notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szálloda-ipar hazánkban is fellendül: Nézd meg Te is a sikertörténetet, és akár légy részese a fellendülés hasznának - a szállodai recepciósok jövője

hirdetes

A magyarországi szállodák sikertörténete – a siker titka és a benne rejlő lehetőségek

CsN

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hazánk csodálatos tájai, lenyűgöző nagyvárosai külföldi turisták ezreit vonzzák évente, és a belföldi turizmus is dinamikusan növekszik. De mi áll a siker hátterében, és milyen lehetőségeket tartogat ez a hétköznapi ember számára? Cikkünkből kiderül!

Szállodák sikere hazánkban

A szállodák sikerének titka Magyarországon

Úgy tűnik, az emberek egyre jobban vonzódnak a különböző kulturális és természetes látnivalók iránt napjainkban. Szerencsés helyzetben van kis hazánk, hiszen rengeteg érdekes, értékes látnivalóval és programmal rendelkezünk, amelyek a külföldi turizmusban előkelő szerepet is kap – hiszen a nyugati országokhoz képest ezekre az eljutás számukra sokkal olcsóbb… Gondoljunk csak a nyári balatoni dömpingre, vagy számos világhírű fesztiváljaink egyikére – ezek a programok fiataltól az idősekig, minden társadalmi osztályt felölelnek, és bevonzanak hazánkba.

Ezek az emberek pedig, legyen szó akár egy nagyszabású rendezvényről, akár egy jó buliról a fővárosban,  valahol megszállnak majd… A szállodák fellendülése pedig már számokkal is mérhető, látványos eredményeket mutat!

 

Nézzük ezeket, röviden.

Nem szeretném mélyre menően elemezni a rendelkezésünkre álló statisztikákat, és nincs is módom rá. . A tavalyi évben 80 millió euró befektetés érkezett a szállodapiacra, ami 17 százalékos növekedési arányt jelent a régióban! Természetesen a legnagyobb növekedés fővárosunkban tapasztalható, de a vidéki régióknak sem kell aggódniuk.

A Budapesten kívüli régiók erősödését jól jelzi, hogy 2009 óta először jobban nőtt a vidéki szállodák forgalma, mint a fővárosiaké, különösen intenzív volt a vendégszám növekedése a Mátra-Bükk turisztikai régióban.

hirdetes

Szállodák sikere hazánkban

A folyamat nyertesei nem csak a vezérigazgatók!

hirdetes

Természetesen amikor a növekedés abszolút nyerteseiről beszélünk, rögtön a milliárdos tulajdonos, vagy üzemeltető jut eszünkbe. Nyilván így is lehet nézni a dolgot, de mit nyerhet ebből egy átlag ember, aki új szakmát szeretne, mert nem boldogul? A szállodai recepciós szakma egy olyan megbecsült, jól fizető (később kifejtem miért), mégis elérhető szakmává válik, amellyel akár Te magad is jól járhatsz. A szállodák forgalmának növekedése, és az országszerte épülő új szállodák biztosítják az elhelyezkedést a szakmát végzetteknek, hiszen a turizmus fellendülésének egyik egyenes vonzata, hogy most már valóban nyugati színvonalú szakemberekkel kell ellátnunk az igényeket.

 

Miért fizetne jól egy szállodai recepciós állás?!

Szinte biztos vagyok benne, hogy ez az első, ami kérdést vetett fel benned. Sajnos hazánkban egy időben a szolgáltató szektor nem volt kellőképpen megfizetve – kivéve persze a maszek működéseket – és ez a tény mély nyomot hagyott a pályaválasztás előtt állókban. A szállodák és hotelek körében azonban már évek óta nem ez a tendencia: a befektetői körök, és mára már a tulajdonosok is hatalmas figyelmet fordítanak a reputációra – amelyet egy képzetlen, esetleg alkalmatlan munkaerő egy perc alatt rombolhat le. Gondold csak el, milyen érzés egy helyről úgy távozni, hogy kellemetlen emléked marad róla… sosem fogsz visszatérni, és szinte biztos hogy a negatív kritika szárnyra is kel. Ebben a hihetetlen mértékű versenyhelyzetben, amikor a szállodák egymás elől próbálják elhúzni a vendégeket, ezt nem engedheti meg magának még egy olcsóbb kis hely sem, nemhogy egy, akár 5 csillagos szálloda.

Természetesen a bérek arányának látványos javulása a bevételhez is köthető. A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság felmérése alapján pedig az első negyedévben országosan a szállodák összes bruttó forgalma 12,1 százalékkal 57,5 milliárd forintra nőtt, a budapestieké 17,3 százalékkal haladta meg a bázist, és 27,8 milliárd forintot tett ki, vagyis egyre többet költhetnek a szálláshelyek a munkatársak, így a szállodai recepciós bérére is.

Szállodák sikere hazánkban

Oktatás – a szállodai recepcióssal szemben támasztott elvárások

Természetesen a magas fizetés eléréséhez a megfelelő szakma, a tudás elsajátítása is szükséges. Ma már egy szállodai recepciós állás nem csak az udvarias üdvözlésről szól, és ezt a tulajdonosok nagyon jól tudják. Éppen ezért ez a munkakör ma már szakmához kötött – ha pedig valóban szeretnél elhelyezkedni, az OKJ-s képzés a legbiztosabb megoldás, hiszen ezt valóban el is ismerik minősítései miatt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Utazás

Lakberendezési szakszótár

gyártócsarnok takarítás

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Karácsony

A karácsony egy keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Minden... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 221

Átlagos értékelés: 5.0