notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Luxusbörtön Norvégiában – hasznos, vagy pénzkidobás?

hirdetes

Luxusbörtön Norvégiában – hasznos, vagy pénzkidobás?

CsN

A luxusbörtönöket megjelenésük óta hatalmas viták övezik. Nem is csoda, hiszen maga a gondolat, hogy a bűnelkövetőket elfogásuk után luxus körülmények közé „száműzzük”, első hallásra bizony nem hogy elfogadhatónak, de egyenesen bicskanyitogatónak hangozhat. Miért léteznek mégis luxusbörtönök?

Luxusbörtön Norvégiában – hasznos, vagy pénzkidobás?

Mielőtt részletesen bemutatnám a börtönt, szeretnék egy bekezdést szentelni annak, hogy milyen indokkal jelentek meg a luxusbörtönök, és a börtönökben tartott programok, és foglalkozások a büntetés-végrehajtásban.

 

Amikor arról van szó, hogy valakit bűncselekmények elkövetése miatt börtönbe zárunk, a legtöbb ember a büntetésre és az elzárásra helyezi a hangsúlyt, pedig ezek igen régi eszmék. A börtönök ugyanis valóban ilyen céllal jöttek létre jó pár száz évvel ezelőtt, azonban napjainkban már inkább más, humánusabb – és hosszú távon hatásosabb – funkcióját helyezik előtérbe: mégpedig azt, hogy a bekerült bűnöző nevelésével lehetővé tegyék az ő társadalomba való reintegrálását.

hirdetes

 

Ennek a sikerét az úgynevezett börtönártalmak – mint a bezártság, az unalom és az ebből fakadó erőszak csökkenti, így gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy a bűnelkövető rosszabb állapotban jön ki, mint ahogy bement – ami a társadalomra is fokozott veszélyt jelenthet.

 

 

Ezért alakult tehát úgy, hogy a börtönök a 21. században nem a kínzókamrákról és a sötét cellákról híresek, sőt, megjelent ennek ellentétes változata is – a börtönök, amelyek már a luxus kategóriát súrolják! Ilyen például a Norvégiában lévő haldeni börtön, ahol a rabok olyan körülmények között tengethetik mindennapjaikat, amelyekről sok legális életet élő ember is csak álmodhat…

Luxusbörtön Norvégiában – hasznos, vagy pénzkidobás?

A börtöncellák gyakorlatilag egyetlen mozzanatukban sem hasonlítanak cellákra. Az elítéltek kényelmes matracokat, LCD tv-t, és Ikea bútorokat kaptak, és a cellák többsége is csak éjszakára vannak zárva (persze ez az elkövetett bűn súlyosságától és a magaviselettől függ).

 

Ahogy látjátok: tiszta ágyneműk, tiszta falak és kényelmes ágyak… De a börtönben korántsem csak ennyi a különlegesség.

 

 

A szobákon kívül a nyilvános konyha is gyönyörű, ráadásul jól felszerelt! A nem veszélyes bűnözőkként nyilvántartott elítéltek itt főzhetnek, és bármit megtalálnak, amire csak egy konyhában szükség van – még késeket is tárolnak, bár ezeket azért szigorú acélhuzallal rögzítették a falhoz. A biztonság persze itt sincs mellőzve, hiszen folyamatos felügyelet mellett, és csak az enyhébb bűnelkövetők használhatják ezeket a területeket.

Luxusbörtön Norvégiában – hasznos, vagy pénzkidobás?

A képen a társalgót láthatod, ahol az elítéltek az estéket együtt tölthetik. Ahogy az jól látszik, kijárat nyílik az udvarra is, így ez sem olyan szigorú mint amire várnánk egy börtöntől.

 

A társalgó kényelmes ülőhelyekkel, kanapékkal, és egy hatalmas lapos képernyős tv-vel van felszerelve – amely őszintén szólva szebb, mint az enyém…

A hely különlegessége, hogy itt esténként a rabok együtt tv-znek és beszélgetnek az őrökkel, akik egyébként barátságosan viselkednek minden fogvatartottal!!

 

 

Persze a szép szobák és a jó felszereltség mellett az elítéltek számára rengeteg lehetőség nyílik különböző programokra is. A börtönben hatalmas könyvtárhoz férhetnek hozzá korlátlanul, de akár falmászásra, akár focizásra is lehetőség van – sőt, még saját kis stúdiót is kaptak, ha esetleg bandát akarnának alakítani!

 

Azt hiszem, minden adott ezen a helyen, hogy ne unatkozzanak a bűnözők.

Luxusbörtön Norvégiában – hasznos, vagy pénzkidobás?

És ha ez mind nem lenne elég, az ellátásuk sem semmi!

Saját orvosi és fogorvosi ügyelettel rendelkezik ugyanis a börtön, amely tényleg szépen felszerelt, és jól képzett szakemberekből áll.

 

Az biztos, hogy ha a börtön szót halljuk, nem egészen ez a kép ugrik be elsőre, pedig ilyen is létezik. Az, hogy kinek mennyire szimpatikus maga a gondolat, hogy jó körülmények között tartsuk az elítélteket az más kérdés, és nyilván rengeteg befolyásoló tényező is szerepet kap a dologban.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Raklap

Manapság a raklap az egyik legolcsóbb, legmodernebb "építkezési" eszköz, amiből nem... Tovább

Szalmabála

A szalma a szemtermésükért termesztett növények (vagy szűkebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek