notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Meseházikó: Rivendall-kúria

hirdetes

Meseházikó: Rivendall-kúria

Szita Lili

Íme a Rivendall kúria, a varázslatos mesekönyv stílusú, Eric Schnell tervezte ház. A mesekönyv stílus tulajdonképpen a hollywoodi „Vidék újjáéledése” nevezetű design hóbortos elismerése. Ez a trend a tündérmeséink történeteiben, a mozivásznakon létrehozott díszletekben, vagy egész egyszerűen csak kedvenc álmainkban megelevenedő épületek stílusára épül.

Meseházikó: Rivendall-kúria

Ami közös az ilyen meseszerű otthonokban:

 
Meseházikó: Rivendall-kúria


A külső általában stukkózott, gyakran érdesesen bevakolt és általában a sok gerenda alkalmazása jellemzi. Terméskő, klinkertégla gyakori díszítő elem, de gyakoriak a tiszta fából, tiszta kőből vagy tiszta téglából készült konstrukciók is. Kúp alakú tornyocskák is gyakoriak, mint ahogyan a (mű) galambdúcok is.
 
Meseházikó: Rivendall-kúria


A falak hajlítottak, vagy kanyarodnak, olyan benyomást keltve, mintha kézzel készültek volna.
A tetők is általában hullámosak, kanyargó ereszcsatornákkal.
A tetők gyakran fa zsindelyekkel, palakővel vannak kirakva, a cserepek hullámokat, vagy szándékosan szabálytalan mintákat adnak ki, bár az eredeti, régen használatos anyagokat sokszor egy ezeket utánzó, más anyagú tetőmegoldással váltják ki, hogy a szabálytalan mintákat könnyebb legyen kialakítani.
hirdetes
 
Meseházikó: Rivendall-kúria

Az ajtók általában kövekkel kirakott boltívek alatt találhatóak, és ha van torony is, akkor a bejárati ajtó tipikusan erre nyílik. Az ablakok általában fakeretesek, ólmozott vagy hullámos üvegekkel, és az üvegfestések sem ritkák. Kovácsoltvas ajtókilincsek, kopogtatók, és ajtópántok gyakoriak, és más vas díszítések is.
 
Meseházikó: Rivendall-kúria


A legtöbb meseházikó aránylag kicsit, és a középkori európai házak, vagy a tradicionális vidéki angol házak jellemzőit viseli, tündérmese elemekkel megfűszerezve. A nagyobb tündérházakat néha direkt úgy építik, mintha időről-időre bővítéseket hajtottak volna végre rajtuk, kis toldásokkal mindenhol kastélyszerűen kialakítva, tornyocskákkal és lövészárkokkal.
hirdetes
 
Meseházikó: Rivendall-kúria

És ahogyan az vidéki házakhoz illik, sok ilyen meseotthont fákkal és bokrokkal vesznek körül hatalmas udvarban. A zöld növényzet egyrészt elrejti ezeket az otthonokat a kíváncsi szemek elől, másrészt pedig így teremtik meg a mesékben gyakran szereplő, házikó az erdő mélyén hangulatot.
 
Meseházikó: Rivendall-kúria
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

házias étterem

Otthonunk melegségét és gyermekkorunk hangulatát hivatott életre hívni minden házias... Tovább

Papírfonás

A papírfonás egy olyan folyamat, mely alatt papírból készítünk csodálatosan szép és nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet