notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A mennyezetfestés talán az otthoni munkálatok legnehezebb része, nem mindegy, hogy mivel, mikor, hogyan és milyen színű festékkel festünk. Mennyezetfestés otthon, mennyezetfestés menete, mennyezetfestés házilag

hirdetes

Mennyezetfestés szakszerűen

 

A mennyezetfestés talán az otthoni munkálatok legnehezebb része, nem mindegy, hogy mivel, mikor, hogyan és milyen színű festékkel festünk.
Alapvető igazság a szobafestéssel kapcsolatban, hogy aki nem túl gyakorlott, inkább nappali fénynél végezze ezt a munkát. A mesterséges fénynél ugyanis sok apró hely kimaradhat- mindez fokozottan igaz, ha a mennyezet kifestésére készülünk.
A mennyezetfestés talán az otthoni munkálatok legnehezebb része, nem mindegy, hogy mivel, mikor, hogyan és milyen színű festékkel festünk. Mennyezetfestés otthon, mennyezetfestés menete, mennyezetfestés házilag

 

Néhány lépés, ami megkönnyíti a mennyezetfestést:

 
A szakértő kezek akár létráról, ecsettel is gyorsan haladnak, de a gyakorlatlan háziak inkább válasszák a plafonfestést megkönnyítő segédeszközöket: a festőhengert és a teleszkópos nyelet. A festőhengert inkább gyakrabban mártsuk kevesebb festékbe, mint fordítva. Ezután festéklehúzó-rácson görgessük a hengert addig, amíg a fölösleges festék lecsöpög.
 

Mennyezetfestés - a festés iránya

 
Mindig a bejövő fény (tehát az ablakok) irányából befelé dolgozzunk, mivel később is így látszik majd a végeredmény. Ennél a felületnél különösen fontos, hogy gyorsan dolgozzunk és az egész területet egyszerre kenjük be. Ez nem jelenti azt, hogy nem tarthatunk néhány perces „nyakat pihentető” szünetet, de a már felhordott festék legyen még nedves, amikor folytatjuk a munkát.
hirdetes
 
Mennyezetfestés
 

Mennyezetfestés - a falak mérete

 
Ha a mennyezet túl alacsony, fessük a plafont sokkal világosabbra, mint a falakat. Viszont, ha túl magas, közepesen világos árnyalattal fessük le! Ettől egy kissé „leesik” majd a plafon, különösen, ha a falak világos színűek.
 
Plafont festeni keresztben kell vagyis a szoba szélességének megfelelően vigyük fel csíkokban. Ezek a csíkok ne legyenek szélesebbek, mint amit komoly nyújtózkodás nélkül elérhetünk létráról vagy a henger alá szerelt hosszabbító rúddal. Ez általában azt jelenti, hogy max. másfél méter széles és három méter hosszú egységekben gondolkozhatunk. Ezek között az átmenetet a festék és a hengerelés szépen, magától megoldja. A hengerelést mindig a fő fény irányával párhuzamosan kell befejezni, így lesz szép a végeredmény.
hirdetes
 

Mennyezetfestés - galériás lakások

 
Kétszintes, galériás házakban gyakori helyzet, hogy a mennyezet túl magas. Ezeket közepesen világos árnyalattal fessük le. Ettől egy kissé „leesik” majd a plafon, különösen, ha a falak világos színűek. Ha stukkót teszünk a fal és a mennyezet közé, fessük azt sötétebbre mint bármi mást. Ez is alacsonyabbá teszi a mennyezetet. 
 
 

Alkalmazástechnikai kisfilm: Mennyezetfestés

 
Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van a festéssel kapcsolatos témában, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 
 
 
Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mosás

Ahhoz, hogy ne legyenek fehér ruháid egy idő után színesek, színes ruháid pedig haloványak,... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet