notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Praktikus és környezetbarát miniházak bemutatása

hirdetes

Van különbség a trendi miniházak és a retro víkendházaink között?

A gyakran hordozható miniházak egyre jobban terjednek Amerikában, de Európában is népszerűek. Nagy verandákkal, teraszokkal teszik lakhatóbbá ezeket. Az építésüknél a praktikusság, az alacsony építési és fenntartási költség és a környezettudatosság fontos szempont. Vajon a magyar retro víkendházaink különböznek ezektől?  Mindezeket megtudhatod, ha elolvasod a cikket és még látványos és különleges mini házakat is megismerhetsz.

 

Guruló luxus miniház

 

A miniházak előnyei

A miniházépítés az Egyesült Államokban mozgalommá nőtte ki magát, konferenciákat, workshopokat rendeznek maguknak a lelkes rajongók.

A trendi kicsi házak általában 30 négyzetméter alapterületűek, de ennél kisebb is lehetnek. Néhány ház 40-50 négyzetméteres.

A miniházak híveinek az az elképzelése, hogy minél kevesebb teret használnak, annál több pénzt tudnak megtakarítani, ami által időt és lehetőséget nyernek, ezáltal egyéb álmaikat tudják megvalósítani. A guruló házak esetében a munkahely változtatás is meglehetősen leegyszerűsödik. Csinos kicsi házakat építenek fából és kőből is rendes alapokra.

A lényeg, hogy helytakarékos legyen és lehetőleg környezetbarát. A koncepció az egyszerűségen és a praktikusságon, jó helykihasználáson alapul. Mindemellett az anyagiak is fontosak, hiszen az embereknek fiatal éveiben nem kell adósságba verniük magukat, hogy biztosítsák lakhatásukat. Az ilyen kis ház megépítéshez kevesebb alapanyagra van szükség, a rezsi is alacsonyabb és ráadásul sok esetben a házaikat maguk építik, nem utolsósorban kisebb ökológia nyomot hagynak a tulajdonosok maguk után.

Víkendházaink

Magyarországon is megvan a gyökere a mozgalomnak, nálunk már jóval régebben építették „kalákába” az emberek a házaikat, amik gyakran szintén kicsik és takarosak voltak és a jó helykihasználás és praktikusság is fontos szempont volt a víkendházak, nyaralóházak, sok esetben a lakóházak tulajdonosai számára. 

A miniház mozgalom és a különleges kis házak ismertetését a következő oldalon találod.

Guruló luxus miniház

 

A mini ház mozgalom elterjedése

 

 A kis házak kedvelői szerint az Egyesült Államokban múlt századtól kezdődően a tágas tér a gazdagságot, a státuszt és a luxust jelenítette meg az emberek számára. Természetesen a legbefolyásosabb embereknek volt a legnagyobb autójuk, hajójuk és mamut vállaltoknál dolgoztak vezető beosztásban.

 

Az 1900-as években például Amerikában egy átlagos méretű lakóház csupán 70 négyzetméteres volt, amiben 4,6 ember élt.

Száz évvel később egy átlagos méretű otthon már 250 négyzetméteresre növekedett, a lakóinak száma viszont 2,5-re csökkent a statisztika szerint.

hirdetes

 

Egyéni és társadalmi szinten elkapta az embereket a pénzt csinálni és pénzt költeni fertőzés, ami szerintük egyéb lehetőségektől vonta el a figyelmet.

 

A miniház kedvelői szerint állandóan versenyben vagyunk, hogy a csúcson lehessünk. A szolgáltatások száma óriásira növekedett és az emberek felett elhatalmasodott az az érzés, hogy kimaradnak valamiből, kihagynak valamit. Az igényeket finanszírozni kell, így megvásárolhatják maguknak a kényelmesebb, jobb életet, ami a jövőben megszerzendő pénzhez is hozzásegíti őket.

