notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Matrac mítoszok: Hitek és tévhitek áttekintése

hirdetes

Matrac mítoszok: Hitek és tévhitek áttekintése

Fizetett megjelenés

A matracokkal kapcsolatban számos tévhit kering, amelyek nagyban befolyásolhatják vásárlási döntéseinket. Ebben a cikkben megkíséreljük eloszlatni ezeket a mítoszokat, és egyúttal bemutatni, hogy mire is kell valójában figyelni egy matrac kiválasztásánál.

Matrac

1. Mítosz: 8 évente cserélni kell a matracot

Általánosan elfogadott javaslat, hogy 7-10 évente cseréljük le matracunkat, azonban ez nagyban függ a matrac minőségétől, az alvási szokásainktól, valamint attól, hogy milyen mértékben ápoljuk és forgatjuk rendszeresen. Matracunkat gondoljuk egy alvásunkhoz nélkülözhetetlen eszköznek, akárcsak a jó minőségű futócipőt, ami segít megelőzni a sérüléseket. Ha reggelente úgy ébredünk, hogy kipihentek vagyunk, és nincsenek fájdalmaink, akkor valószínűleg még nincs szükség matrac cserére.

Ugyanakkor ha fájdalmat, vagy tartósan rossz minőségű alvást tapasztalunk, érdemes elgondolkodnunk, hogy régi matracunkat lecseréljük.

2. Mítosz: A kemény matrac a legjobb a hátunknak

A fájdalmak csökkentése és a pihentető alvás érdekében olyan matracra van szükségünk, amely alkalmazkodik a testünk alakjához, és mindenhol megfelelő támogatást nyújt. Fontos tehát a matrac formakövetése és támogatása. Általánosságban a matracok három kategóriába sorolhatók:

Puha matracok: Testünk formájához alkalmazkodnak, azonban nem biztosítanak egyenletes támogatást gerincoszlopunknak.

Közepesen kemény matracok: Egyaránt biztosítják a formakövetést és a támogatást, és a legtöbb ember számára csökkentik a nyomásponti fájdalmakat. Ezek a legnépszerűbb matracok.

Nagyon kemény matracok: Magasabb támogatást nyújtanak, de kevésbé alkalmazkodnak a test formájához, ami bizonyos pozíciókban nyomásponti fájdalmakat okozhat.

Fontos kiemelni, hogy kifejezett hátfájdalom esetén ortopéd matracot érdemes használni, ez biztosítja élettanilag a legmegfelelőbb tartást.

3. Mítosz: A megfelelő matrac megakadályozza a forgolódást

Már csecsemőkorban elkezdünk mozogni alvás közben, és felnőttként akár 75-ször is megfordulhatunk egy éjszaka alatt. Alvás közben mozgásra van szükségünk, hogy csökkentsük a nyomásponti fájdalmakat, és megkönnyítsük hátunk és ízületeink munkáját.

hirdetes

Egy megfelelően támogató matrac csökkenti a mozgás szükségességét azáltal, hogy enyhíti a nyomásponti fájdalmakat, így mélyebb, egészségesebb REM alvásba tudunk merülni.

4. Mítosz: Az új matracnak az első éjszakától tökéletesen kell passzolnia

A legtöbb embernek legalább egy hónapra van szüksége, hogy hozzászokjon az új matracához. Az ágyban töltött hosszú idő miatt izmaink és ízületeink megszokják, hogyan találják meg a legkényelmesebb pozíciót a matracon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak olyan matracot kellene vásárolnunk, amelynél a gyártó kényelmi garanciát is vállal, ilyen garanciát nem is találunk minden üzletben.

Ha alaposan utánanézünk a különböző matracoknak, és többfélét is kipróbálunk, adjunk időt a testünknek megtalálni a számára igazán megfelelő, kényelmes matracot. Amennyiben igazán megbízható és minőségi matracot szeretnél, kattints ide és tekintsd meg a Yatas Bedding matrac kínálatát.

5. Mítosz: A matracot néhány hónaponként meg kell fordítani, hogy jó állapotban maradjon

A mai matracok többsége egyoldalú, tehát nem szabad megfordítani őket. Hogyan tudjuk akkor maximalizálni matracunk élettartamát és csökkenteni a testünk nyomán keletkező bemélyedéseket?

Az első két hónapban kéthetente forgassuk el a matracot (ún. fej-láb csere).

Az első fél évben havonta egyszer, utána negyedévente fordítsuk el.

Alvás közben változtassuk meg pozíciónkat, és használjuk ki a matrac teljes felületét, hogy egyenletesen nyomódjon össze.

Ne feledjük, hogy a testünk nyomának megfelelő, maximum 3,8 centiméteres bemélyedés teljesen normális, és nem strukturális hiba.

hirdetes

6. Mítosz: Vásároljuk a legnagyobb garanciával rendelkező matracot

A matracokra adott garancia nem a termék élettartamára vonatkozik. A garancia a kivitelezési és anyaghibákat fedezi. Ahogy sok, rendszeresen használt terméknél, a kopás és a használat nyomai megjelennek a garancia lejárta előtt.

7. Mítosz: Nem szabad a matrac címkéjét eltávolítani

A matrac címkéjének eltávolítását tiltó figyelmeztetés ijesztőnek tűnhet, de aggodalomra semmi ok. Az igazság az, hogy ha a matracot megvásároltuk és megbizonyosodtunk arról, hogy biztosan nekünk való, azt tehetünk vele, amit akarunk.

8. Mítosz: Nincs szükség matracvédőre

A matracvédők arra szolgálnak, hogy megóvják a matracot a mindennapi használat és kopás során keletkező por, allergének és foltok ellen. Egy matracvédő segíthet a hőmérséklet szabályozásában, csökkentheti a forgolódást, sőt, akár a matrac kényelmét is növelheti.

A matracvédők a garancia szempontjából is fontosak. A gyártók általában azt követelik, hogy a matrac legyen tiszta és mentes minden szennyeződéstől, ha garanciális igényt szeretnénk érvényesíteni. Egy koszos matrac ugyanis érvénytelenítheti a garanciát.

Összefoglalás

A matracvásárlás nem egyszerű folyamat, és könnyű hinni a különböző mítoszoknak. Azonban ha megértjük ezeket a tévhiteket, és tudjuk, mire kell valójában figyelnünk, sokkal könnyebb lesz a döntés, és nagyobb eséllyel találjuk meg a számunkra tökéletes matracot. Ne feledjük, hogy a legfontosabb az, hogy a matrac kényelmes legyen, és támogassa testünket alvás közben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Panorámás lakás

A lakásvásárláskor több szempont is van, amit keresnek a vásárlók, ilyen a panoráma is. Egy... Tovább

Krumpli spirál

A krumpli spirál egészségesebb, mint bármelyik másik, hétköznapi köret és nem telik sok... Tovább

Tovább a lexikonra