notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kisebb lakás előnyei, avagy miért jobb választás egy kisebb otthon, mint egy óriási

hirdetes

8 indok, amiért jobban érzed magad a kisebb lakásban!

CsN

Előszeretettel álmodozunk hatalmas alapterületű, gyönyörű házakról… hiszen olyan tágasak, világosak és variálhatóak ezek! Igen ám, de valóban jó választás egy ilyen nagy ház? Nem feltétlen! Nézd meg, miért érdemes inkább a kisebb otthont választani!

A kicsi lakás előnyei

A nagyobb otthon vásárlása egy elfogadott, gyakori szituáció. Az emberek nagyon házba költöznek, ha „kinőtték” az előzőt esetleg gyermekvállalás miatt, vagy előléptetést kapnak amellyel több pénz is jár… Nagyobb lakást vásárlunk, mert megtehetjük, vagy csupán mert szeretnénk imponálni – és még akkor is nagyobb otthonra vágyunk, ha egyébként azt nem engedhetjük meg magunknak. A nagy lakásokat nézegetjük képeken (nyilván, ezeket könnyebb fotózni), és ezért úgy is érezzük, hogy csak egy hatalmas, legalább 100-200 m2-es ház lehet álmaink otthona…

 

És végül is mindenki nagyobb házat akar, és ha tud, vesz is. Azért, mert senki nem mondja nekik, hogy ne tegyék! A fogyasztói társadalom fokozatosan sulykolja belénk: vegyél minél többet, és minél nagyobb dolgokat!

 

Természetesen itt nem a „normál” (mit nevezünk normálnak?) kategóriáról beszélek. Híve vagyok annak, hogy minden gyereknek legyen külön szobája, és azért a konyha is legyen akkora ahol elfér egy nagy tepsi, mert sajnos előfordulnak olyan pici otthonok is, amelyeknél az alábbi tényezők nem érvényesülnek. Itt a hatalmas vágyakról beszélek!

De tényleg boldogabb lennél egy nagyobb házban?

 

Lapozz egyet, és nézd meg, miért boldogabb az élet egy kisebb otthonban!

A kicsi lakás előnyei

#1 Könnyebb fenntartani

Egyszerű indok, amely kétség kívül igaz. Ha milliárdos vagy persze ez a pont nem játszik, de akkor nem is Te vagy ennek a cikknek a célközönsége.

Egy hatalmas otthonnak a fenntartása is hatalmas. A gyönyörű, 3-4 (akár több) méteres belmagasság valóban jól mutat, de ki is kell azt fűteni! Ezt sokan nem kalkulálják bele a költözéskor, aztán jön a kellemetlen meglepetés… Ha meg is engedheted magadnak ezt, akkor is gondolj bele: nem tudnád más, hasznosabb dolgokra fordítani azt a pénzt?

 

#2 Kevesebb idő a takarítás

Szerintem ez már éppen elég indok is:)

Gondolj csak bele, milyen érzés lehet egy kétszer akkora lakást takarítanod, mint amelyben most laksz. Itt azért megemlítem, mert biztosan sokatoknak eszébe jut – hogy valójában egy nagy, tágas lakásban bizonyos takarítási folyamatok azért egyszerűbbek. Nyilván könnyebb ugyanis egy kevésbé zsúfolt szobát feltakarítani, mint egy olyat, ahol alig tudsz megfordulni a porszívóval a kanapé és a szekrénysor között.

hirdetes

DE. Más területei is vannak a takarításnak… Gondolj csak az ablakpucolásra, függönymosásra, portörölgetésre!

 

#3 Kevesebb tartozás – kisebb kockázat

Engedd meg, hogy az átlagból induljak ki… És az átlag sajnos jelenleg Magyarországon nem igazán engedheti meg magának, hogy lakást vásároljon önerőből.

Ilyenkor hajlamosak vagyunk akár a hitelig is elmenni, hiszen ilyen világban élünk… Ez nem jelenti azonban azt, hogy ne kéne reálisan látnunk képességeinket! Azt szoktam mondani, hogy maximum annyi hitelt vegyél fel, aminek a dupláját is könnyen kifizetnéd… Onnantól pedig minél kevesebb a tartozás, annál kisebb a kockázat.

 

A kicsi lakás előnyei

#4 … és annál inkább szabad lehetsz!

