notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Te tudod, hogy honnan ered a nemzetközi nőnap?

hirdetes

Ma van nőnap, de tudjuk, hogy honnan ered?

Bettina, NA

Szerte a világon ünneplik ma Nőket! De tudod, hogy hol, hogyan kedveskednek a hölgyeknek nőnap alkalmáből? Tudd meg cikkünkből!

nemzetközi nőnap

Honnan is ered a nőnap?A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. Ezt a napot 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartják meg. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt: 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak, amellett, hogy megajándékozzák a nőket kedvességből és tiszteletük jeléül egy csekély aprósággal, ami általában egy csoki vagy egy virág. Szerencsésebb hölgyeknek mindkettő! ????

hirdetes

 

Nőnapi szokások szerte a világban:

 

Bulgáriában és Romániába: itt a nőnap, egyben anyáknapja is, amikor a nők felköszöntik anyukájukat és nagymamájukat.

Csehországban és Szlovákiában: itt nem túl népszerű ünnep a nőnap, úgy tekintenek rá, mint a kommunista rezsim jelképére.

hirdetes

Franciaországban: szélesebb körben ünneplik a nőnapot, általában ibolyát vagy gyöngyvirágot ajándékoznak a nőknek.

Olaszországban: itt a sárga mimóza vált a nőnap szimbólumává Teresa Mattie kommunista politikus kezdeményezésére, mert az ibolya és a gyöngyvirág túl ritka és drága olaszországban.

Kínában: nemzeti ünnepnek tekintik a március 8-át 1949 óta. Itt március 7-én tartanak „lánynapot” is a hajadon nők tiszteletére.

Portugáliában: itt értik aztán, hogy miről kell szólnia a nőnapnak. ???? A nők, lányok általában egy csajos estét tartanak és együtt mennek el vacsorázni, szórakozni, az urak nélkül.

Oroszországban: itt sem lehet rossz ünnepelni a nőnapot, mivel a nőnap munkaszüneti nap. A férfiak általában virággal, csokival kedveskednek a hölgyeknek. Vannak férfiak akik ezen a napon magukra vállalják a házimunkát, hogy ezzel kedveskedjenek párjuknak, aki ezt a napot teljes pihenéssel tudja így tölteni.

Lengyelországban: itt gyakori a feminista megmozdulás nőnapon, ami kevésbé vidám, mint az előzőleg felsorolt országokban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában