notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Itt a jó idő, ezért egyre többet foglalkozunk azzal, hogy milyen lesz újra a szabadban tölteni az időnket. Medence kialakítása a kertben, medence építése a kertben, medence kialakítása

hirdetes

Medence a kertben

Itt a jó idő, ezért egyre többet foglalkozunk azzal, hogy milyen újra a szabadban tölteni az időnket. Ki ne álmodna arról, hogy egy forró nyári napon a házból a kertbe kilépve egy hűsítő medence látványa fogadja? Nézzük most ennek az álomnak a megvalósításához szükséges gyakorlati tudnivalókat.

Itt a tavasz és közeledik a jó idő, ezért egyre többet foglalkozunk azzal, hogy milyen lesz újra a szabadban tölteni az időnket. Medence kialakítása a kertben, medence építése a kertben, medence kialakítása

Medence elhelyezése a kertben


A hatályos jogszabály alapján az 1,50 méter mélységet meg nem haladó és 50 köbméter térfogatnál nem nagyobb kerti medence nem építési engedély köteles, de ettől még a létesítéshez szükséges szabályoknak meg kell felelni( telken belüli elhelyezés, zöldfelületi mutató). Mivel a használatba vételt be kell jelenteni, ezért az esetleges büntetés, vagy bontási határozat elkerülése érdekében mindenképpen bízzunk meg építészt, aki segít eldönteni, hogy építhető-e és ha igen hol és mekkora medence!

Medence a kertben


Épített vagy előre gyártott medence


Ez a kérdés sok mindentől függ. Befolyásolhatja az építési helyszín megközelíthetősége, a kívánt medence kialakítása, formája és persze a pénztárcánk is. Érdemes figyelmesen körüljárni a kérdést. A piacon nagy a kínálat előre gyártott medence testekben , de ragaszkodhatunk a hagyományos vasbeton medence testhez is. Ez is készülhet monolit vasbeton szerkezetből, de zsalukőből is, attól függően, hogy milyen burkolatot szánunk a medencére.


A medence burkolatválasztása, kialakítása


A vasbeton medence szerkezeteket speciális medence kerámia burkolattal, vagy kismozaikkal burkolhatjuk. Általában ez drágább megoldás, mert a vízszigetelést nem a burkolat, hanem az alatta kialakított szigetelés adja. A burkolat lehet speciális fólia is, itt a felületet képező anyag maga a szigetelés is. Elterjedőben vannak az acélszerkezetű illetve a kerámia bevonatú medencék is. Létezik olyan elemekből összeállítható acél szerkezetű medence, melyből 3-4 nap leforgása alatt versenymedencét építenek, majd szétszerelhetik és elszállíthatják…

hirdetes
A medence kialakításakor azt is mérlegelnünk kell, hogy feszített víztükrű, vagy” szkimmeres” lesz a víz forgatásának útja.

A medence körüli terasz építéséhez pedig az akácfa teraszburkolat a legjobb és legtartósabb lehetőség. Tökéletes harmóniába hozható a kerttel és igazán strapabíró anyagról van szó. Nem beszélve a fa természetesen szép hatásáról. Hazánkban a Robinia Group Kft. medence köré építhető akácfa terasz munkáit ide kattintva nézhetitek meg.

Medence a kertben


Medence a kertben - gépészet


hirdetes
Ha gondtalan fürdőzést szeretnénk, nagy hangsúlyt kell helyezni az uszoda gépészetre. A víz forgatása, szűrése alapvető követelmény és mivel ezt szivattyúk végzik, nem mindegy ,hogy milyen megbízhatóak, energia felhasználásúak és milyen hangosak ezek a gépek.
Maga a medence vegyszerezése illetve a víz tisztítása, fertőtlenítése (már történhet tengeri sóval, illetve fénnyel is…) teljesen automatizálható. Persze az így kifizetett összeg jóval több, mintha ezt saját magunk végeznénk. A víz temperálása is igen fontos a mi éghajlatunkon, ez történhet gázzal, hőszivattyúval, napkollektorral hőcserélőn keresztül, de hatásos lehet az egyszerű fekete kerti cső is, csak sok legyen belőle és bőven érje a nap… Léteznek olyan szolár szőnyegek is, melyek behúzott állapotban hatásosan melegítik a vizet.

Medence a kertben


A medence lefedése


Érdemes a víztükröt fóliával, vagy szőnyeggel lefedni, egyrészt a szennyeződések kizárására, másrészt a párolgás és a hőveszteség minimalizálására. Ezen kívül léteznek olyan biztonsági medence takarók, melyek elbírják az esetleg ráeső kisgyermekek súlyát is. Szokásos medence fedés a polikarbonát medence fedés is, melyet sínrendszeren mozgathatunk.


És végül egy jó tanács:

Nagyon ügyeljünk a biztonsági szempontokra a medence kialakításakor és a használata közben is!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Rendezvényhelyszín vidéken

Egy rendezvényhelyszín vidéken lehetővé teszi, hogy az esemény résztvevői egy nyugodt,... Tovább

Vendégház

A vendégház legtöbb esetben panziót jelent, de ha családi ház kertjében álló kis házra... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet