notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

lisztatka; lisztatka ellen; lisztatka elleni tippek; lisztatka elleni védekezés; liszt atka ellen házilag

hirdetes

Lisztakta van a konyhámban, mit tegyek? - így szabadulj meg tőle!

NA

A lisztatkáktól (más néven gabonaatkák) való megszabadulás magában foglalja a fertőzött források azonosítását és eltávolítását, illetve a szennyeződések eltávolítását, amelyek táplálékforrást jelenthetnek számukra, és egy olyan tervet, amely megakadályozza, hogy hosszú távon visszatérjenek hozzánk. Míg a lisztatkák ugyan nem harapnak, ha lehetőséget kapnak arra, hogy otthon érezzék magukat a konyhában vagy a kamrában, számos élelmiszert megfertőzhetnek, beleértve a gabonaalapú termékeket, a szárított gyümölcs- vagy zöldségtermékeket és még a sajtot is!

Lisztatka ellen

Lisztatka fertőzés jelei

Ha apró mozgó porfoltokat észlelsz a frissen megtisztított munkalapokon, akkor valószínűleg lisztatka van a közelben.

A lisztatkákkal erősen fertőzött termékek a következőket mutathatják:
•    dohos, savanyú szag
•    barna árnyalat 
•    nagy mennyiségű atkaürülék
•    jelentős mennyiségű elhullott atka

Mi okozza a lisztatkákat?

A lisztatkák a melegebb hőmérsékletet és a magas páratartalmat kedvelik, és ha nem szállítanák őket a világ minden tájára különféle élelmiszerekben, a trópusokon maradnának, ahol a legjobban érzik magukat.
Ha az otthonodról van szó, a lisztatka-problémát szinte bizonyosan valamilyen tárolt élelmiszer okozza, legyen az liszt, gabonaszem vagy állateledel. Vizsgáld meg kamrát, hogy megtaláld a lisztatka problémájának okát, és haladéktalanul törekedj annak megszüntetésére.

Hogyan néznek ki a lisztatkák?

Az Acaridae családba tartozó lisztatkák apró, szinte mikroszkopikus méretű állatok, amelyek mérete 0,33 és 0,66 mm között van, halvány színűek a szürkétől a fehérig.  Hacsak nem súlyos a probléma, nehéz lehet észrevenni a lisztatkákat a szennyezett termékekben, mert olyan aprók, és halvány színük, hogy nagyon beleolvadnak a környezetükbe. 

Tipp

Gyakran az egyik első jele a lisztatka-problémának az, ha észreveszed, hogy a konyhapulton, ahol a liszt volt, finom por található. Ha lisztatkák vannak benne, akkor a por mozogni fog. Ez a mozgás szabad szemmel nehezen látható, de egy nagyító segíthet ebben a helyzetben. 

Mik azok a gabonaalapú termékek?

Bár kézenfekvőnek tűnhet, hogy a gabonaalapú termékek gabonából készülnek, fontos, hogy a dobozon kívül gondolkodjunk, amikor a lisztatkákról van szó. A „gabonaalapú” kifejezés hallatán leginkább a gabonafélékre és a lisztekre gondolunk, és bár ezek valóban a lisztatkák kedvenc ételei, könnyen megfeledkezünk arról, hogy megvizsgáljunk más termékeket, például madármagot és állateledeleket, amelyek gabonát is tartalmaznak.

hirdetes

5 módszer a lisztatkák természetes megszabadulásától 

Ez a folyamat elsősorban az ellenőrzést, az azonosítást és az eltávolítást, a tisztítást és a folyamatos megelőzést foglalja magában. A konyhában előforduló lisztatka-probléma megoldásához nem szükséges vegyszeres kezelés, kövesd az alábbi lépéseket, hogy végleg megszabadulj a problémától!

Vizsgáld meg, azonosítsd és távolítsd el a lehetséges forrásokat

A lisztatkák, mint sok más kamrakártevő, olyan termékekben kerülnek be az otthonunkba, mint a kenyér, a gabonafélék, a lisztek, a szárított gyümölcsök és más raktározott áruk.
•    Gondosan ellenőrizd őket. Ellenőrizd a kamrában tárolt árukat, beleértve a gabonaféléket és a liszteket, a kenyeret, a teljes kiőrlésű gabonát (beleértve a kukoricát), a madármagot, az állateledelt és a szárított gyümölcsöket.
•    A fertőzött termékek azonosítása és eltávolítása. Miután azonosítottad, honnan származnak a lisztatkák, nagyon fontos, hogy azonnal távolíts el minden fertőzött terméket, majd takaríts ki.

hirdetes

Porszívózd fel gyorsan a kamrát és a konyhát

Miután megkerested a lisztatkák forrásait, fontos, hogy ne maradjon gabonamaradék, liszt és egyéb szennyeződés a szekrények vagy fiókok alján. 

Tipp

Kerüld a szappan és víz használatát a kiömlött, megszáradt liszt tisztításához. Ha liszt- vagy gabonadarabokat kell feltakarítani a kamrában, a porszívó sokkal jobb az ilyen típusú koszokhoz. Hiszen a szappan és víz használata olyan lisztpasztát eredményezhet, amely a szekrények repedéseibe ragadhat, ez pedig táplálékforrást jelenthet a lisztatkák és más kamrakártevők számára.

Tárold a száraz élelmiszereket lezárt tartályokban

Ha a lisztatkákról van szó, bölcs dolog, ha a száraz élelmiszereinket átöntjük egy tartályba és lezárjuk, mert az visszatartja a lisztatkákat.
A lisztatkák az élelmiszerboltból származó cikkekben kerülnek be az otthonba. Azáltal, hogy ezeket az árukat a megfelelő tárolóedényekben lezárva tartod, biztosíthatod, hogy ne terjedjenek át könnyen más élelmiszerekre.

Tipp

A szárított kamraáruk rendezésekor keressen olyan edényeket, amelyek fedelesek és légmentesen lezárt gumitömítéssel rendelkeznek. 

Készíts tervet a lisztatkák elkerüléséhez

Mivel a lisztatkák és más kamrakártevők, például a zsizsik gyakran hazajönnek az üzletből velünk, alaposan vizsgáljuk meg a tárgyakat. Tartsd szemmel az élelmiszereket is, amikor a konyhában használod őket. Ha furcsa szagokat, furcsa textúrákat, furcsa színeket vagy bármi mást észlelsz, ami „nem oda illőnek” tűnik a konyhai cikkeidben, akkor itt az ideje elvégezni a teljes ellenőrzést.

Tudatos vásárlás és a szavatosság figyelése

Ügyelj arra, hogy ne vásárolj túl nagy mennyiségben tárolt árut. Igyekezz csak azt vásárolni, amit 1-2 hónapon belül fel fogsz használni, és ha az egyik termék a másik előtt jár le, először azt használd fel, aminek a korábbi a szavatossági dátuma. Ez segít abba, hogy a tárgyak nem ülnek túl sokáig a kamrádban. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Húsvét

Húsvét előtt mindenki nagytakarítást tart, tojásokat fest, csokitojásokat és nyuszikat... Tovább

Travertin

A travertin meleg és változatos színárnyalatú, sokféle megmunkálhatósággal rendelkező... Tovább

Tovább a lexikonra