notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit szólsz a minimalista lakberendezési stílushoz?

hirdetes

Minimalizmus otthonunkban!

TB

A letisztult ívek, és kevés tárgy jellemzi a minimalista stílust a lakberendezésben. Sokan szeretik mert tisztaság érzetet, és nyugalmat hordoz. Ha kevés személyes tárggyal töltöd meg otthonodat sokkal kiegyensúlyozottabb lehetsz, és könnyebb lesz a lényegre koncentrálni. A minimalista stílusú otthonok nagyon modernnek, letisztultnak hatnak, és számos pozitív hatásuk lehet életünkre. Ha lakásfelújítás előtt állsz, mindenképpen gondold meg, hogyan fogod újra berendezni otthonodat.

Minimalista lakásberendezés a léleknek is jót tesz

A minimalista lakberendezés már  2000-es évek óta jelen van a trendekben. A modern új elemek alkalmazása erős geometria formákkal modern, tökéletes otthon hangulatot termet. Ha éppen felújítasz, vagy új lakást rendezel be mindenképpen érdemes megfontolni a váltást a hagyományosabb stílusokról. Sokaknak tűnhet ridegnek, azonban ilyen elemekkel is könnyen otthonossá varázsolhatjuk lakásunkat.


A minimalista stílus jótékony hatásai


Nehéz összeszedni a teljes listát, hiszen annyi pozitív hatása van egy ilyen élettérnek. Kezdve azzal, hogy, az ilyen lakások mellőznek minden felesleges holmit, tárgyat, így mindig tudni fogod mit hol kell keresned. A rendszerezés kedvelői egyenesen odáig vannak ezért a stílusért, hiszen mindennek meg van a helye, ez adja az alapját. A tökéletességre való törekvés, és a maximalizmus hatja át az ilyen típusú otthonokat. A letisztult élek, és erőteljes geometriai formák alkalmazása a króm felületekkel mindig tisztaság érzetet kelt, és olyan szintű letisztultságot muatat, ami a lehető legjobb ha koncentrálni, dolgozni vagy csak pihenni szeretnénk. A falak általában egy semleges színnel vannak lefestve, a fehér a legfőbb elem ebben a dekorációban. A színek hiánya egyáltalán nem teszi kényelmetlenné, könnyen variálható apróbb színes dekorációs tárgyakkal, az évszakhoz, vagy hangulatunkhoz igazodva. Mivel ebben a környezetben semmi fölösleges nincs, így nincsenek olyan tárgyak vagy színek amik a fontos dolgokról elvonhatnák a figyelmünket. Az egyszerűség jegyében pedig nagyon sok pénzt spórolhatunk a lakás berendezésén.


Sokan szeretik maguk köré felhalmozni emlékeiket, fotó vagy tárgyak formájában, a ruhákról, cipőkről a nők esetében nem is beszélve. Ezek a lakások kaotikusak, és ha keresünk valamit általában több 10 percbe telik mire megtaláljuk. A kaotikus lakás pedig szervezetlen élettel társul. Meghatározza életünket milyen otthont alakítunk ki magunknak. Nem fontos tárgyakkal kőrül venni magunkat, azért hogy gazdagabbanak érezzük magunkat, vagy emlékezzünk a  különleges pillanatokra. Nem kell fölösleges évente 1-szer használt dolgokkal tele rakni lakásunkat. Egy szervezett elrendezésben mindennek jár egy doboz, és minden rendszerező doboznak meg van a pontos helye. Éppen ezért rendet tartani sem egy nagy ördöngösség. 

hirdetes


A ház alapos kitakarítására elég egy fél nap is. persze azért függ a ház nagyságától is, de nem csak lelkünknek de a szabadidőnknek is jót tehet ha nem halmozunk fel mindent. A lakásban fellelhető pár dísztárgyat könnyű takarítani, és ahhoz, hogy a szekrények alját elérjük sem kell fél napot pakolni. Mivel a bútorok kevés tárgy helyezkedik el pár perc alatt elvégezhető a portalanítás. Ugye milyen sok előnye van ennek a lakberendezési stílusnak?
 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Minimalista lakásberendezés a léleknek is jót tesz

