notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legkülönlegesebb népi skanzenek Magyarországon

hirdetes

Magyarország legkülönlegesebb népi skanzenjei

VZS
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ha kiejtjük a skanzen szót, akkor egy magyar azonnal Szentendrére gondol, pedig számos csodálatos, különleges népi skanzen található még Magyarországon. Bemutatom nektek az 5 legszebbet!

Hazánk legkülönlegesebb népi skanzenjei

Magyarországon rengeteg falumúzeum, azaz skanzen létezik, bár igaz, a szentendreit ismerik a legtöbben. De ha kirándulni vágytok, akkor bemutatok most nektek 5 igazán elbűvölő népi skanzent, amit igazán érdemes meglátogatni.​

 

1. Népművészeti Tájház - Kalocsa

 

Gábor Lajos 1952-ben hagyta a városra a múzeum épületét (Kalocsa, Tompa M. u. 5-7.) Maga a tájház a  "partos ház"-ak közé tartozik, melyet dombra építettek, így a dunai árvíz esetén is védve volt az épület. A ház természetesen vályogból készült, ami köztudottan nyáron nagyon jól hűsít, télen pedig rendkívül jól tartja a meleget. A nádtetőn lévő kéményen egy kereszt látható, mely a nép vallásosságát mutatja.

 

A népművészeti ház nagyon jól bemutatja a XX. századi, tipikus parasztházat, berendezését és természetesen a világszerte ismert kalocsai népművészetet, melynek feljődését az utolsó szobában tekinthetjük meg. A kalocsai minta nem volt ám mindig ilyen sok színű, először fehéren fehéret hímeztek, majd ezután jött hozzá a piros, a fekete és a kék szín is.  A 30-as évek végétől pedig többféle színt használtak már a kalocsai asszonyok.

 

 

Lapozz egyet és nézd meg Magyarország legkülönlegesebb skanzenjeit!

 

 

Hazánk legkülönlegesebb népi skanzenjei

2. Palóc Ház - Balassagyarmat

 

Gyűjteménye felöleli Nógrád megye teljes paraszti kultúráját (a szlovák és német nemzetiségekkel együtt). A Palóc Múzeum a néprajzi szakágat képviseli Nógrád megyében. A helyi adottságok figyelembe vételével kiemelt témaköre a népművészet, azon belül is a viselet, a szőttesek, a pásztorművészet, és az utóbbi két évtizedben a vallási néprajz, mivel két néprajzos is huzamosabb ideig ezzel a témával foglalkozott a múzeumban. 

hirdetes

 

A múzeum épülete melletti kis skanzen mutatja be a palócok népi építészetének emlékeit, például Karancslapujtőről származó boronafalú házat, különleges kis melléképületeket, a szandai kápolna másolatát és egy majd száz éves feszületet csodálhatunk meg.

 

 

Lapozz egyet és nézd meg Magyarország legkülönlegesebb skanzenjeit!

 

Hazánk legkülönlegesebb népi skanzenjei

3. Népi lakóházak (Öregfalu) - Ócsa

 

Ócsa legöregebbi részén találhatóak ezek a népi lakóházak, melyek felett büszkén emelkedik a XIII. században épült román bazilika. Igazi csemege, hogy még a XVIII. századból, az ún. kétbeltelkes településszerkezet apró parasztportáit, nádfedeles lakóépületeit vehetjük szemügyre.

 

Ez a 62 portából álló falurész, az Öregfalu 1975-ben lett védelem alá helyezve, így a múzeumban ma már megismerkedhetünk a XVIII-XIX. századi ócsai ember használati eszközeivel, szokásaival, néphagyományaival, és részt vehetünk különböző kézműves foglalkozásokon (gyékényszövés, nemezelés, kosárfonás, stb. ) is.

hirdetes

 

 

Lapozz egyet és nézd meg Magyarország legkülönlegesebb skanzenjeit!

 

 

Hazánk legkülönlegesebb népi skanzenjei

4. Ruszin Tájház - Komlóska

 

1980-tól múzeumként működő tájház Komlóska építészetét és lakáskultúráját mutatja be. A XIX. századi, fatalpakra épített, gerendavázzal, fonott, tapasztott fallal és zsupszalmával fedett tetővel büszkélkedik ez az épület. A lakóház legfontosabb helyisége a többfunkciós szoba. Ez a család élettere. Magyarországon csak itt a komlóskai tájház szobájában maradt meg eredeti formájában a kabolás kemence a mellé épített masinával. A kürtő a füstöt a pitvarbeli szabadkéményen keresztül vezette ki a szabadba.

 

 

5. Népi alkotóházak és tájházak - Mezőkövesd

 

A régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrész. A régi, 100-150 éves házak ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. A házakban gyékényezés, a szövés-fonás, a bútorfestés, a mézeskalács- és tűzzománc-készítés, a hímzés, a fazekas és üvegcsiszoló mesterség rejtelmeivel ismertetik meg a látogatókat. Többségükben ajándék- és emléktárgyak is megvásárolhatók.
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Épületek Lakásbemutatók Nyaralás, hotelek Természet Utazás

Lakberendezési szakszótár

Karácsony előtti nagytakarítás

Minden évszakban érdemes egy nagyobb takarítást elvégezned, hiszen ezzel teszed igazán... Tovább

Szódabikarbóna

A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 204

Átlagos értékelés: 4.7