen vázákat, lakásdekorációs kiegészítőket sem tárolni tovább. A gyerekkor megmaradt dekorációs elemeit is távolítsd el. Már nem fognak jól kinézni a faladon a bravo magazinból gyűjtött poszterek, és a férfi ideáljaiddal kiplakátolt szobád sem lesz túl barátságos a randevú partnereidnek. A kiegészítők kiválasztásánál ne a színes mintás darabokat válaszd, helyette a letisztult egyszerűbb darabok maradjanak meg.

hirdetes
 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!

Minimalista lakásberendezés a léleknek is jót tesz

Szortírozás, rendrakás


Amikor már a dekorációnál tartasz, elhelyezhetsz néhány absztrakt színes művet, és néhány virágot, de ne vidd túlzásba. A kevesebb néha több elve érvényesüljön. A szekrényekben rakj rendet, szortírozz, és tényleg csak a sokat használt tárgyakat tartsd meg. Ezután jöhet a rendszerezés. Erre nincs tökéletesen bevált recept, mivel mindenkinél másból van sok. Azonban a rendszerezés egyik alapja a különböző méretű átlátszó tartó dobozok, viszont ne használd arra őket, hogy a rendetlenséget azokba rejted. Ezek a dobozok tökéletesek rendszerezéshez. Érdemes úgy kialakítani, hogy minden dobozba egy kategória kerüljön.

Legyen egy dobozod az ékszereknek, egy a kábeleknek, egy nagyon a huzatoknak és így tovább. Ezzel, sokkal átláthatóbbak lesznek a szekrényekben elhelyezett dolgaid, és innentől kezdve mindent keresgélés nélkül egyből meg fogsz tudni találni. A dobozokat, tárolókat úgy válaszd ki, hogy beférjenek a szekrényeidbe, mert alapvetően lakásdekorációs szempontból nem túl szép látványt nyújtanak. Ezért semmiképpen sem helyeznénk előtérbe őket.


Ha lehetőséged adódik változtatni a lakásod színén, berendezési tárgyain mindenképpen gondolkozz el a váltáson, azonban ha nem tervezel nagyobb felújítást, akkor is nagyon könnyen, pár nap alatt lecserélheted lakásod stílusát, elég csak alaposan szortírozni, kitakarítani, és rendszerezni. Ezen kívül a kreatívabban még a bútoraikat is átalakíthatják egy kis festékkel. A Minimalista stílus nem csak anyagilag éri meg, de pozitív hatásai lelkünkre, életünkre megéri elgondolkozni a váltáson.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Absztrakt

Az absztrakt szó jelentése: elvont, formabontó. A művészetben és az építészetben a... Tovább

Komplementer színek

Komplementer színpárnak, vagy kiegészítő színpárnak nevezzük azt a két színből álló... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció Lakásfelújítás Stílusok