Hogyan alakíts át otthonod a minimalista stílus jegyében


A retro tapétát és csempét cseréld egyszínűre. Fontos hogy ebben a stílusban a fehér, fekete és fém színek jellemzők, ezek  a színek tükrözik a leginkább a tisztaság érzését. Ha ezzel meg vagy jön a legnehezebb lépés, szelektálj! Dobj ki, vagy ajándékozz jótékony célra minden olyan tárgyat amit már legalább egy éve nem vettél elő. Nehéz megválni a személyes dolgainktól, pláne ha még fizettünk is érte, de a lelki egyensúlyért megéri.

Ezek a dolgok többnyire nem is fognak soha többet eszedbe jutni, így nem 1 nappal az elajándékozás után már nem is fognak hiányozni, a rendezettség és a rendszerezettség pedig bőven kárpótolni fog. A retro dolgoktól is szabadulj meg, és nem érdemes értéktelen vázákat, lakásdekorációs kiegészítőket sem tárolni tovább. A gyerekkor megmaradt dekorációs elemeit is távolítsd el. Már nem fognak jól kinézni a faladon a bravo magazinból gyűjtött poszterek, és a férfi ideáljaiddal kiplakátolt szobád sem lesz túl barátságos a randevú partnereidnek. A kiegészítők kiválasztásánál ne a színes mintás darabokat válaszd, helyette a letisztult egyszerűbb darabok maradjanak meg.

hirdetes
 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!

Minimalista lakásberendezés a léleknek is jót tesz

Szortírozás, rendrakás


Amikor már a dekorációnál tartasz, elhelyezhetsz néhány absztrakt színes művet, és néhány virágot, de ne vidd túlzásba. A kevesebb néha több elve érvényesüljön. A szekrényekben rakj rendet, szortírozz, és tényleg csak a sokat használt tárgyakat tartsd meg. Ezután jöhet a rendszerezés. Erre nincs tökéletesen bevált recept, mivel mindenkinél másból van sok. Azonban a rendszerezés egyik alapja a különböző méretű átlátszó tartó dobozok, viszont ne használd arra őket, hogy a rendetlenséget azokba rejted. Ezek a dobozok tökéletesek rendszerezéshez. Érdemes úgy kialakítani, hogy minden dobozba egy kategória kerüljön.

Legyen egy dobozod az ékszereknek, egy a kábeleknek, egy nagyon a huzatoknak és így tovább. Ezzel, sokkal átláthatóbbak lesznek a szekrényekben elhelyezett dolgaid, és innentől kezdve mindent keresgélés nélkül egyből meg fogsz tudni találni. A dobozokat, tárolókat úgy válaszd ki, hogy beférjenek a szekrényeidbe, mert alapvetően lakásdekorációs szempontból nem túl szép látványt nyújtanak. Ezért semmiképpen sem helyeznénk előtérbe őket.


Ha lehetőséged adódik változtatni a lakásod színén, berendezési tárgyain mindenképpen gondolkozz el a váltáson, azonban ha nem tervezel nagyobb felújítást, akkor is nagyon könnyen, pár nap alatt lecserélheted lakásod stílusát, elég csak alaposan szortírozni, kitakarítani, és rendszerezni. Ezen kívül a kreatívabban még a bútoraikat is átalakíthatják egy kis festékkel. A Minimalista stílus nem csak anyagilag éri meg, de pozitív hatásai lelkünkre, életünkre megéri elgondolkozni a váltáson.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Pavilon

Egy kerti pavilon számtalan jó programnak adhat helyet, akár csak összeülni alatta, akár... Tovább

Kerti pavilon

Kerti ház, amelyet szórakozás, pihenés, hűsölés céljára építettek. Már az ókorban... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció Lakásfelújítás Stílusok