notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Sokan idegenkednek a letisztult, minimál stílustól, félve attól, hogy otthonuk rideg hangulatúvá válik. Pedig ez nem kell, hogy így legyen.

hirdetes

Minimalista stílus otthonosan

GE.

Sokan idegenkednek a letisztult, minimál stílustól, félve attól, hogy otthonuk rideg hangulatúvá válik. Pedig ez nem kell, hogy így legyen.
 

Minimalisa

A minimalista stílus a mindennapokban


Minimál. Manapság divatos kifejezés. De vajon csak divat, vagy valódi érték? Nézzünk körbe a környezetünkben és észrevehetjük, hogy igen erős tendencia a bennünket körülvevő tárgyakban a letisztult formavilágra, egyszerűségre, a funkcionalitásra és a tartalom és a forma összhangjára való törekvés. Pillantsunk a telefonunkra, a táblagépünkre, a televíziókészülékünkre, vagy üljünk be az autónkba, nézzünk az óránkra.

A minimál design ott van a közvetlen közelünkben és lehet, hogy észre sem vesszük. Nem idegen tőlünk, hiszen szívesen használjuk, sőt egyes darabok egyenesen túlnőnek a használati értékükön is ikonikus tárgyakká válnak. Jó példák erre az Apple telefonjai, táblagépei, Mp3 lejátszói, vagy a Volvo gépkocsijai. Ugyan kinek ne kellene?
Mégis mi teszi ezeket a tárgyakat olyan vonzóvá?

A válasz valószínűleg rendkívül összetett és nem is vállalkoznék a Titok megfejtésére, de egy dologban biztos vagyok. Ugyanattól jók és népszerűek ezek a tárgyak vagy használati eszközök, mint amitől egy minimál ház válik jóvá.


A minimalista stílus az építészetben


Az épületek ugyanis egyszerre használati tárgyak és – akár - művészeti alkotások. Mit sem ér a fantasztikusan megjelenő épület, ha élhetetlenek a terek, használhatatlanok a térkapcsolatok. A funkcionalitás itt is ugyan olyan fontos, mint a fent említett tárgyakban. De a megjelenés és a forma sem játszik alárendelt szerepet. Tökéletesen kiegészítik egymást, úgy is mondhatnám, hogy „alájátszanak” egymásnak.

hirdetes

A modern minimalista épületekre jellemző a geometrikus szerkesztési mód, a rend, a fegyelem, a visszafogott anyaghasználat. Ez persze manapság kiegészül a számítógépek adta lehetőségekkel, ami egyre képtelenebb, egyre szabadabb formálással, az anyagok szabta határok felszámolásával jár - de erről talán majd a legközelebbi alkalommal.

Maradjunk a klasszikus értelemben vett minimalista épületeknél. Sokszor találkoztam olyan építtetői kéréssel, hogy bár szimpatikus a minimalista megjelenés, azért próbáljam otthonossá tenni az épületet illetve az enteriőrt.


A minimalista stílus a lakberendezésben


Most mondhatnánk azt, hogy ez nem jön össze. De nézzük meg az új Volvok belső kialakítását. Szigorú skandináv design. De milyen anyagok? Milyen kidolgozottság? ….Ugyan ez a nyitja az épületek otthonossá tételének. Az anyag használattal, a gondos kivitelezéssel, a tiszta és átlátható csomóponti kialakításokkal és persze a léptékek gondos megválasztásával ember közelivé, barátságossá tehető egy szigorú szerkesztési elvek alapján épített modern épület.

Ha a homlokzati megjelenést vizsgáljuk, gyakran láthatunk természetes anyagokat ezeken az épületeken, legyen ez kerámia, fa, természetes kő. Ezek mellett megjelentek a szálcement burkolatok, a magas nyomáson laminált burkoló elemek, a természetes anyaghoz megszólalásig hasonló és sokszor természetes anyagokat vagy összetevőket is tartalmazó építő vagy burkoló elemek, melyek hatásában ugyan azt tudják, mint a természetes anyagok, ám élettartamban, gondozásmentességben alig összehasonlíthatóak. Tehát az anyag használattal sokat puhíthatunk a megjelenésen, de erős kontrasztot is létrehozhatunk, amely hatásos építészeti elem lehet.

hirdetes


A minimalista stílus anyaghasználata


A belsők tervezésében talán még kiemeltebb szerepet kap az anyaghasználat. Az anyagok itt a közvetlen környezetünkben találhatóak. Nagyon lényeges, hogy természetes és jó minőségű anyagokat tapintsunk, érzékeljünk. Fontos az anyag minőség mellett a kidolgozottság. Fontos, hogy az építési minőség a tökéleteshez igen közel legyen. A felesleges díszítések nélküli épületek elsődleges követelménye a gondos részlet kidolgozás. Ezt soha ne feledjük!

Az épített anyaghasználat mellett sokat jelent a bútorok, textíliák, a világítás és a használati tárgyak gondos megválasztása is. A puritán, monokróm terekben elképesztően jól mutathat egy-egy erős szín, karakteres, lendületes formájú bútor, világító test.

Ha mindezen szempontokat figyelembe véve tervezzük az épületet, illetve az épület belsőt, biztosan nem fogunk csalódni. Az eredmény modern, és mégis élhető tereket rejtő, jól használható, látványos épület lesz.Farkas Károly Farkas Károly 

 Építész tanácsadó


 http://farkasepiteszet.hu/

Kérdésed van? Te fel bátran itt: Online Tanácsadás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Cukorbetegség

 A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes... Tovább

Komplementer színek

Komplementer színpárnak, vagy kiegészítő színpárnak nevezzük azt a két színből álló... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet