notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A cserépkályha a hagyományos építési technológiájának köszönhetően sok víz felhasználásával épül. Az építés során felhasznált nagy mennyiségű víz önmagától nehezen távozik, azaz a kályha lassan szárad. Cserépkályha építése

hirdetes

Mikor építsünk cserépkályhát?

A cserépkályha a hagyományos építési technológiájának köszönhetően sok víz felhasználásával épül. Az építés során felhasznált nagy mennyiségű víz önmagától nehezen távozik, azaz a kályha lassan szárad. Egy új építésű cserépkályhában legalább két hétig nem is szabad begyújtani, és ezt követően is egy úgynevezett szárító fűtést követően lehet használatba venni.

A cserépkályha a hagyományos építési technológiájának köszönhetően sok víz felhasználásával épül. Az építés során felhasznált nagy mennyiségű víz önmagától nehezen távozik, azaz a kályha lassan szárad. Cserépkályha építése

Kíváncsi vagy, milyen típusú cserépkályhák közül válogathatsz? Akkor KATTINTS IDE és olvasd el cikkünk: A cserépkályha fajtái

 
A kályha szempontjából biztosan az a jó vagy egészséges, ha a kályha tavasszal vagy koranyáron már megépül, így ki tud száradni rendesen, mire kezdődik a fűtési szezon. Ebben az esetben nem kell szárító fűtéssel kezdeni a tüzelést. 
 
Cserépkályha készítés
 
A cserépkályha ötletének megszületésétől a kivitelezéséig akár 2-3 hónap is eltelhet.
Ahhoz, hogy a megálmodott cserépkályha a megfelelő időben, a megfelelő minőségben a megfelelő helyen felépítésre kerüljön, néhány fázison keresztül kell, hogy menjen. Ezek a következők:
  • Tervezés
  • Kiválasztás
  • Megrendelés
  • Kivitelezés

Tervezés:

 
Ha elhatároztuk magunkat és a cserépkályha építés mellett döntöttünk, akkor a kiválasztott kályhásmesterrel a helyszínen egyeztetve kialakítjuk a leendő kályhánk tervét. Lényeges odafigyelni, hogy a hely adottságainak megfelelően mit lehet és mit szabad építeni. A vizsgálat kiterjed a kályha helyének kialakítására is. Gondolok itt arra, hogy a kályha súlyának megfelelő alapozás vagy megerősítés kérdését is fel kell mérni. Jó esetben a helyszínen is készülhet végleges terv az építendő kályháról de ha egyedi lenne a felépítmény akkor a tervezés napokat vehet igénybe. Amennyiben megszületett a kályha terv jöhet a következő lépés.
hirdetes
 
Cserépkályha készítés
 

Kiválasztás: 

 
A felmérések során én általában elmondom ügyfeleimnek, hogy mely gyártónak a csempéit miért érdemes választani. A választás viszont mindig az egyén sajátja. Éppen ezért irányítom ügyfeleimet olyan boltba ahol több gyártó széles szín és minta választékával ismerkedhetnek meg testközelből és ki tudják választani a számukra legmegfelelőbb kályhacsempét. Ez a választás sem egyszerű ezért ezzel is napok vagy akár egy hét is eltelhet. Ha meg van, hogy melyik kályhacsempéből és milyen kályhát szeretnénk, akkor jöhet a következő lépés.
 

Megrendelés: 

 
A kályha csempeanyagát igyekszem mindig az ügyfeleimmel együtt, közösen megrendelni, nehogy az építéskor derüljön ki, hogy valamely csempe darabszám nem pontos. A leghosszabb időtényező ebben a fázisban lép be. Általában a gyártók 1,5-2 hónapos határidővel vállalják a gyártást. A megrendeléskor megkapjuk a szállítás várható időpontját. Ez azt jelenti, hogy a kályha építési ötletünk megszületésétől számítva hozzávetőlegesen 2-3 hónap telt el. Ha már tudjuk a csempeanyag érkezésének időpontját jöhet az utolsó fázis.
 
Cserépkályha készítés
 

Kivitelezés:

 
Az utolsó fázis az építés ideje jól tervezhető, amennyiben az ezt megelőző tervezés, kiválasztás, megrendelés részleteit is jól tudjuk. A megrendeléskor kapott szállítási határidőhöz képest az építést akár azonnal vagy 2-3 napon belül meg tudjuk kezdeni. Az hogy az építés mennyi időt vesz igénybe, csak a felépítmény bonyolultságától függ. Átlagosan számolhatunk egy hetet.
hirdetes
 

Összegzés:

 
Ahogy a bevezetőben is említettem egy frissen felépített cserépkályhát nem tanácsos azonnal használatba venni. Végig haladva a cserépkályha ötletétől az építésig jól látható, hogy nem ritka a 3 hónapos átfutási idő. Éppen ezért érdemes idejekorán elkezdeni a tervezést, hogy a kályha még szezon előtt elkészülhessen és alaposan ki is tudjon száradni.
 
Cserépkályha készítés
 

Kivételek:

 
Két kategóriát említenék meg a kivételek között, a bontott csempés és a falazott cserépkályhát.
Ugyanis ezekben az esetekben nincs gyártási idő azaz a megrendelési fázis a 1,5-2 hónapos átfutás kiesik.
Ha Ön májusban szeretne cserépkályhát építtetni, akkor már most kezdje el tervezgetni.
 

Ebben tudok az Önök segítségére lenni!

Tervezzük meg együtt cserépkályháját!

Állok rendelkezésükre!

 
Samu Nagy Bence
06 20 5 231-094
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi szokások

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születésnapjának fénypontja a... Tovább

Virágcserép

A hagyományos fazekasság legfontosabb alapanyaga az agyag, melyet kiégetve a... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció