notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szeretsz pörögni, és legszívesebben sosem állnál meg? Megmutatjuk, milyen munka illik hozzád!

hirdetes

Szeretsz pörögni, és legszívesebben sosem állnál meg? Megmutatjuk, milyen munka illik hozzád!

CsN

Nem mindenkinek fekszik az egész napos ülő munka, az adminisztráció és a monotonitás. A pályakezdők körében azonban nagyon ritka az olyan szakma, amellyel rögtön egy izgalmas, pörgős munkába állhatsz be, mégsem lehetetlen azonban ilyet találni.

Varga Krisztina pályaválasztási tanácsadó elemzi, hogy milyen szakmát érdemes választanod, ha soha többet nem akarsz unatkozni!

Szeretsz pörögni, és legszívesebben sosem állnál meg? Megmutatjuk, milyen munka illik hozzád!

Pályaválasztás vagy pályamódosítás… Milyen az álommunkád?

Munkám során rengeteg olyan pályaválasztás előtt álló fiatallal, és pályamódosítást tervezgető emberrel is találkozom, akik hasonló dilemmával fordulnak hozzám segítségért.

Ezek az emberek egy olyan komplex, izgalmas szakmát szeretnének elsajátítani, szeretnének szervezni, tervezni és kivitelezni, valamint tanulás után azonnal munkába szeretnének állni. Nem akarnak monoton munkát végezni, de szívesen építenének karriert úgy, hogy már az első időszakban is jól keresnek…

Alapvetően ez a követelménylista rengeteg embernél jön elő, mégis az egyik legnehezebb megfelelően megválaszolni a kérdést.

Ahhoz, hogy valaki tényleg olyan szakmát válasszon amely pörgős és izgalmas munkát ad, karrierista személyiség szükséges – és egy olyan munkakör, amelyet valóban karrierszemlélettel lehet (kell) felfogni. Amennyiben ez a két dolog nem érvényesül, úgy az új, lelkes munkavállaló hamarosan veszít a motivációból – és visszaesik az adminisztrációs részlegbe, ahol máris nem fogja jól érezni magát.

A másik nehéz pont az, hogy rögtön ilyen munkát szeretnének kapni… A legtöbb karrier adminisztrációval kezdődik és fokozatos előrelépéssel lehet eljutni magasabb szintekre. Azonban ha egy olyan szakmát választasz, amelyben hiány van a munkaerőpiacon, és amely kevesebb adminisztratív résszel rendelkezik, megvalósítható az álom. A munkaadónak ebben az esetben nem éri meg csak adminisztratív területre alkalmazni munkaerőt, mégis sürgető az emberi erőforrás, a jó szakember megtalálása. Ehhez az sem árt, ha egy viszonylag új területet választasz, ahol még a képzett szakemberek száma alacsony.

hirdetes

 

De mégis akkor milyen területet lenne érdemes választanod?

Hazánkban nemrég kezdett el felvirágozni a rendezvényszervezés, mint szakma. Az embereknek egyre nagyobb az igényük a különböző kulturális- és szórakoztató, színvonalas rendezvényekre, így ebben én hatalmas lehetőségeket látok az ilyen típusú emberek számára.

És igen: ez az a szakma jelenleg hazánkban, ami megfelel a fenti követelményeknek. Egy igazán aktív, izgalmas munkakörről beszélhetünk a kulturális rendezvényszervezők körében, amelyre jelenleg nagyon nagy szüksége van a hazai cégeknek, szervezeteknek, helyeknek. Igaz erre az is, hogy bár minimális adminisztratív része – mint mindennek – ennek is van, de egy szakképzett munkaerő emellett ideje nagy részében igazi, izgalmas karriert építhet fel.

 

Miért van hatalmas szükség a kulturális rendezvényszervezőkre?

Biztosan Te is hallottál arról a 2011-ben történt katasztrófáról, amely egy budapesti szórakozóhelyen történt, és amely után a szórakozóhelyek és rendezvények szabályozásáról szóló törvényeket alapjaiban módosították.

hirdetes

A márciusban közzé tett 23/2011. (III. 8.) Kormányrendelet kimondja, hogy a zenés és táncos rendezvények működésének alapvető feltétele egy OKJ végzettséggel rendelkező kulturális rendezvényszervező.

 

A törvény szavaival:

(1) Zenés, táncos rendezvényt a helyiség üzemeltetője, vagy kulturális rendezvényszervező, vagy rendezvény és konferenciaszervező képesítéssel rendelkező rendezvényszervező szervezhet.

(4) A rendezvény szervezője, illetve a biztonsági személyzet tagja a képzettségét igazoló okiratot vagy annak másolatát a zenés, táncos rendezvény ideje alatt köteles magánál tartani és hatósági ellenőrzés esetén felmutatni.

És kulturális rendezvényszervezőből jelenleg nincs annyi, amennyire szükség lenne, arról nem is beszélve, hogy az igény egyre növekszik a szórakoztató ipar elterjedésével.

 

Kulturális rendezvényszervező OKJ képzés

Ahhoz, hogy valóban önállóan karrierszintre tudd emelni ezt a szakmát azonban, egy jól megalapozott képzést kell választanod, ami államilag elismert szakmai képzettséget tanúsító bizonyítványt ad.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

A tetrád színkombináció - azaz a négyes komplementer színpár jelentése

Ez a színkavalkád nagyon szépen alkalmazható minden művészeti ágban. Gyakorlatilag itt... Tovább

Fal dekoráció papírból

Fal dekoráció papírból: Az egyik legolcsóbb módja annak, hogy hogyan dekorálhatunk üres... Tovább

Tovább a lexikonra
Színes ötletek