Mondani szokták, hogy mindenhol jó, de legjobb otthon - ez talán kicsit átvitt értelemben igaz lehet a magyar konyhára is. Bár sokan unalomig esszük ezeket az ételeket, mégis nehéz lenne róluk végleg lemondani.
![Magyar ízvilág Magyar ételek](/kep/730x400/21432.jpg)
A magyar konyha világ szinten híres, ami nem véletlen. Hisz ki ne ismerné ezeket a zsíros, fűszeres ételeket, amik nálunk olyan hétköznapiak? Bár sok jellegzetes magyar ételt nem lehet minden tekintetben egészségesnek nevezni, viszont étvágygerjesztőnek annál inkább. A magyar konyha leggyakoribb hozzávalói a fűszerpaprika, a sertészsír, az olaj, a vöröshagyma, a sertéshús és persze a tejföl. De ott vannak például azok a tipikus magyar sütemények is, amiket a nagyszüleink unalomig sütöttek, mint például a mákos és almás rétes. De a kürtöskalács is magyar találmány ugyanúgy, mint a dobostorta és a somlói galuska, amit ma már szinte minden második boltban lehet kapni, annyira népszerű.
![Magyar ízvilág Magyar ételek](upload/newsimages/dJYjDAbwzahoowrw.jpg)
Mint minden más nemzetnél, nálunk is legalább három napszakra tagolódik az étkezés: reggelire, ebédre és vacsorára. De néha uzsonnázunk, vagy tízóraizunk is, bár ez utóbbi például inkább a gyerekeknél bevett szokás.
A magyar reggeli mindig bőséges és tartalmas. Akármi is kerül az asztalra, sose maradhat ki a kenyér, ami nélkül nem lenne elég tápláló az étel. Viszont a kenyér nemcsak hogy mindenhez fogyasztható, de a főételeknél még jól is jön, mivel a magyar konyha eleve bővelkedik a zsíros ételekben.
Ha magyaros reggelit szeretnél, akkor szinte bármi az asztalra kerülhet a sajttól kezdve a túróig, a felvágottakon át a zöldségekig. Ott van még a jól ismert bundás kenyér és a kalács is, ami nagyon finom teával, vagy kávéval. Húsokban egyáltalán nem válogatunk: ha disznósajtot szeretnél enni, senki nem fog csúnyán nézni rád az asztalnál, de ugyanez igaz a sonkára, a felvágottakra, a szalámira, vagy a kolbászra.
![Magyar ízvilág Magyar ételek](upload/newsimages/xgbTjLLguGAqwTqa.jpg)
Az ebéd a nap csúcspontja, amikor több fogás is kerül az asztalra. Ebédre ehetünk hideget és meleget is, szinte semmi se lóg ki a sorból. Az előételek annyira nem gyakoriak a magyar konyhában, viszont ha egy étteremben mégis előételt kellene választanunk, valószínű, a hortobágyi palacsinta, libatepertő, libamáj, vagy különböző húsfélék között válogathatnánk.
A magyar levesek közül jó néhányat a világon szinte mindenhol ismernek: ilyen a gulyásleves, a halászlé, a húsleves és a palócleves. Az ebéd második fogása jellemzően valami húsos étel. A legnépszerűbb a pörkölt, mert könnyen elkészíthető és még ízletes is. Viszont nem csak húsokból áll a magyar konyha, hanem rendesen fogyasztunk tésztákat és főzelékeket is, mint például a galuska, vagy a tarhonya, illetve a spenót. Ezeket az ételeket talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné - legalábbis hazánkban. Viszont a tejtermékkel ízesített ételeket se vetjük meg, mint például a túrós csusza.
A magyar ételek igen változatosak, de egy közös van bennünk: rendkívül laktatóak. Ha egy olyan asztalnál ebédelünk, ahol magyar ételek kerülnek terítékre, esélytelen, hogy üres gyomorral távozzunk.
![Magyar ízvilág Magyar ételek](upload/newsimages/ygBSesdgsvwbqcBx.jpg)
A vacsora nem sokban különbözik a reggelitől, bár estére nem árt egy kicsit kevesebbet enni, mivel a bőséges vacsora egészségtelen. Viszont nálunk, magyaroknál nem ritka az, hogy este is előkerülnek a desszertek. Bár az emberekre már hatással van a média és az egészséges étkezéssel kapcsolatos cikkek, amikkel tele van az internet, így sokan inkább könnyebb ételeket fogyasztanak éjszakára, mint a saláták – de aki fogyókúrázik, az még ennél is kevesebbet eszik. Ha körülnézünk, szinte alig látunk olyan embert, aki ne fogyókúrázna, így ezek a bőséges magyar vacsorák kicsit háttérbe szorulhatnak.
![Magyar ízvilág Magyar ételek](upload/newsimages/BjTxojmpqlskotSc.jpg)
Amiről még nem volt szó, azok a jellegzetes italok a magyar konyhában. Viszont fontos erről is beszélni, ugyanis hazánk világ szinten híres borairól (Tokaji). Viszont a rövid italokat se vetjük meg, mint a pálinka. A bika erős magyar pálinka megint csak egy olyan ital, ami a nagyvilágban is egyik fő ismertetőjegyünk. Viszont a sorból már a sör se maradhat ki, amit az újkori német lakosságnak köszönhetünk.
De nemcsak alkoholos italokkal van tele a magyar konyha, hanem bőven találunk alkoholmentes innivalókat is, amik ráadásul rendkívül egészségesek. Mivel kis hazánk bővelkedik gyógyvizekben, ezért akad nálunk bőven természetes ásványvíz.
![Magyar ízvilág Magyar ételek](upload/newsimages/rvjZAmoqtoyAryfy.jpg)
Mint minden más nemzetnél, nálunk is legalább három napszakra tagolódik az étkezés: reggelire, ebédre és vacsorára. De néha uzsonnázunk, vagy tízóraizunk is, bár ez utóbbi például inkább a gyerekeknél bevett szokás.
A magyar reggeli mindig bőséges és tartalmas. Akármi is kerül az asztalra, sose maradhat ki a kenyér, ami nélkül nem lenne elég tápláló az étel. Viszont a kenyér nemcsak hogy mindenhez fogyasztható, de a főételeknél még jól is jön, mivel a magyar konyha eleve bővelkedik a zsíros ételekben.
Ha magyaros reggelit szeretnél, akkor szinte bármi az asztalra kerülhet a sajttól kezdve a túróig, a felvágottakon át a zöldségekig. Ott van még a jól ismert bundás kenyér és a kalács is, ami nagyon finom teával, vagy kávéval. Húsokban egyáltalán nem válogatunk: ha disznósajtot szeretnél enni, senki nem fog csúnyán nézni rád az asztalnál, de ugyanez igaz a sonkára, a felvágottakra, a szalámira, vagy a kolbászra.
Forrás: Wikipédia