notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A pozsgafa, vagy másik, talán ismertebb nevén majomfa dísznövényként elterjedt, örökzöld, pozsgás növény. Olvasd el, mit kell tudnod róla!

hirdetes

Egy különleges növény: majomfa

Király Réka, NA

A pozsgafa, vagy másik, talán ismertebb nevén majomfa dísznövényként elterjedt, örökzöld, pozsgás növény. Olvasd el, mit kell tudnod róla!

A pozsgafa

A majomfa származási helye


A majomfa Dél-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos, innen terjedt el később, mint dísznövény. Eredeti élőhelye: száraz, sziklás.


A majomfa jellemzése


Terebélyes, elágazó, bokros növény, természetes élőhelyén, akár a 3 méteres magasságot is elérheti. Törzse vaskos, húsos, barnás vékony kéreggel, mely idősebb korban felrepedezik és leválik.


Levelei 3–9 cm hosszúak és 2–4 cm szélesek. Más pozsgásokhoz hasonlóan, levelei rengeteg vizet tárolnak, ezért igen vastagok, húsosak. Színük az élénktől a sötétzöldig terjed, gyakran vöröses szegéllyel. Felszínükön apró pettyek, lyukacskák találhatók, különleges pórusok, melyeken a növény az anyagcserét végzi, de ezen keresztül képes vizet felvenni, és leadni.


Természetes élőhelyén vagy ideális tartás mellett az idősebb növények rendszeresen hoznak virágot az ősz végén, tél elején.
Virágai a hajtáscsúcsokból fejlődnek, sok apró csillagszerű fehéres, halvány-rózsaszín virággal.

A pártalevelek száma 5, ugyanannyi a csészelevelek és porzók száma, de megeshet, hogy ugyanazon a növényen, négyszirmú virágok is megjelennek.
A virágzás után száraz magtok fejlődik, mely a magok beérésével szétnyílik és kiszóródik belőle a nagyszámú porszerű mag.

hirdetes


A majomfa gondozása, öntözése


Gondozás szempontjából viszonylag igénytelen növény. Legjobban napfényes, levegős helyen érzi magát (fagymentes időben az udvarban vagy erkélyen), de napsütötte szobában is szépen fejlődik. Világos helyen, kevés napfénnyel is nevelhető, de itt a levelek zöldek, a levélszegély piros színeződése nem jelenik meg, és a hajtások is gyengébbek lesznek.


A teleltetés legjobb esetben hűvös, de fagymentes, napsütéses helyen történik, kevés öntözéssel.
Az öntözésre nem kényes, elegendő akkor vizet adni neki, amikor a földje kiszáradt. Fényszegény helyen, gyakran a 2-3 hetente történő öntözés is túl gyakori lehet.
A túlzott locsolás következtében a gyökerei elrothadhatnak, ami a növény pusztulásához is vezethet. Időnként permetezhetjük a leveleit vízzel, hisz a pórusain keresztül ezt is képes hasznosítani, és így a gyökérzet sem károsodik.


A megfelelő körülmények a majomfa virágoztatásához, a következők:


- Őszi hűvösebb esték beköszönte - alacsony hőmérséklet
- Nappalok rövidülése, hosszabb éjszakák - kevesebb fény
- Nyugalom, fagymentesség, huzatmentesség
- Ne kényszerítsük a növényt hajtásnövekedésre öntözéssel és tápanyagpótlással - kevesebb tápanyag


A majomfa gondozási hibái:

hirdetes


Ha a növényen gyenge, megnyúlt hajtások alakulnak ki, az leggyakrabban a túlöntözés, illetve a fényhiány következménye.
A téli időszakban a pozsgafán gyakran figyelhető meg a levelek ezüstössé válása, száradása és lehullása. Ez általában a magas hőmérséklet miatt következik be, sosem vízhiány miatt (ilyenkor a levelek zsugorodnak, összeaszalódnak).
A növény levelein időnként apró kristályszerű képződmények keletkezhetnek a hydathodes pórusok helyén, ami a víz elpárolgása után lerakódott ásványi anyagok maradványa. Gyakori hiba, hogy ezeket gyapjastetveknek vélik a növénytartók. Ezen érdekességek a növénynek nem ártanak, nincs szükség vegyszeres kezelésre.


Hiedelmek a majomfáról


Angol népi nevei, a „Money-tree” (pénzfa) illetve „Dollar-tree” (dollárfa) már engednek következtetni a hozzá kapcsolódó hiedelmekről.
A kínai Feng-shui szerint, a Crassula a lakás megfelelő helyén nevelve, hozzásegít minket a pénz gyarapodásához, illetve pénzzel kapcsolatos jó döntések meghozatalához

Majomfa ára

Ára, méretétől függően 500 és 2500 Forint között mozog.


Forrás: www.wikipedia.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Salgó polc

Salgó polc Minden, ami a salgó polc. A salgó polc az egyik legjobb és legerősebb polc... Tovább

Recept

A recept szót a gasztronómiában konkrét ételek, italok elkészítésének és gyakran... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert