notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így tudod kertedbe csábítani a madarakat - hogyan kedvezz szárnyas barátainknak?

hirdetes

Szereted a madarakat? Így tudod őket kertedbe szoktatni!

TK, NA
Kertben tartózkodó madár

A nektárt tartalmazó virágok azok, amelyek vonzzák a rovarokat, és pillangókat. Közülük is a levendula, az izsópfű, a vörös méhbalzsam, vagy a kakukkfű. A cserjék nagyrésze is képes ugyanezt a hatást elérni. Ez főleg például a vörösbegynél lesz hatásos.


A magot adó növények szintén értékesek, mint például a napraforgó. A pázsitfűfélék, vagy díszfüvek is lehetnek fontosabb magtartalékok, de ugyanakkor ezek a rovarok szempontjából is jelentősek.

Végül ne feledjük el, hogy a madarak az olyan növényeknek is örülnek, mint például az almafák, falon kúszó példányok, málnások, mogyoró bokrok, cseresznyefák, melyre már nem csak élelemforrásként fognak tekinteni. Ezek a nagyobb cserjék, bokrok már menedékként, rejtekhelyként is fontosak lesznek majd életükben. Rengeteg madár mielőtt megkeresné táplálékát, előszeretettel bújik le egy adott környezetben, ahonnan fel tudja mérni, hogy leselkedik e rá bármilyen veszély az adott területen. Őket biztosan az ilyen növényekkel képes leszel meggyőzni, hogy otthonod számukra kedvező.

hirdetes


Milyen növényeket ültessek, hogy segítsem fészkelésüket?


Elsősorban ehhez a bokrok és cserjék a leghasznosabbak. Ültess közülük egyet, melyet rendszerint metszened kell majd, ahogy nő, és máris tökéletes helyet biztosítottál számukra. Viszont arra figyelj, hogy a metszésük még a fészekrakásnak az időszaka előtt történjen meg, illetve, hogy végezz vele mindenképp a téli hideg előtt. 


A cserjék, mint ahogy már mondtam, rengeteg előnyt biztosítanak madarainknak, ezeken felül is például megvédi őket az erős széltől. Egy nagyobb cserjés részt is kialakíthatsz kertedben, ahova különböző típusúakat egymás mellé ületed – így kialakítva egy még kedvezőbb környezetet.

hirdetes


Az örökzöldeket se felejtsd ki közülük, mely majd télen lesz aktuálisabb. Esetleg amennyiben lehetőséged van rá, és kihívást keresel, bambuszt is nevelhetsz, a már említett okok végett. 


A madarak a borostyán bogyóját is felettébb szeretik, amely főleg antioxidánsokat biztosít számukra. Amennyiben valamilyen kúszónövényt telepítesz faladra, úgy az menedék mellett még feszkelésben is segítségükre lesz. Ez lehet szőlő, a már leírt borostyán vagy lonc. 

Te szoktál madárcsicsergésre ébredni?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Ecet

Az ecetsav, más néven etánsav, szerves vegyület, képlete CH3COOH. Könnyen felismerhető, mert... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert Növények Színes ötletek Természet