notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A legkülönlegesebb népi skanzenek Magyarországon

hirdetes

Magyarország legkülönlegesebb népi skanzenjei

VZS

Ha kiejtjük a skanzen szót, akkor egy magyar azonnal Szentendrére gondol, pedig számos csodálatos, különleges népi skanzen található még Magyarországon. Bemutatom nektek az 5 legszebbet!

Hazánk legkülönlegesebb népi skanzenjei

Magyarországon rengeteg falumúzeum, azaz skanzen létezik, bár igaz, a szentendreit ismerik a legtöbben. De ha kirándulni vágytok, akkor bemutatok most nektek 5 igazán elbűvölő népi skanzent, amit igazán érdemes meglátogatni.​

1. Népművészeti Tájház - Kalocsa

Gábor Lajos 1952-ben hagyta a városra a múzeum épületét (Kalocsa, Tompa M. u. 5-7.) Maga a tájház a  "partos ház"-ak közé tartozik, melyet dombra építettek, így a dunai árvíz esetén is védve volt az épület. A ház természetesen vályogból készült, ami köztudottan nyáron nagyon jól hűsít, télen pedig rendkívül jól tartja a meleget. A nádtetőn lévő kéményen egy kereszt látható, mely a nép vallásosságát mutatja.

A népművészeti ház nagyon jól bemutatja a XX. századi, tipikus parasztházat, berendezését és természetesen a világszerte ismert kalocsai népművészetet, melynek feljődését az utolsó szobában tekinthetjük meg. A kalocsai minta nem volt ám mindig ilyen sok színű, először fehéren fehéret hímeztek, majd ezután jött hozzá a piros, a fekete és a kék szín is.  A 30-as évek végétől pedig többféle színt használtak már a kalocsai asszonyok.

 

Lapozz egyet és nézd meg Magyarország legkülönlegesebb skanzenjeit!

Hazánk legkülönlegesebb népi skanzenjei

2. Palóc Ház - Balassagyarmat

Gyűjteménye felöleli Nógrád megye teljes paraszti kultúráját (a szlovák és német nemzetiségekkel együtt). A Palóc Múzeum a néprajzi szakágat képviseli Nógrád megyében. A helyi adottságok figyelembe vételével kiemelt témaköre a népművészet, azon belül is a viselet, a szőttesek, a pásztorművészet, és az utóbbi két évtizedben a vallási néprajz, mivel két néprajzos is huzamosabb ideig ezzel a témával foglalkozott a múzeumban. 

hirdetes

A múzeum épülete melletti kis skanzen mutatja be a palócok népi építészetének emlékeit, például Karancslapujtőről származó boronafalú házat, különleges kis melléképületeket, a szandai kápolna másolatát és egy majd száz éves feszületet csodálhatunk meg.

 

Lapozz egyet és nézd meg Magyarország legkülönlegesebb skanzenjeit!

Hazánk legkülönlegesebb népi skanzenjei

3. Népi lakóházak (Öregfalu) - Ócsa

Ócsa legöregebbi részén találhatóak ezek a népi lakóházak, melyek felett büszkén emelkedik a XIII. században épült román bazilika. Igazi csemege, hogy még a XVIII. századból, az ún. kétbeltelkes településszerkezet apró parasztportáit, nádfedeles lakóépületeit vehetjük szemügyre.

Ez a 62 portából álló falurész, az Öregfalu 1975-ben lett védelem alá helyezve, így a múzeumban ma már megismerkedhetünk a XVIII-XIX. századi ócsai ember használati eszközeivel, szokásaival, néphagyományaival, és részt vehetünk különböző kézműves foglalkozásokon (gyékényszövés, nemezelés, kosárfonás, stb. ) is.

hirdetes

 

Lapozz egyet és nézd meg Magyarország legkülönlegesebb skanzenjeit!

Hazánk legkülönlegesebb népi skanzenjei

4. Ruszin Tájház - Komlóska

1980-tól múzeumként működő tájház Komlóska építészetét és lakáskultúráját mutatja be. A XIX. századi, fatalpakra épített, gerendavázzal, fonott, tapasztott fallal és zsupszalmával fedett tetővel büszkélkedik ez az épület. A lakóház legfontosabb helyisége a többfunkciós szoba. Ez a család élettere. Magyarországon csak itt a komlóskai tájház szobájában maradt meg eredeti formájában a kabolás kemence a mellé épített masinával. A kürtő a füstöt a pitvarbeli szabadkéményen keresztül vezette ki a szabadba.

 

5. Népi alkotóházak és tájházak - Mezőkövesd

A régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrész. A régi, 100-150 éves házak ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. A házakban gyékényezés, a szövés-fonás, a bútorfestés, a mézeskalács- és tűzzománc-készítés, a hímzés, a fazekas és üvegcsiszoló mesterség rejtelmeivel ismertetik meg a látogatókat. Többségükben ajándék- és emléktárgyak is megvásárolhatók.
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

függöny

Függöny: lakástextilek csoportjába tartozó textília, melyet az ablakok, ajtók elé... Tovább

Télikabát

A télikabát egy általában csípőn alul érő, esetleg derékban szabott, hátul hasított vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek Lakásbemutatók Nyaralás, hotelek Természet Utazás