notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megdöbbentő régi magyar karácsonyi hagyományok - ilyen szokások uralkodtak karácsonykor a régi időkben!

hirdetes

Megdöbbentő régi magyar karácsonyi hagyományok, amelyekre talán már nem is emlékszel

CsN
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az adventi gyertya gyújtások, a halászlé és a karácsonyfa csak a csúcsa mindannak, amelyet a régi magyarok karácsonykor hagyományként műveltek. Mutatunk ezeknél néhány jóval kevésbé ismert, de annál megdöbbentőbb szokást, amelyre az idősebbek talán még emlékezhetnek!

Régi magyar karácsonyi hagyományok: megdöbbentő karácsonyi szokások a múlt századból

1. régi magyar karácsonyi szokás: a gyermek és az állat verve jó!

Durvának hangzik, ugye? Az is. Egy rendkívül érdekes hagyomány övezte ugyanis a régiek életét karácsonykor, ami az egészséget a veréshez kapcsolta.

Karácsony előestéjén gyakran pásztorok járták a házakat ételt és italt kérve a háziasszonyoktól, akik cserébe vesszőt kaptak. A vesszőnek pedig nem volt más funkciója, mint hogy a gazdasszony elverje vele a ház körüli állatokat – mivel a hagyomány szerint így azok egészségesek lesznek.

Ennél még furcsább szokás volt, hogy december 28-án (amely napon Heródes király az összes fiú csecsemőt megölette Jézus születésének hírére), az asszonyok átküldték gyermekeiket a szomszédba, hogy az megvesszőzze őket. Ez szintén az egészséget szolgálta: a babona szerint ugyanis amely gyermeket ezen a napon elnáspángolnak, az a jövő esztendőben egészségnek örvend majd.

Nos, ezt nem sírjuk vissza :)

 

2. régi magyar karácsonyi szokás: szenteste a gonosz elűzése

Ha a mai világban hallanánk Szenteste lövéseket, biztosan megállna bennünk az ütő is… Pedig régen ez egyáltalán nem volt különleges, sőt, egyenesen hagyománnyá nőtte ki magát, hogy a gazda az udvaron egy lövést adott le a levegőbe Karácsonykor. Ennek célja az volt, hogy a gonoszt a hanggal messzire űzzék az ünnepi asztaltól.

hirdetes


További régi magyar hagyományokról olvashatsz a következő oldalon!

Régi magyar karácsonyi hagyományok: megdöbbentő karácsonyi szokások a múlt századból

3. régi magyar karácsonyi hagyomány: terülj, terülj asztalkám!

A karácsonyi ünnepi asztalról a legtöbbünknek az ínycsiklandó falatoktól roskadozó ebédlőasztal jut eszébe, és ez nem is véletlen. Az ünnep maga megkövetelte, hogy ilyenkor jóval bőségesebb legyen a kínálat otthon, de ez még nem minden.
Régi hagyomány volt ugyanis hazánkban, hogy az ünnepi asztaltól nem szabadott felállni evés közben – ezért az asszonyok készülődéskor az összes elkészült ételt feltálalták.

 

4.    régi magyar karácsonyi szokás: a karácsonyi ének

Sok modern filmben köszön vissza ez a szokás a mai napig, és külföldön néhol még mindig találkozhatunk élőben is azzal a jelenséggel, mikor gyermekek kisebb csoportokba verődve „házalnak”, karácsonyi énekeket adnak elő.
Bár ma már ez inkább egy szép szokás, régen ennek funkciója volt: a mendikálásnak nevezett szokás szerint ugyanis a szegényebb családok sarjai járták így az utcákat, és énekükért cserébe ajándékokat vagy ajándékra valót kértek, ezzel „koldulva” össze a karácsonyfa alá valót.

 

Még több régi hagyományokról olvashatsz a következő oldalon!

Régi magyar karácsonyi hagyományok: megdöbbentő karácsonyi szokások a múlt századból

5. régi magyar karácsonyi szokás: Szenteste szegényes vacsorája


Míg ma a legtöbb családban a Szenteste az ünnepi vacsora napja, ez nem mindig volt ám így.
A hagyományok szerint ugyanis december 24-én egészen az éjféli mise végéig szigorú böjtöt tartottak, és csak kenyeret ettek, vizet ittak.
Az éjféli mise után a paptól kapott ostyát mézzel és fokhagymával fogyasztották (amely szintén a gonosz elűzését szolgálta), eztán került csak sor a vacsora tálalására amely a leggyakrabban bablevesből és mákos gubából állt.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Cukorbetegség

 A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes... Tovább

Cserép

A cserép nem más mint égetett agyag. A hagyományos fazekasság legfontosabb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 207

Átlagos értékelés: 4.8