Biztosan Te is hallottad már azt a mondást, hogy minél kevesebb dolog van a tulajdonodban, annál kevesebb dolog birtokol téged. A hatalmas lekötöttség, beszéljünk itt akár az „életem végéig a hitelt fizetem” szituációról, vagy csupán arról hogy minden pénzed egy ingatlanban van, az nem tesz jót.

Sokkal kevésbé vagy szabad, ha ennyire lekötöd magad!

 

#5 Több idő!

Manapság bárkivel beszélek, arról panaszkodik, hogy nincs ideje. Érdekes azonban, hogy egy kutatás szerint a technológia fejlődésével olyan szinten felgyorsultak a munkafolyamatok, hogy egy nap alatt akár 36 óra „munkát” is elvégezhetünk ahhoz képest, amikor nem álltak rendelkezésünkre ezek a termékek… Gondolj csak a mosógépre, és hogy mennyi időt venne igénybe, ha kézzel mosnál…Ugye nem kell tovább részleteznem?

Mégis időhiányban szenvedünk. Egy kisebb méretű otthon ezen is segíthet: apró dolgokról beszélek, amelyek darabonként 1-1 percet takarítanak meg csupán, összességében mégis nagyon látványos a végeredmény. Egy pici lakást gyorsabban kitakarítasz, hamarabb előveszel bármit, amire szükséged van, stb…

 

#6 Vége a gyűjtögetésnek!

Tudtad, hogy az emberek több mint fele „szenved” valamilyen szintű gyűjtögetésben? Valószínűleg neked is állnak otthon olyan dolgaid, porfogóid, amelyek tényleg csak a helyet foglalják. Nem feltétlen a nagymamától örökölt emlékekre gondolok. De annak a csizmának, amit három éve vettél és két éve nem hordod, már semmi keresnivalója a cipős szekrényben!

hirdetes

A kisebb lakásban egy idő után muszáj lesz megszabadulnod ezektől a dolgoktól. Ez elsőre negatívumnak tűnhet, de biztos vagyok benne, hogy Te is csináltál már olyan nagytakarítást, amikor az ilyen felesleges dolgaid kidobáltad, elajándékoztad… És felemelő érzés volt végre rendben élni úgy, hogy nem kell mindent arrébb dobálnod ha keresel valamit!

A kicsi lakás előnyei

#7 Kisebb késztetés a folyamatos vásárlásra!

Mindig, mindig vágyunk valami újra… Nem számít, hogy most rendezted be a nappalid, ha betérsz egy bútoráruházba, tuti beleszeretsz valamibe. A nagy lakásban pedig tudod is hova tenni ezeket, ezért nagyobb eséllyel vásárolod meg… Aztán csakhamar rájössz, hogy egy három tagú családnak teljesen felesleges 4 fotel és 2 kanapé!

A kisebb otthonban könnyebben fel tudod mérni, hogy mi az, amire szükséged van, és mi az ami már felesleges. Ráadásul ettől még nem kell lemondanod az új dolgokról ha nagyon szeretnél valamit, hiszen ahogy az első pár pontban már írtam: kisebb lakás – olcsóbb fenntartás, és több marad másra!

 

#8 Több idő együtt a család többi tagjával

Sajnos az időhiány gyakran a családra is kivetül, hiszen amikor este, fáradtan hazaesel nem feltétlen van időd a többiekre. Ezt fokozza, ha nagy lakásban élsz: hiszen potenciálisan több hely van, ahol szétszóródhattok.

Nézzünk egy példát, amelyről egy kedves ismerősöm panaszkodott. Két szintes otthonában a felső szinten külön nappali van a gyerekeknek, nekik pedig alul. Esténként, ha csak a tv nézést vesszük is, ők ezt is külön csinálják!

Arról nem is beszélve, hogy mennyi egyéb olyan eset van, amikor együtt lehetne a család… a főzéstől a játékig bármi.

 

#9 Könnyebb eladni

Végül, de nem utolsó sorban arra is gondolnod kell, hogy mi lesz, ha megváltozik az életkörülményed, esetleg költözni kell, vagy a gyerekek kirepülnek és ezért adnád el otthonod. Egy nagy, drága otthont sokkal nehezebb eladni – és gyakran csak áron alul találsz majd vevőt rá!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Rózsa szaporítás

A rózsát nem egyszerű szaporítani. Ha magokról próbálkozunk, az legtöbbször nem sikerül.... Tovább

Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakásbemutatók