notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

miért poros a házam; a por okai; poros otthon; nagyon poros az otthonom

hirdetes

Miért olyan poros a házam? – a gyakori por okai

NA

A por gyakori háztartási probléma, amellyel a rendszeres takarítás ellenére is naponta találkozunk. A túlzott por csúnya, allergiát, asztmás rohamokat és egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Ráadásul a por elég „kedves” dolgokból áll: elhalt hámsejtekből, háziállatok szőréből, szennyeződésekből és ruhaszálakból, többek között. Az otthonodban felgyülemlő por mennyisége azonban számos tényezőtől függ, többek között az évszaktól, az otthonodban élők számától, a háziállatok típusától és a takarítás vagy porszívózás gyakoriságától.

Poros otthon

Mi a por és honnan származik?

„A háztartási por olyan összetevők összetett mátrixa, mint a poratka, a poratka ürüléke, a baktériumok, a penész, a háziállatok szőre, a kis rovarok, a pollen és a részecskék. A poratka ürüléke, a poratkák holttestei, a háziállatok szőrzete és a kis rovarok szerepelnek allergénekként” – mondja Ketan Patel, a Dyson padlóápolási részlegének tervezési menedzsere.

Ezenkívül a külső por jelentős mértékben hozzájárul a beltéri por kialakulásához. A tömítetlen ablakokon és ajtókon keresztül jut be otthonodba. A cipők, a ruházat és a kisállat mancsok pedig homokot, kavicsot és földet is behozhatnak, amelyek hozzájárulnak a további felhalmozódáshoz. A por még káros anyagokat is tartalmazhat, például fémnyomokat, antibiotikum-rezisztens baktériumokat, mikroműanyagokat és más durva vegyszereket.

Melyek a gyakori porforrások?

Ha azon tűnődsz: „Miért olyan poros a házam?” Nem vagy egyedül. Még gyakori tisztítás mellett is folyamatosan újra megjelenik a por. A gyakori okok közül néhány:

A por oka: magas páratartalom

A páratartalom befolyásolja az allergének számát a beltéri levegőben. A magas páratartalom tökéletes környezetet biztosít a poratkák és penésztelepek fejlődéséhez. Ezenkívül a magas páratartalom miatt a porrészecskék egymáshoz tapadnak, így sokkal nehezebb eltávolítani őket. A páratartalom ellenőrzése érdekében használj páramentesítőt vagy klímaberendezést, hogy a páratartalmat az ideális páratartalomra, 40% és 60% közé csökkentsed. Az ablakok kinyitása helyett a klímaberendezések használata egyben megakadályozhatja a beltéri virágpor keletkezését.

hirdetes

A por oka: hibás hűtő, szellőztető és légkondicionáló rendszerek

Ezek a rendszerek az első védelmi vonalak a beltéri por ellen. Amikor a por bejut otthonodba, a rendszernek fel kell szívnia a részecskéket a szellőzőnyílásokon, és levegőszűrőn keresztül kell eltávolítania. Az ilyen hibás rendszerek a hibás szűrőkkel vagy szivárgó csatornákkal a szokásosnál porosabbá tehetik a házat. Mindig győződj meg arról, hogy az összes  jól karbantartott és jó állapotban van. Cseréld ki a légszűrőket háromhavonta , vagy a gyártó által javasolt gyakorisággal.

A por oka: a porszívózás

hirdetes

A legtöbb ember azt feltételezi, hogy a porszívózás a legegyszerűbb módja a por eltávolításának. Egyes porszívók azonban felesleges port és szennyeződéseket bocsátanak ki a levegőbe, így otthonod porosabb lesz a tisztítás után. A probléma kiküszöbölésének legjobb módja, ha nagy hatékonyságú részecskelevegő-szűrőrendszerrel (HEPA) rendelkező vákuumokat vásárolunk, vagy kipróbáljuk a nedves porszívókat, amelyek felfogják a port egy víztartályba, ami megakadályozza, hogy a levegőbe kerüljön.

Az por egyéb okai: külső tényezők

Ha egy forgalmas utcában élsz, vagy egy gyár közelében él, valószínűleg több por lesz nálad, mint egy olyan otthonban, ahol nincsenek ilyen tényezők. A nyitott ajtók és ablakok lehetővé teszik a por bejutását a beltérbe. A legjobb megoldás az ablakok és ajtók, valamint minden egyéb repedés és rés tömítése, amelyek a por bejutását okozhatják. A por a ruhában és a rendetlenségben is megbújik. A szőnyegek, textíliák, plüssállatok, garázsok, padlások rendszeres mosása, tisztítása sokat segíthet.  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vidéki otthon

Manapság sokan költöznek ki vidékre a városokból, és nem is csodálkozom rajta, hiszen... Tovább

Tovább a lexikonra
Színes ötletek