notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így szoktasd le cicád a bútorok megrongálásáról

hirdetes

Így szoktasd le macskád a bútorok kaparásáról, a karmok élesítéséről!

CsN
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nincs is bosszantóbb annál, mint mikor édes kis kedvencünk látszólag ádázul megfogadta, hogy mindent tönkre tesz lakásunkban: a kanapét, az újságtartót, a szennyesládát, és úgy egyébként is bármit, amihez hozzáfér cafatokra kapar a körme élesítése során. Most megmutatjuk neked, hogy szoktathatod le a cicust erről!

Így szoktasd le cicád a bútorok megrongálásáról

Na jó, mind a címben, mind a leírásban túloztam kicsit. A macskád NEM szoktathatod le a kaparásról, ugyanis az alapvető ösztöne, és szükséglete is. Ráveheted azonban, hogy csak és kizárólag azt kaparja, amit szabad is neki.

Először is nem árt megismerkednünk a probléma hátterében álló indokkal, avagy azzal, hogy miért is feni körmeit kedvencünk?

A cicák természetes életmódjához elengedhetetlenek az éles, erős körmök. Ezek azonban hajlamosak túl hosszúra nőni, ha nem koptatja őket rendesen a macskusz, és akár fájdalmas balesetek is történhetnek kedvencünkkel - hiszen a túl hosszú köröm beleakadhat valamibe, és akár ki is szakadhat! Ennek megelőzése nagyon fontos, ezért is kapar cicánk folyamatosan. Persze vadon élő társaiknál ez kevésbé jellemző, hiszen a fára mászás, futkározás megteszi hatását.

A másik indok, amiért a cica sokat kaparhat, az a terület megjelölése. Ez is ösztönszerű: a természetben így, és persze a spricceléssel jelölik saját területüket a kis vadászok.

Lapozz, hogy megtudd, mit tehetsz bútoraid érdekében, cicád egészségének megőrzése mellett!

Így szoktasd le cicád a bútorok megrongálásáról

Azt már biztosan te is érted, hogy a kaparásról nem hogy nem tudod leszoktatni a cicát, de nem is szabad. Mit tehetsz hát mégis?

 

Kaparófa

Első lépésként szerezz be cicádnak egy kaparófát. A kisállatod is veled él, joga van legalább egy saját bútorhoz – ráadásul ezzel megmentheted saját bútoraid is. Válasz egy dekoratív kaparófát, és mutasd meg kedvencednek. Általában ezek a tárgyak olyan anyagból vannak, amelyek csábítóak a macska számára, így valószínűleg el is kezdi használni. Ez még önmagában nem jelenti azonban, hogy megoldódott a problémád.

hirdetes

 

Macskafű

A cicák valamiért imádják a macskafüvet. Lehet kapni spray-s változatban, ezzel érdemes a kaparófát befújni, ha nem mutat elég érdeklődést kedvencünk. Ezután már biztosan nagyon szeretni fogja új játékát – de sajnos még mindig előfordulhat, hogy azért a bútorokat sem nélkülözi.

Így szoktasd le cicád a bútorok megrongálásáról

Macskariasztó

Ha nagyon nem bírsz a cicával, féltett bútoraid befújhatod macskariasztóval. Ez jó esetben távol tartja majd tőlük az éles karmokat, de alapvetően nem jó megoldás, ha mindent macskariasztóval kensz össze – gondolj bele, hogy érezné úgy magát a cica?!

 

Szoktasd át

Ha meglátod, hogy kapar egy bútort a cica, fogd meg és vidd oda kaparófájához. Ez segíthet az átszoktatásban, hiszen ha sokszor tapasztalja ezt a macska, lassan megjegyzi, hogy hol a helye.

Így szoktasd le cicád a bútorok megrongálásáról

Az előbbieknek, ha mindent jól csináltál sikeresnek kéne lenniük. Persze ehhez rengeteg türelem kell, és nem fog egyik napról a másikra menni. Van azonban még néhány ötletünk, amelyet érdemes megfontolnod, átolvasnod a cicád és bútoraid érdekében:

 

Ne kiabálj, ne szidj – és semmiképp se fenyíts

A cica az nem kutya, így nem is igazán hat rá semmi ilyesmi. Félősebbek csak megijednek, a magabiztosabb cicák meg egyenesen képesek hülyének nézni minket egy-egy kétségbeesett kiabálás során, így ez semmiképp sem jó taktika.

Persze hosszú távon elérheted az ilyen kegyetlen módszerekkel, hogy cicád az ágy alá bújva egész nap féljen tőled – de ezt ugye te sem akarod?!

Így szoktasd le cicád a bútorok megrongálásáról

Ha nem szűnik a probléma, vagy van egy olyan tárgy/hely ahol továbbra is kapar a cica

A cicák territoriális állatok, ami azt jelenti, hogy védik saját területeiket, megjelölik azt. Ahogy azt fentebb is írtam, a kaparás lehet ennek jelzése is. Ha mindent megtettél, mégsem tudod leszoktatni cicád a folyamatos körömélesítésről, ideje kicsit körülnézned a lakásban: előfordulhat, hogy cicád nem érzi magát biztonságban! Ha fenyegetést érez, sokszor idegen szagokat, ezt kompenzálhatja is kaparással. Tárd fel az okát a dolognak, és meg fog szűnni a panasz is.

Ennek egy másik formája, ha cicád leszoktatása nagyrészt sikeres volt, de például az ablakpárkányt továbbra is gyötri. Nézz utána, miért lehet. Lehet, hogy a kertben egy másik cica ólálkodik, és az ő szaga ellen lázad kedvenced!

 

Így szoktasd le cicád a bútorok megrongálásáról

Körömvágás

A körömvágás általában nem szűnteti meg a kaparás problémáját – de enyhítheti a kényszert, és biztosíthatja cicád egészségét.

Állatvédőktől sokszor hallottam tiltakozást erre a pontra vonatkozóan, ezért szeretném eloszlatni a tévhiteket.

 

Egyrészt, ez egy teljesen fájdalommentes dolog (pont olyan mikor te vágsz körmöt…) szót sem ejtenék olyasmiről, hogy a köröm kioperálása!

Másrészt csak és kizárólag benti cicáknál ajánlom ezt a megoldást (kinti társaiknál nem is szokott szükség lenni erre, de nem is szabad: ők gyakran az életüket köszönhetik az éles karmoknak).

 

És végül: ahogy fentebb már említettem, a túl hosszúra nőtt körmök veszélyesek is lehetnek a cica számára! Jobb pár havonta egy-egy ilyen kis beavatkozás, mint hogy egyszer kiszakadjon kedvencünk körme – ami igazán fájdalmas lehet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Bútorok

Lakberendezési szakszótár

Római roló

A római roló bármely szobában kiegészíti és feldíszíti az ablakot. Főleg a kompakt,... Tovább

Panorámás apartman

Egy panorámás apartman saját célú használatra és befektetés szempontjából is ideális... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 5.0