notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szobanövények, amik minimális fényigényűek

hirdetes

Minimális fényigényű szobanövények, amik a legsötétebb sarkokban is képesek megmaradni

LK

Sokan azért félnek szobanövényt beszerezni otthonuk bizonyos helységeibe, mert attól tartanak, hogy a fényviszonyok nem felelnének meg az élő, zöld díszek számára. Habár tény, hogy szinte minden növénynek szüksége van valamennyi fényre az életben maradáshoz, sok olyan is létezik, amelyek sokkal engedékenyebbek fényigényeiket tekintve. Ha szobádba csupán minimális mennyiségű napfény szűrődik be, de minden áron szeretnél növényeket tartani benne, akkor vess egy pillantást az alábbi minimális fényigényű opciókra!

Szobanövények, amik minimális fényigényűek

Mexikói bambuszpálma

A mexikói bambuszpálma híresen strapabíró, ráadásul nagy mérete miatt igazán látványos dísze lehet bármely szobának, aminek egy kis „zöldre” van szüksége.

Japán cikász

Ha mindig is pálmafák között szerettél volna élni, de sosem volt alkalmad kiköltözni a tengerpartra, akkor itt az alternatív (és kevésbé körülményes megoldás)! A japán cikász ugyan messze nem nő olyan nagyra, mint a trópusi pálmák, de éppen ezért olyan tökéletes szobanövénynek.

Rákvirág

Ez a csinos rózsaszín és zöld, viaszos levelű növény csupán egészen minimális gondoskodást igényel.

Kislevelű fikusz

A kislevelű fikusz egy egészen gyors tempóban növekvő fácska, ami képes életet lehelni a legkihaltabb helységekbe is. Alacsony karbantartású szobanövényként rendszeres öntözésen és időnkénti metszésen kívül nem igényel többet.

Kukoricalevél

Nem, nem kell kirohannod a földekre, hogy letépkedd a kukoricák leveleit. Ez a furcsanevű szobanövény hihetetlenül szívós, és cseppet sem igényel babusgatást.

Szobanövények, amik minimális fényigényűek

Hegyescsúcsú futóka

Érdekesség a hegyescsúcsú futókáról, hogy angol nevét (Devil’s Ivy, azaz az ördög borostyánja) arról kapta, hogy még a legrosszabb körülmények között is képes növekedni. Kint éppen ezért nem érdemes tartani, mert könnyedén benőheti a többi növényt – bentre azonban tökéletes!

hirdetes

Zebralevél

Mintás levelei (amelyek többféle színben is fellelhetők) miatt bármely szoba ékes dísze lehet, és a túlzott napfénymennyiség kifejezetten negatív hatással van rá, ugyanis kifakíthatja látványos leveleit.

Buzogányvirág

Ez a szobanövény leginkább a szűrt fényt kedveli, ezért érdemes egy olyan szobába helyezni, ami mindig félhomályban van, vagy legalább olyan helyre, amit nem ér közvetlen napfény. Erre különösen tavasszal és nyáron kell odafigyelni, amikor új, érzékeny levelek jelennek meg rajta.

Tarka sárkányfa

Keskeny, hegyes végű leveleit elnézve nem meglepő, hogy a tarka sárkányfa ezt a nevet kapta.  Azonban vigyázni kell rá, mert ez a sárkány nem kedveli a közvetlen napfényt – tartsd árnyékban!

Zöldike

A zöldike egyetlen szívós szobanövényeket felsoroló listáról sem származhat. Egyszerű kezelhetősége és látványos levelei miatt nagyon népszerű is – egyáltalán nem kell babusgatni, csak ne kerüljön közvetlen napfényre!

hirdetes

Szobanövények, amik minimális fényigényűek

Szívlevelű filodendron

Ez a beszédes nevű szobanövény remekül érzi magát félhomályos szobákban, de időnkénti csipkedést igényel – nem érdemes hagyni, hogy hosszú szárakat növesszen!

Broméliák

Bizony, a broméliák is az alacsony fényigényű szépségek közé tartoznak. Képesek akár kizárólag csak fluoreszkáló fényforrások mellett életben maradni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy magas páratartalmat igényelnek, akkor máris egyértelművé válik, hogy tökéletes díszek a fürdőszobákba.

Szobai szanszeviéria

A szobai szanszeviériára elég csak ránézni, és rögtön látható rajta, hogy miért olyan népszerű a szobanövények között. Mintás levelein kívül azonban van még egy jó tulajdonsága, mégpedig hogy remekül tűri a sötétet. Érdemes azért megjegyezni, hogy ha elegendő fényt kap, akkor jobban nő majd, illetve hogy nem tűri jól a túlöntözést.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Zabpehely

A zabpelyhet az emberek leginkább élelmiszerként fogyasztják, pedig sok más felhasználási... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert Kiegészítők