notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ez az öt legmagasabb építmény Magyarországon

hirdetes

Magyarország 5 legmagasabb építménye

Petra

Hazánkban nincsenek hatalmas felhőkarcolók, viszont itthon is találunk olyan építményeket, amiknek ha lenéznénk a tetejéről, lehet, hogy meg kéne kapaszkodnunk, mert elszédülnénk. Különösen akkor, hogyha az épület egy hegy tetején található.

Magas építmények

Kis hazánkban nincsenek hatalmas felhőkarcolók, viszont bőven akadnak itt is látnivalók. Most Magyarország legmagasabb építményeit mutatjuk be, amiknek a tetején szinte biztos, hogy ránk törne a tériszony, mert némelyik több száz méter magas. Kezdjük a „legkisebbel”, a Kékestetői tévétoronnyal, aminek a csúcsa eléri az 1200 méter tengerszint feletti magasságot is. A torony maga összesen 180 méter magas, de mivel hazánk legmagasabb hegyén található, adjunk hozzá még 1014 métert. A torony 1981-ben épült. Találunk itt egy kilátót és egy presszót is, így kényelmesen szemlélődhetünk odafent a magasban.

Magas építmények

A negyedik helyezett a Pécsi tévétorony 197 méterrel. Ebben a toronyban is találunk kilátót és egy éttermet is. Az adótorony 1973-ban épült a Mecsek csúcsára, ami 535 méter magas, ezért ha körbenézünk a kilátóról, legalább 700 méter tengerszint feletti magasságból bámulhatunk lefelé, ami lélegzetelállító lehet. Ez az ország legmagasabb kilátója. Persze még mindig van három ennél is magasabb torony, de azokon már nincs kilátó.

Magas építmények

Hazánk harmadik legmagasabb épülete a fővárosban található, pontosabban Kelenföldön. Ez az épület az Észak-Budai Hőerőmű tornya, ami 203 méterrel kenterbe veri az előző kettőt. Az épület lényegében egy négy szintes vasbeton torony, amiben két füstcső helyezkedik el. Eredetileg négy füstcső befogadására tervezték, de jelenleg csak kettő van. A torony a hetvenes években épült, pontosabban 1974 és 1975 között.

Magas építmények

A második helyezett a Szentesi tévétorony, ami 1959-ben épült, viszont akkor még csak 218 méter magas volt. Ma már eléri a 235 métert is, mert az idők során folyamatosan ráépítettek. Egyelőre úgy néz ki, hogy nem növekszik tovább, viszont ki tudja, mit hoz a jövő.

 

A képen a győztest láthatjuk, a Lakihegyi adótornyot 314 méterrel, ami már azóta hazánk legmagasabb épülete, amióta megépült 1933-ban. A torony a fővárosban, azon belül is Szigetszentmiklóson található. Az építményt nemcsak magasságáról, hanem érdekes oktaéder formájáról is meg lehet ismerni; viszont csak a hangolócsöveivel éri el a 314 méteres magasságot, maga a szerkezete 284 méter magas, ami még így se kicsi.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lépcső

Rengeteg háznál megtalálhatók ma is a régen nagyon általános, beton lépcsők. Annak idején... Tovább

Alumínium megmunkálás

Az alumínium megmunkálás során az előre gyártott alumínium paneleket... Tovább

Tovább a lexikonra
Tájak