notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hazánk legszebb magyar várai

hirdetes

A legszebb magyar várak

VZS

Hazánkban páratlanul szép várak vannak, összegyűjtöttük most a 6 legszebbet, amit neked is feltétlenül meg kell látogatnod legalább egyszer az életben!

Legszebb várak Magyarországon

1. Visegrádi vár

A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A Visegrádi-hegység magas sziklacsúcsától le egészen a Duna partjáig húzódik. A középkori vár fontos politikai és katonai szerepet játszott a magyar történelem során egészen a 17. század végéig, amikor hadászati jelentőségét elvesztette. Bár a törökök óriási pusztítást mértek a várra, de helyreállítását már az 1870-es években megkezdték, és még mai napig is tartanak.

 

2. Esztergomi vár

Az esztergomi vár a Duna jobb partján emelkedő, több mint ötven méter magas, szakadékos oldalfalakkal határolt magaslaton áll, a Komárom-Esztergom megyei Esztergom óvárosában. A vár Magyarország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú helyszíne. Déli részén működik a Várszínház, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, valamint a Panoptikum is. Az épületegyüttes 2008-ban elnyerte az Európai örökség helyszíne kitüntető címet, valamint része az UNESCO világörökségi javaslati listájának, továbbá esztergom egyik legfőbb látnivalójának számít a Bazilikával együtt. 

Lapozz egyet és nézd meg hazánk további legszebb várait!

Legszebb várak Magyarországon

3. Egri vár

Az egri vár Eger nagy történelmi múltú vára. A hozzá fűződő leghíresebb történelmi esemény az 1552-es ostrom, amikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét. Mára egy védett emlékmű, melyben Dobó István Vármúzeum található meg. A kiállításokon az ide látogató megismerheti a vár történetét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit, a föld alatti erődrendszerét. A kőtárban megtekinthető az elpusztult katedrális maradványai és a Hősök Termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja is.

hirdetes

 

4. Bory-vár

hirdetes

A Bory-vár egy különleges épületcsoport, amelyet Bory Jenő (1879–1959) építész, szobrász épített és díszített Székesfehérvárott. 1923-tól az építész haláláig épült. Ma az épület nagy része múzeumként látogatható, de a leszármazottak egy része még mindig itt él. Az épület szerepel a Guinness Rekordok Könyvében, mint a világ legnagyobb épülete, melyet egyetlen ember alkotott.

Bory, a tervező építész volt az építésvezető, a pallér, a kőműves is. A vár kazamatájától a kilátótornyokig 30 méter a magassága. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. Érdekesség, hogy a vár alapanyaga beton, amely anyag alkalmazásában úttörő volt.

A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.

Lapozz egyet és nézd meg hazánk további legszebb várait!

Legszebb várak Magyarországon

5. Budai vár

A Budai Vár a pesti oldalról a legkönnyebben felismerhető, a 13. századtól adott otthont a magyar királyoknak. Ebből a korszakból a középkori falak és néhány épület maradt fenn, de a 19. században jelentősen átalakították Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján.

 

6. Szigligeti vár

A Balaton-felvidéken, a Tapolcai-medence délnyugati részén, Szigliget falu mellett, a Balaton egykori szigetét képező, 230 méter magas vulkanikus hegy kúpján emelkedik. A várat egykor egy villámcsapás tépázta meg, ami a lőporraktárba csapott bele. Ami ezek után megmaradt az erődítményből, azt végül megerősítették, és a hely ma is kedvelt kirándulóhely.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Üveglámpás

Egy ilyen szép üveglámpással nem csak a benti helyiségeket dobhatod fel, hanem akár kültéren... Tovább

Budoár

Női szoba, pihenés és öltözködés számára. Választékos ízléssel rendezik be, és a ház... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Épületek Nyaralás, hotelek Tájak Természet Utazás