notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Magyarország legszebb barlangjai - bemutatjuk az 5 legszebbet!

hirdetes

Az 5 legszebb barlang Magyarországon

VZS

A földalatti világ csodái sokakat vonzanak – sokan járnak barlangokba gyógyulni, de akadnak olyanok is, akik inkább túrák vagy barlangmászás miatt keresik fel ezeket a helyeket. Megmutatjuk nektek most az 5 legszebb magyar barlangot, amit neked is meg kell látogatni idén!

Hazánk 5 legszebb barlangja - Magyarország!

Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait az UNESCO Világörökség Bizottsága 1995. december 6-án berlini ülésén a Világörökség részévé nyilvánította. 

A Nemzeti Park két barlangja is világrekorder: a Szlovákiába is átnyúló, zömmel Magyarország területén elhelyezkedő, 25 kilométeres kiterjedésű Baradla–Domica-barlangrendszer a mérsékelt égöv leghosszabb aktív patakos barlangja, az 503 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő Szilicei-jégbarlang pedig a világ legalacsonyabban fekvő jégbarlangja.

A Meteor-barlangban található Magyarország egyik legnagyobb földalatti terme, a Titánok csarnoka, mely nevét a közepén található hatalmas méretű cseppkövekről kapta.

Hazánk 5 legszebb barlangja - Magyarország!

Barlangfürdő, Miskolctapolca

A miskolctapolcai Barlangfürdő egy Európában egyedülálló, meleg források felett emelkedő barlangban kialakított fürdőhely. A 30°C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén, de sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké, nem éri el az 1000 milligramm/litert sem, így korlátlan ideig lehet benne fürödni. Mivel a fürdő jelentős része zárt és a víz meleg, egész évben látogatható.

hirdetes
Hazánk 5 legszebb barlangja - Magyarország!

Szemlő-hegyi-barlang, Budapest

A Szemlő-hegyi-barlang (vagy Szemlőhegyi-barlang, Zöldmáli cseppkőbarlang, Egyetemiek barlangja, Kadić-barlang, Rothermere-barlang, Kadić Ottokár-aragonitbarlang) Budapest egyik idegenforgalmi célokra kiépített, látogatható barlangja.

A barlang klímája rendkívül alkalmas légzőszervi betegségek, főleg bronchitises (hörghurutos) és asztmás megbetegedések gyógyítására. A gyógyítás lényegében azon alapszik, hogy a barlangban rendkívül magas a relatív nedvességtartalom, igen tiszta, pormentes a levegő. Tisztasága a magaslati üdülőhelyek levegőjének a tisztaságával vetekszik. A relatív páratartalom közel 100%, ami igen előnyös, a levegő portartalma pedig töredéke a külszíninek.

Hazánk 5 legszebb barlangja - Magyarország!

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

A Csodabogyós-barlang Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység délkeleti részén nyílik, közvetlenül a fennsíkperem alatt az erdős hegyoldalban 393 méteres tengerszint feletti magasságban található. A barlang 1992 óta fokozottan védett. Magyarország tizenkettedik, a Dunántúl nyolcadik leghosszabb barlangja.

hirdetes

Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

Hazánk 5 legszebb barlangja - Magyarország!

Abaligeti-barlang

Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb patakos barlangja. A barlang és egy hektáros felszíni területe 1982 óta fokozottan védett természeti érték.

Mára jól kiépített járat várja a látogatókat, számuk évi 80 ezerre tehető. Egészségügyi felhasználása is van, a légúti betegségben szenvedők gyógyító helye több évtized óta. 2000-ben gyógy-barlanggá nyilvánították.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

marketing

Mi az a marketing és milyen a jó marketing tanácsadó?   A jó marketing... Tovább

Catering

A catering szó egy angol kifejezés, elsődleges jelentése: a tömeget ellátni, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert Nyaralás, hotelek Tájak Természet Utazás