notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Honnan ered a húsvét?

hirdetes

Mi valóban a Húsvét eredete?

Húsvétkor, sokan bizonyára jól tudjátok, a keresztény világban Jézus feltámadására emlékeznek meg minden évben. Ám ez az ünnep valójában jóval régebbi gyökerekre nyúlik vissza. Tudj meg te is többet a húsvétról!

Húsvét eredete

Húsvét – új élet kezdetének az ünnepe

A húsvét már világszerte évente megtartott ünnep, amikor a keresztények annak állítanak emléket, hogy Jézus visszatért a halálból. De nemcsak ez utal arra, hogy valójában ezzel az új élet kezdetét celebráljuk. Nem véletlen az sem, hogy a húsvét ami igaz, hogy minden évben más napra esik, valamikor tavasszal van leggyakrabban március második felében. Húsvét legkorábban március 22-én lehet, és általában ez igen közel esik a tavaszi napéjegyenlőséghez. Tudod, hogy ez miért van? Ez sem véletlen, mivel a húsvét napja minden évben a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.

És mit jelent a tavaszi napéjegyenlőség? Azt, hogy végre vége van a hosszú, sötét napoknak, végre felébredhet a természet téli álmából és újra világosba borulnak a hosszú nappalok. Talán észrevetted magadon is, hogy ilyenkor te is sokkal vidámabb kedvű vagy és sokkal motiváltabb vagy, hiszen a korán sötétedés mindenkinek egy fáradékonyságot és egy eresztettebb hangulatot eredményez. Az eddig halottnak tűnő világ végre újra megelevenedik és újjáéled. Sokan ezt az időszakot tekintik az újrakezdés időszakának.

hirdetes

 

Szeretnél néhány húsvéti dekorációt csinálni ? Ezek a képek inspirációt nyújtanak a kézműves dekorációkhoz!

 

hirdetes

 

Húsvét– az ősi tavaszköszöntő rítusok ideje

Mit is ad az embereknek akkor ez az időszak? Hidd el, hogy sokkal többről van itt szó, mint bármi vallásos ünnep, hiszen ez valóban az újrakezdés ideje. Végre újraterem minden, el lehet vetni a magokat, melyből mindennapi kenyerünk lesz. Elgondolkodtató igaz?  Ez különös jelentőséggel bírt már az ősi időkben is, melyre minden évben különleges ünnepségekkel készültek és különleges szertartásokkal emlékeztek meg.

Nagy valószínűsége van annak, hogy ezekből a tavaszi napéjegyenlőséget éltető ceremóniákból alakult ki aztán a mai húsvét szokások is, amit minden évben tarunk. Számos antik legenda mesél hasonló ceremóniákról. Ilyen például a kelta Ostara tavaszköszöntő ünnepe is, melyből nagy valószínűséggel a húsvét angolszász és német nevei (Easter, Ostern) származnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes