notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt? - Alvás közben mindenféle szennyeződés, olaj és verejték halmozódik fel az ágyban. Tanuld meg, milyen gyakran kell lepedőt mosni, hogy nyugodtan aludhass te is.

hirdetes

Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt? - valószínűleg többet, mint gondolnád

NA

Általában naponta nyolc órát töltünk az ágyban, ami szennyeződések, testnedvek, elhalt hámsejtek, verejték és egyéb szennyeződések felhalmozódásához vezet a lepedőn és az ágyneműn. A Mattress Advisor legutóbbi felmérése szerint az átlagember körülbelül 24 naponta cseréli az ágyneműt. De ez nem a legjobb ütemterv az optimális higiénia és frissesség érdekében. Az, hogy milyen gyakran kell mosni az ágyneműt, bizonyos tényezőtől függ, de van néhány általános szabály, ami a legtöbb ember számára érvényes. Olvasd el, hogy megtudd, pontosan milyen gyakran kell mosni az ágyneműt, és hogyan őrizheted meg frissességét.

Milyen gyakran mossak ágyneműt?

Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt?

Ha hetente egyszer kimosod az ágyneműt, akkor mindig frissek maradnak. Tervezd meg, hogy hozzáadod ezt a feladatot a heti takarítási ütemtervedhez, hogy megerősítsd a szokását. 
Az ágynemű mosásának gyakorisága attól is függ, hogy milyen gyorsan szennyeződnek be. Tegyük fel például, hogy gyakran utazol, és nem alszol minden éjjel a saját ágyadban. Ebben az esetben valószínűleg megúszhatod egy kicsit hosszabb ideig a mosások között. Másrészt, ha te vagy alvótársad sokat izzad alvás közben, vagy közös ágyban vagy a kedvenceddel, az ágynemű sokkal gyorsabban koszosabb lesz. Az allergiások és az érzékeny bőrűeknek is érdemes három-négy naponta cserélni az ágyneműt.
Ha az ágynemű hetente (vagy gyakrabban) mosása nem kivitelezhető, néhány lépéssel meghosszabbíthatod a mosások közötti időt. Először is mosd meg arcodat, és fürödj meg mindig lefekvés előtt, hogy csökkentsd a szennyeződés és az izzadság mennyiségét, amelyet az ágyba viszel magaddal. Ezután fontold meg, hogy kedvencedet máshol altasd, hogy elkerüld a szőrt a lepedőn. Ezenkívül kerüld az ágyban való nassolást.

hirdetes

Hogyan mossunk lepedőt és ágyneműhuzatot?

Az ágyneműmosás elsajátításához először nézd meg a címkén található speciális mosási utasításokat. Bizonyos szövettípusok, mint például a pamut, a len és a selyem, különleges gondozást igényelhetnek.
Az ágyneműt mindig a ruházattól vagy a törölközőktől elkülönítve mosd a legjobb tisztaság biztosítása, valamint a sérülések és a további kopás elkerülése érdekében. Mosás előtt kezeld elő a foltokat, majd mosd ki az ágyneműt kímélő ciklusban hideg vízzel. Nem kell feltétlenül forró vízben mosnod az ágyneműt, kivéve, ha valaki a háztartásodban beteg volt, vagy ha az a cél, hogy elpusztítsd a poratkákat, hogy elkerüld az allergiát. Szárítsd meg az ágyneműt alacsony hőfokon, és a ciklus befejezése után azonnal vedd ki a szárítóból a ráncok megelőzése érdekében.

hirdetes

Milyen gyakran kell kimosni a paplant, takarókat, párnákat?

Most, hogy már tudod, milyen gyakran kell ágyneműhuzatot mosni, esetleg más ágyneművel kapcsolatban is elgondolkodtál. A párnahuzatokat általában hetente egyszer kell kimosni. Más a helyzet azonban, ha gyakran arcmosás vagy smink eltávolítása nélkül fekszel le (amit ne tegyél!). Ebben az esetben gyakrabban kell cserélni őket, különösen akkor, ha aknéd vagy egyéb bőrproblémád van.

A paplanhuzatokat, a takarót nem kell olyan gyakran mosni, mert általában kevésbé érintkeznek közvetlenül a bőrrel. Havonta vagy két alkalommal elégnek kell lennie. Tervezd meg, hogy három-öt havonta tisztítsd meg vagy cseréld ki párnáidat, hogy frissek és puhák maradjanak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Utazás

Bár az utazás fogalma mai értelemben alapvetően egy vagy több személy... Tovább

Római roló

A római roló bármely szobában kiegészíti és feldíszíti az ablakot. Főleg a kompakt,... Tovább

Tovább a lexikonra