 

Azonban a legutóbbi recesszió kijózanított minket a gigantikus álmainkból. A kialakult ingatlan boom pedig azonnali változtatást igényelt. Fontosabbá vált a takarékosság, a szén és kőolaj kitermelés végessége is energiatakarékosságra int és a megújuló erőforrások irányába történő elmozdulást.

 

Mindezek jegyében a kicsi házakkal új építési és életstílus nyert teret. A házak legyenek kényelmesek, hatékonyak, gyakran hordozhatóak, és ami a legfontosabb, kölcsön és jelzálog mentesek. A kicsi házak a szabadságot is jelképezik tulajdonosaik számára, szabadságot az adósságokból, a feltűnő fogyasztási szokásokból és szabadságot jelentik számukra, hogy kedvenc elfoglaltságaiknak, álmaiknak élhessenek.

 

Ezért terjed széles körben a miniház mozgalom.

 

A következő oldalakon érdekes és különleges mini házakkal ismerkedhettek meg. 

 

Guruló luxus miniház

Különleges mini házak bemutatása

A kicsi házak gyakran lakóházak, de számos esetben hotelekként és panziókként működnek.

hirdetes

A szép természeti környezetben gyakran egészen egyedülálló élményben lehet része az oda látogatóknak. A legtöbb esetben hordozhatóak, hogy ne legyen gond a költözés. 

Hétvégi ház a tengeren

A hétvégi ház a tengerre épült. A ház homlokzata a víz felé néz, a partnak háttal. Romantikus hangulat alacsony komfortfokozattal. A tulajdonos mindennap friss vizet hoz, amit egy tartályban tárol. Ez elegendő víz a konyhába és zuhanyzáshoz. Sötétedéskor gyertyákat és olajlámpákat gyújtanak, és napelemes lámpákat használnak.

Óceánparti házikó

 

A kedves piros tetős házat fák árnyékolják. A vízhez közel építették a környezetbarát házat, az Egyesült Államokbeli Freeportban. A ház meglepően tágasnak tűnik, a konyha, nappali, és hálószoba mellett még kandallónak és a mosókonyhának is jutott elegendő hely.

 

Guruló luxus miniház

Minimalista stílusú ház

Idaho Államban egy 20 négyzetméteres házat kivitelezett a 27 éves építész hölgy, aki a házat a családdal és barátok segítségével építette meg. A minimalista stílusú otthon fényárban úszik és tágasnak tűnik kis mérete ellenére. Az ágy alatt és a hűtő mögött is vannak tárolók, érdekes kontrasztban a nyitott polcozású konyhával. Mindez azért készült így, hogy a ház tágasabbnak tűnjön.

Toboz alakú miniház

Mesés erdei hangulatot idéz ez az egészen pici házikó. Egészen extravagáns formáját és méretét tekintve egyaránt. 

 

A következő oldalon egy vadnyugati és egy chicagói történelmi miniházat ismertetek. 

Guruló luxus miniház

Vadnyugati vagon

 

Az angliai Cornwallban található kicsi ház tervezőjét egy vadnyugati vasúti kocsi ihlette. Sikkes szalonja is van. Az ide látogató a tengerparti kilovaglás után egy pohár borral a kezében a sziklaszéken megpihenve a teraszról csodálatos kilátással élvezheti a vadnyugati tájat.

 

Kényelmes történelmi ház Chicago belvárosában

Ez az egészen pici történelmi házikó Chicago kellős közepén található. Az 1871-es nagy chicagói tűzvész után épült ez a ház tűzálló alapanyagokból.  A történészek szerint több ilyen régi ház található a városban. A tűzvész után segélyszervezetek kezdtek az építkezésekhez szükséges tűzálló alapanyagok gyártásával foglalkozni A ház egy színiigazgató tulajdonában van és az alapos felújításnak köszönhetően még ma is jó állapotban található. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vízkereszt

A vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia egy keresztény ünnep, amelyet... Tovább

Váza

Vázának nevezzük a ma általánosan elterjedt szobadísznek való vagy virágtartó edényeket,... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek