notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lejtős kertek átalakítása rézsűvel, támfalakkal lépcsőzetesen

hirdetes

Tökéletes megoldás a lejtős kertek kialakítására: rézsűk és támfalak

CsN

A mindannyian tökéletes kertről álmodunk – egy olyan pihentető környezetről, amelyben elfelejthetjük a mindennapok szürkeségét. De mi van akkor, ha telked annyira lejtős, hogy a kialakítása nehézkes? Van megoldás, ráadásul a végeredmény sokszor még látványosabb lehet, mint a vízszintes talajjal rendelkező telkek esetében! Nézd meg legjobb ötleteink, amellyel kialakíthatod saját álomkerted!

Lejtős kertekre tökéletes megoldás: támfalakkal kialakított rézsű

Mi a nehézség a lejtős kertek kialakításában?

Beszéljünk akár konyhakertről, akár virágoskertről, esetleg csak szabadidős kertről, a lejtős területek kialakítása gyakran nehézségekbe ütközhet. Ha csak kismértékben lejt a terület, meg lehet oldani néhány kisebb lépcsővel, egy-egy elkerített, ledöngölt résszel, de persze itt sem csak a könnyű esetek léteznek… Az erősen lejtős felületeken mindenképpen érdemes lépcső-szerű rézsűket kialakítani.

 

További információért lapozz a következő oldalra!

Lejtős kertekre tökéletes megoldás: támfalakkal kialakított rézsű

A legjobb megoldás az erősen lejtős telkek kialakítására: a rézsűk kialakítása

Ha használhatóvá szeretnéd tenni lejtős kerted, a föld megmunkálásával lépcső-szerű fokokat hozhatsz létre. Így egy-egy szakasz önmagában teljesen vízszintes lehet, amelyen kertészkedhetsz, gondozhatod növényeid, virágaid, vagy akár kerti pihenőhelyet is kialakíthatsz.

hirdetes

 

A rézsűk elé érdemes támfalat emelni, ami meggátolja a földet a  elcsúszástól. De miből készülhet a támfal?

 

 

Támfal a kertedbe – fából

Én minden mindenhol, a támfalak esetében is a fa alapanyagot preferálom leginkább. Ebben az esetben azonban nem csak azért, mert nagyon hangulatosnak és otthonosnak találom a fa megjelenését, de azért is, mert sokkal tartósabb társainál. A fa anyag ugyanis, ha megfelelő szakértelemmel kerül felhelyezésre, kiválóan megtartja az esetleg megcsúszó földet is, nem omlik össze, dől ki a súlya alatt.

 

Természetesen, mivel a fa ebben az esetben a talajjal közvetlenül érintkezik, nagyon fontos, hogy milyen fa fajtát választasz. A legtöbb fa hamar korhadásnak indul ilyen közegben, de a Fehér Akác kiválóan „állja a sarat” – ugyanis talajjal érintkezve is 25-40 éven át megőrzi épségét. Ha ezt a módszert választod, elkészítéséhez szívből ajánlom a Robinia Group Kft.-t, akik magyar gyártóként személyre szabottan készíthetik el a Te álom kerted is. Kattints ide a részletekért: akác fa támfal.

hirdetes

 

További lehetőségekért lapozz a következő oldalra!

Lejtős kertekre tökéletes megoldás: támfalakkal kialakított rézsű

A kőből készült támfal

Nagyon szép, természetes hatású lehet a végeredmény, ha a kertedbe a támfalat kövekből, sziklákból készítteted el. Ebben az esetben kiemelten fontos, hogy a föld alaposan meg legyen munkálva mielőtt nekilátsz a kövek lerakásának – és sajnos még így sem számíthatsz nagyon hosszú életű támfalakra. A kő ugyanis hamar megrogyhat, akár ki is dőlhet a föld súlya alatt.

Azonban ha van időd és kereted akár évente felújítani, a kővel kirakott kert nagyon látványos tud lenni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Uszadék fa

Régies, sokat megélt, víz áztatta, nap szítta, textúráját láttatni engedő fa darabok,... Tovább

Akác kültéri burkolat

Az akác kültéri burkolat az egyik legjobb választás, ha teraszod vagy kerted szeretnéd fával... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert