notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Legkülönlegesebb városok a világon

hirdetes

A világ 12 legkülönösebb városa

A Földön nincs két egyforma város, de mind-mind valamiért egyedi. Most viszont bemutatjuk nektek a világ 12 legkülönlegesebb városát, amelyekről el se hiszed, hogy léteznek!
 

Legkülönlegesebb városok a világon

A Földön nincs két egyforma város, de még a számtalan település között is van néhány, amelyek annyira különlegesen egyediek, hogy azt is nehéz elhinni, hogy valóban léteznek. Most bemutatunk ezek közül néhányat!Kommentben írd majd meg, hogy szerinted melyik volt a legkülönlegesebb az alább felsoroltakból. Mi a 7-es és a 3-as város között vacillálunk. :)

12. A város, ahol nem halhatsz meg

Longyearbyen a Spitzbergák szigetcsoporton (Norvégiától északra) található – ez a világ egyik legészakibb települése. Ebben a városban senki nem halhat meg… hivatalosan. A településnek ugyan van egy temetője, de 70 éve nem használták temetkezésre.

Az elképesztően hideg éghajlat a felelős ezért, ugyanis a fagy megakadályozza, hogy az elhunytak maradványai természetesen szétbomoljanak, ez pedig számos vadállatot vonz a város közelébe. Azokat, akik várhatóan hamarosan eltávoznak az élők soraiból Norvégia kontinentális részére szállítják repülővel.

 

11. A város két államban

A két ország határa által kettészelt városok gyakoribbak, mint sokan gondolnák, de ez még ezek között is különlegesnek számít. Büsingen am Hochrhein Németország Svájcba ágyazott területe. Gazdaságilag Svájchoz, közigazgatásilag azonban Németországhoz tartozik.

-Ez az egyetlen német város, ahol a svájci frank a hivatalos fizetőeszköz

-Egy német és egy svájci irányítószámmal is rendelkezik

-A városlakók német és svájci telefonszámokat is használnak

-Az FC Büsingen az egyetlen német csapat, ami a svájci bajnokságban játszik.

Lapozz egyet és ismerd meg a többi különleges várost a világ minden tájáról!

Legkülönlegesebb városok a világon

10. A világ legpokolibb városa

Michigan államban, az USA-ban található Hell, azaz magyarul „Pokol”. A név eredetében senki sem biztos, de a település lakóit egyáltalán nem zavarja az ördögi megnevezés.

A turisták előszeretettel fényképezkednek a „Welcome to Hell” („Üdv a Pokolban”) tábla mellett, a helyi ajándéküzletben pedig 6,66 dollárért egy négyzethüvelyknyi földről szóló tulajdonjogi papírt lehet vásárolni a Pokolból.

9. Egy Kínai Osztrák város

Kínában mindenből találsz másolatot – még egész városokból is. Hogy nagyobb távok megtétele nélkül fedezhessenek fel „távoli” vidékeket, Kínában elkészítették az osztrák Hallstatt városát.

hirdetes

Először a templomot építették meg, majd az utcákat, amelyek pontosan úgy néznek ki, mint az eredetiek. A „kínai Hallstatt” ingatlanjai egyébként drágábbak, mint az eredeti városban.

Lapozz egyet és ismerd meg a többi különleges várost a világ minden tájáról!

Legkülönlegesebb városok a világon

8. Az utolsó szabad város

Slab City egy kaliforniai város, amelyet többnyire csavargók, visszavonultak és otthontalanok laknak.

Az emberek lakókocsikban és összetákolt kunyhókban élnek víz, elektromos áram és címek nélkül. A „településen” semmilyen szolgáltatás és ellátás nem működik, az itt élők pedig mentesek minden adó és bérleti díj alól. Ez elsőre kifejezetten kényelmetlennek hangzik, de sok helybéli szerint kifejezetten kellemes hely. Az itteniek „Amerika utolsó szabad városának” hívják a települést.

7. A barlangváros

Matmata egy Dél-tunéziai város ahol a földalatti berber otthonokat a mai napig is lakják az emberek. A 70-es években a felszínre is épült néhány ház, de a legtöbben megmaradtak földalatti lakhelyükben.

Sokak számára ismerős lehet a hely, ez volt ugyanis Luke Skywalker otthona, ahol fiatal éveit töltötte.

Lapozz egyet és ismerd meg a többi különleges várost a világ minden tájáról!

Legkülönlegesebb városok a világon

6. A város egyetlen tető alatt

hirdetes

Whittier város teljes lakossága egy 14 szintes épületben lakik, amely korábban egy katonai létesítményként működött. Az alaszkai település minden fontosabb szolgáltatása – üzletek, rendőrség, kórház, templom – is a hatalmas épületben találhatók.

A szokatlan körülmények között élők azért választották ezt a megoldást, mert így csupán egyetlen épületet kell fűteniük a különösen az egész évben hideg és szeles városban. A város lakossága 220 fő.

5. A legkékebb város

A marokkói El Aaiún városában minden kék - a falak, az ajtók és a lépcsők is a kék különböző árnyalataiban pompáznak.

Egy elmélet szerint még a zsidók festették ilyen színűre az épületeket, a kék ugyanis a szent szín számukra. Habár már nem ők népesítik be a várost, a szokás a mai napig fennmaradt.

Lapozz egyet és ismerd meg a többi különleges várost a világ minden tájáról!

Legkülönlegesebb városok a világon

4. Az idegenek városa

Biztosan mindenki hallott már a Roswell mellett történt híres UFO-incidensről. Az Új-mexikói település mellett állítólag 1947-ben landolt egy földön kívüli eredetű űrhajó, Roswell pedig azóta világszerte az idegenek városaként vált híressé.

A városban idegenekről szóló fesztiválokat szoktak rendezni, és még a helyi McDonald’s is földöntúli díszlettel rendelkezik.

3. Város a nyílt tengeren

Neft Daşları, egy azerbajdzsáni település – a város a tengeren található egy olajmező fölé épített fémplatform-rendszeren.

A városnak valójában nincs lakossága, de 2000 munkás dolgozik rajta néhány hónapos váltásokban.

Lapozz egyet és ismerd meg a többi különleges várost a világ minden tájáról!

Legkülönlegesebb városok a világon

2. Város a sziklában

Setenil de las Bodegas városa Spanyolországban található és minden évben turisták ezrei látogatják a világ minden tájáról – ez nem meglepő, ugyani az egész város egy óriási bazaltsziklába épült.

Néhány utca felett nem a kék ég, hanem egy sziklaplafon látható. Az itt élőknek valószínűleg nincs mitől félniük, a sziklák már évszázadok óta stabilan tartják magukat.

1. A város, ahol több a halott, mint az élő ember

A kaliforniai Colma városában 17 temető található. A településen majdnem ezerszer több halott van, mint élő ember. A hatóságok régebben úgy döntöttek, hogy a közeli San Franciscóból áthelyezik az eltemetetteket, akiket végül itt helyeztek el.

Eredetileg csak sírásók, virágárusok és síremlék készítők laktak itt, de a 80-as években más szakmák képviselői is itt telepedtek le. A város mottója: „Colmában nagyszerű életben lenni!”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Laminált

Fedő védőréteggel összeragasztott. Eredet [laminált < angol: laminate (réteges) <... Tovább

óraátállítás

Óraátállítás 2013    Március 31-én kettőről három órára kell átállítani... Tovább

Tovább a lexikonra
Nyaralás, hotelek Tájak Természet Utazás