notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Nézd meg te is a világ legmagasabb vízesését!

hirdetes

A világ 15 legmagasabb vízesése

LK , GE.

A világ legmagasabb vízesései valószínűleg sokkal magasabb, mint amilyennek a legtöbben elképzelnék őket. A történelem során sokan próbálták összemérni egymással a világ magas vízeséseit, azonban az eredmények összehasonlítása sokáig igen nehéz feladatnak bizonyult.

Nézd meg te is a világ legmagasabb vízesését!

Ez azért van, mert nincs elfogadott egyetértés a magasságmérési módszereket illetően, nem is beszélve arról, hogy legtöbbjükhöz rettenetesen nehéz hozzáférni. Így hát a számadatok általában csupán saccolt értékek. Ezen értékek alapján lássuk most a 15 legmagasabb vízesést a világon.

15. Mongefossen, Norvégia – 773 méter

A norvég Rauma községben található Mongefossen a legmagasabb olyan vízesés a világon, ami egy vasútállomásról is megcsodálható. Magassága sok más vízeséshez képest vitatott, de általában 773 méteresként emlegetik.

14. Colonial Creek-vízesés, Washington, Egyesült Államok – 788 méter

A Colonial Creek Falls a Washington állambeli North Cascades Nemzeti Parkban található. Ez az USA  kontinentális részének legmagasabb vízesése. A víz összesen 1300 métert zuhan, míg le nem ér az összesen 13 vízesés aljára.

13. Waihïlau-vízesés, Hawaii, Egyesült Államok – 792 méter

hirdetes

A Waihïlau folyó részét képező Waihïlau Falls egy lófarok-típusú vízesés, amely a zöld növényzettel borított Waihïlau völgyben található.

12. Ramnefjellsfossen, Norvégia – 818 méter

A Ramnefjellsfossen-vízesés a Ramnefjellet-hegyen található, a norvégiai Stryn községben, Sogn og Fjordane megyében. Ezt a vízesést csónakkal, hidroplánnal, és autóval is meg lehet közelíteni, és az aljától nem messze egy kempingrészleg is helyet kapott.

11. Strupenfossen, Norvégia – 820 méter

Az óriási Myklebustbreen nevet viselő gleccserből táplálkozó Strupenfossen szintén norvég vidéken található. Habár nem túl nagy a vízhozama, alakját tekintve igen egyedinek számít. Nyáron a leglátványosabb, amikor a gleccser leolvadó jege maximális méretére duzzasztja.

10. Browne-vízesés, Új-Zéland – 836 méter

Új-Zélandon hihetetlen mennyiségű természeti csoda található, köztük temérdek vízeséssel, de csak egyikük kapott helyet a listán. A Fiordland Nemzeti Park Új-Zéland Déli Szigetén csörgedezik egy élővilágában rendkívül gazdagnak mondható környéken.

hirdetes

9. James Bruce-vízesés, Kanada – 840 méter

A Princess Louisa Marine Provinciális Parkban, Brit Columbia területén bujkál a James Bruce Falls, amely 840 méterével a vidék legmagasabb vízesésének számít. A helyi vízeséseket egy kis gleccsermaradék táplálja, amely 1524 méterrel fekszik a tengerszint felett.

8. Puukaoku-vízesés, Hawai, Egyesült Államok – 840 méter

A Puukaoku Falls a világ egyik legnagyobb szikláján, a Holaku Cliffsszen formálódott, amely a Molokai-sziget északkeleti részén található. Az itteni vízesések nagyon vékonyak, ezért csak ritkán készül róluk fénykép.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Kerti pajta

A pajta egy nagyméretű, istállószerű épület, ahová a jószágot rossz időben, télen... Tovább

Hajópadló

1. A hajó tetejének, vagy a fenekének deszkázata. 2. Lakásokban használt, ehhez hasonlóan... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás