notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A magyar konyha jellegzetességei

hirdetes

A magyar konyha

Petra

Mondani szokták, hogy mindenhol , de legjobb otthon - ez talán kicsit átvitt értelemben igaz lehet a magyar konyhára is. Bár sokan unalomig esszük ezeket az ételeket, mégis nehéz lenne róluk végleg lemondani.

Magyar ételek

A magyar konyha világ szinten híres, ami nem véletlen. Hisz ki ne ismerné ezeket a zsíros, fűszeres ételeket, amik nálunk olyan hétköznapiak? Bár sok jellegzetes magyar ételt nem lehet minden tekintetben egészségesnek nevezni, viszont étvágygerjesztőnek annál inkább. A magyar konyha leggyakoribb hozzávalói a fűszerpaprika, a sertészsír, az olaj, a vöröshagyma, a sertéshús és persze a tejföl. De ott vannak például azok a tipikus magyar sütemények is, amiket a nagyszüleink unalomig sütöttek, mint például a mákos és almás rétes. De a kürtöskalács is magyar találmány ugyanúgy, mint a dobostorta és a somlói galuska, amit ma már szinte minden második boltban lehet kapni, annyira népszerű.

Magyar ételek

Mint minden más nemzetnél, nálunk is legalább három napszakra tagolódik az étkezés: reggelire, ebédre és vacsorára. De néha uzsonnázunk, vagy tízóraizunk is, bár ez utóbbi például inkább a gyerekeknél bevett szokás.

 

A magyar reggeli mindig bőséges és tartalmas. Akármi is kerül az asztalra, sose maradhat ki a kenyér, ami nélkül nem lenne elég tápláló az étel. Viszont a kenyér nemcsak hogy mindenhez fogyasztható, de a főételeknél még jól is jön, mivel a magyar konyha eleve bővelkedik a zsíros ételekben.

 

Ha magyaros reggelit szeretnél, akkor szinte bármi az asztalra kerülhet a sajttól kezdve a túróig, a felvágottakon át a zöldségekig. Ott van még a jól ismert bundás kenyér és a kalács is, ami nagyon finom teával, vagy kávéval. Húsokban egyáltalán nem válogatunk: ha disznósajtot szeretnél enni, senki nem fog csúnyán nézni rád az asztalnál, de ugyanez igaz a sonkára, a felvágottakra, a szalámira, vagy a kolbászra.

Magyar ételek

Az ebéd a nap csúcspontja, amikor több fogás is kerül az asztalra. Ebédre ehetünk hideget és meleget is, szinte semmi se lóg ki a sorból. Az előételek annyira nem gyakoriak a magyar konyhában, viszont ha egy étteremben mégis előételt kellene választanunk, valószínű, a hortobágyi palacsinta, libatepertő, libamáj, vagy különböző húsfélék között válogathatnánk.

 

A magyar levesek közül jó néhányat a világon szinte mindenhol ismernek: ilyen a gulyásleves, a halászlé, a húsleves és a palócleves. Az ebéd második fogása jellemzően valami húsos étel. A legnépszerűbb a pörkölt, mert könnyen elkészíthető és még ízletes is. Viszont nem csak húsokból áll a magyar konyha, hanem rendesen fogyasztunk tésztákat és főzelékeket is, mint például a galuska, vagy a tarhonya, illetve a spenót. Ezeket az ételeket talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné - legalábbis hazánkban. Viszont a tejtermékkel ízesített ételeket se vetjük meg, mint például a túrós csusza.

 

A magyar ételek igen változatosak, de egy közös van bennünk: rendkívül laktatóak. Ha egy olyan asztalnál ebédelünk, ahol magyar ételek kerülnek terítékre, esélytelen, hogy üres gyomorral távozzunk.

Magyar ételek

A vacsora nem sokban különbözik a reggelitől, bár estére nem árt egy kicsit kevesebbet enni, mivel a bőséges vacsora egészségtelen. Viszont nálunk, magyaroknál nem ritka az, hogy este is előkerülnek a desszertek. Bár az emberekre már hatással van a média és az egészséges étkezéssel kapcsolatos cikkek, amikkel tele van az internet, így sokan inkább könnyebb ételeket fogyasztanak éjszakára, mint a saláták – de aki fogyókúrázik, az még ennél is kevesebbet eszik. Ha körülnézünk, szinte alig látunk olyan embert, aki ne fogyókúrázna, így ezek a bőséges magyar vacsorák kicsit háttérbe szorulhatnak.

Magyar ételek

Amiről még nem volt szó, azok a jellegzetes italok a magyar konyhában. Viszont fontos erről is beszélni, ugyanis hazánk világ szinten híres borairól (Tokaji). Viszont a rövid italokat se vetjük meg, mint a pálinka. A bika erős magyar pálinka megint csak egy olyan ital, ami a nagyvilágban is egyik fő ismertetőjegyünk. Viszont a sorból már a sör se maradhat ki, amit az újkori német lakosságnak köszönhetünk.

 

De nemcsak alkoholos italokkal van tele a magyar konyha, hanem bőven találunk alkoholmentes innivalókat is, amik ráadásul rendkívül egészségesek. Mivel kis hazánk bővelkedik gyógyvizekben, ezért akad nálunk bőven természetes ásványvíz.

Magyar ételek

Mint minden más nemzetnél, nálunk is legalább három napszakra tagolódik az étkezés: reggelire, ebédre és vacsorára. De néha uzsonnázunk, vagy tízóraizunk is, bár ez utóbbi például inkább a gyerekeknél bevett szokás.

 

A magyar reggeli mindig bőséges és tartalmas. Akármi is kerül az asztalra, sose maradhat ki a kenyér, ami nélkül nem lenne elég tápláló az étel. Viszont a kenyér nemcsak hogy mindenhez fogyasztható, de a főételeknél még jól is jön, mivel a magyar konyha eleve bővelkedik a zsíros ételekben.

 

Ha magyaros reggelit szeretnél, akkor szinte bármi az asztalra kerülhet a sajttól kezdve a túróig, a felvágottakon át a zöldségekig. Ott van még a jól ismert bundás kenyér és a kalács is, ami nagyon finom teával, vagy kávéval. Húsokban egyáltalán nem válogatunk: ha disznósajtot szeretnél enni, senki nem fog csúnyán nézni rád az asztalnál, de ugyanez igaz a sonkára, a felvágottakra, a szalámira, vagy a kolbászra.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Virágcserép

A hagyományos fazekasság legfontosabb alapanyaga az agyag, melyet kiégetve a... Tovább

Kenyérlángos

A kenyérlángos valójában a lepényféle sült tészták csoportjához tartozik. Abban... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha