notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tokaj-Hegyalja legnagyobb termőterületével bíró mádi borvidék kitűnő borain kívül, több tájegység is bemutatkozik furmintjával. Mádi Furmint Ünnep, Mád, Szeptember

Mádi Furmint Ünnep

2013 Szeptember 6.


Tokaj-Hegyalja legnagyobb termőterületével bíró mádi borvidék kitűnő borain kívül, több tájegység is bemutatkozik furmintjával. Mádi Furmint Ünnep, Mád, Szeptember


A világon szinte mindenütt ismerik és kedvelik a tokaji borokat. A legismertebb közülük természetesen a tokaji aszú, ám azt nem mindenki tudja, hogy a királyok borát főleg furmintból készítik, ami Hegyalja legjobban aszúsodó, legnemesebb magyar szőlőfajtája. És ha még azt is hozzátesszük, hogy ebből a páratlan gyümölcsből igazán különleges száraz borok is készülnek, amiket kedvünkre fogyaszthatunk a kitűnő magyaros ételekhez is, beláthatjuk, hogy van mit ünnepelni a furminton a borkedvelőknek.

Mád szőlőtermő területeinek 70 százalékát uralja a furmint, az itteni szőlősgazdák és borászok joggal büszkék arra, hogy az általuk készített minőségi borok egyre népszerűbbek és kelendőbbek, felveszik a versenyt a világ bármely részéből származó borokkal. Jogos tehát, hogy Mád adjon helyet a furmint ünnepének, és teremtsen hagyományt, hogy az utókor is megtudja majd: itt már a XVII. században is kultúrája volt a furmint termesztésének, és azóta is ízlelhetjük a környék változatos bor kínálatát.

Az idei ünnep szeptember 6-7-én lesz, és közvetlen célja az, hogy megismertesse és megszerettesse az idelátogatókkal a vidék jellegzetes szőlőfajtáját és az abból készült borokat, segítse a mádi borászokat eltökélt szándékuk valóra váltásához, hogy a furmint elnyerje méltó helyét a világ vezető borai között. Ezen a két napon tehát a helyi borászok nyitott pincéjükkel várják a vendégeket és a válaszokon kívül felejthetetlen élményt és kulturális programokat is adnak.

Idén először két színpadon zajlanak az események, amelyeken többek között fellép a Magna Cum Laude, Demjén Ferenc, a Talamba Ütőegyüttes, a Borfolk Együttes, a Görömbö Kompánia, a Göncöl Néptáncegyüttes, a Holló Együttes, Juhász Márton Euro-African playground, valamint Sipos Mihály és Kardos Mária.

A gyerekek akár egész nap élvezhetik a Hétpróbás Kézművesudvar és Játszóház változatos és izgalmas programjait a Borsai kastély udvarán, de a Bestillo udvar is tartogat számukra meglepetéseket a Furmint korzón. A művészet szerelmesei több helyszínen különböző kiállításokat látogathatnak.

A hagyományos szüreti felvonulás mellett vásári forgatag és minőségi gasztronómia (Anyukám mondta, Bestillo, Csülök Csárda, Divino, Fűszeres Eszter, Gusteau Kulináris Élményműhely, Mádi Kúria Étterem) a Furmint korzón, dűlő- és biciklitúrák és számtalan szórakoztató program várja az érdeklődőket.

Forrás: www.utisugo.hu


címkék: