notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezek a helyek kihagyhatatlanok! Mutatjuk Magyarország forrás vízeit!

hirdetes

Magyarország legjobb forrás vízei

GE.
forrás viz

Mátrai nagy-forrás

A Nagy-forrás a Mátra egyik legbőségesebb forrása.
A Mátrában mintegy 300 elismert forrás van, a Pisztrángos-tavat tápláló Nagy-forrás az egyik legbőségesebb. Ennek a tónak a meglátogatását mindig összekötöttük a Kékes túrával: Parádóhutáról a sárga + jelzésen mentünk a tóhoz, bár több irányból is megközelíthető.

A tó már régóta csak egy kis mocsaras tavacska, de a forrás még mindig ott van. Mi úgy döntöttünk, hogy nem próbálkozunk, mert nem volt információnk arról, hogy a víz iható-e, ha egyszer felszínre tör, és ott patakként folytatódik egy darabig.

Krúdy-forrás

Ez egy kevésbé ismert forrás.
Bár csodálatosan festői környezetben, két mesterséges tó közelében tör a felszínre, a Somoskő közelében található Krúdy-forrás nem túl ismert. Annak ellenére, hogy korábban már többször jártunk a térségben, még soha nem volt alkalmunk személyesen megnézni, így a következő alkalommal felkerült a tennivalók listájára.

hirdetes

Érdemes megjegyezni, hogy a forrást nem Krúdy Gyuláról, hanem Dr. Krúdy Gábor régészről nevezték el, aki a somoskői vár rekonstrukcióját felügyelte. A forrás Somosk és Sátorosbánya között található, egy zöld jelzésű túraútvonal mentén.

Szentkút

hirdetes

Borostyánkút és Három kút a bakonybéli Szentkút másik neve, ami arra utal, hogy a forrásnak három kijárata van, amelyeket a szent remeték tiszteletére Gellért, Günther és Mór névre kereszteltek. A forrás és környéke jól kiépített, parkolóval ellátott, bár Bakonybél is kellemes sétával elérhető. Mivel itt található a Szentkút kápolna, a 14 lépcsőn felsétálhatunk, sőt a kápolna melletti barlangban még egy Lourdes-i Mária szobor is található, a forrás és környéke a Bakony egyik legkedveltebb kirándulóhelye.

Hétforrás

A Hétforrás, a Kőszegi-hegység legpompásabb forrása
A Kőszegi-hegységben található Hétforrás a régió legnagyobb forrása, amelynek hét kijáratát 1896-ban a Kőszegi-hegység hét főnökéről nevezték el. Emiatt a Hét vezér forrása néven is ismert. Számos ösvényen, köztük a jól ismert Alpannonián keresztül is megközelíthető. A Kincses Pihenő ingyenes parkolójában parkoltunk le, és a kék kör jelzésen sétáltunk el a csodálatos Hétforráshoz.

Mivel ez egyben az Országos Kéktúra útvonala is, aki bélyeget gyűjt, vigyen magával tintát, mert a bélyegző tavaszra a pihenőhelyen lesz. Bár egyes helyeken vitatott, hogy a felszálló víz iható-e, jellemzően nem ajánlott.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Ragasztószalag

A ragasztószalagot nagyon szuper módon felhasználhatjuk egy lakás vagy szoba festésénél, és... Tovább

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás