notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mitől lesz a farsangi fánk igazán szalagos? Mutatom a tippeket!

hirdetes

Kedvenc farsangi fánk receptem, ami biztosan szalagos lesz

NA

A farsangi időszak egyik legkedveltebb édessége a fánk, melynek számtalan változata létezik. Azonban a tökéletes, szalagos fánk elkészítése igazi művészet. Az alábbi receptem egy bevált, hagyományos módszeren alapul, mely garantáltan puha, lélegzetelállítóan finom fánkokat eredményez. Ezt a receptet használom évek óta, amit a Street Kitchen oldalán találtam, és most megosztom itt is veletek, hogy mindenkinek ilyen jól sikerüljenek a fánkok, mint nekem!

farsangi fánk recept

Hozzávalók a tökéletes fánkhoz:

•    300 ml tej
•    30 g friss élesztő
•    1 teáskanál cukor
•    500 g liszt
•    50 g vaj (szobahőmérsékletű)
•    2 evőkanál porcukor
•    1 csipet só
•    5 ml sötét rum
•    5 db tojássárgája
•    Porcukor és baracklekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Élesztő előkészítése: A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az 1 teáskanál cukrot és egy kanálnyi lisztet. Hagyjuk állni kb. 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.
  2. Tészta készítése: Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a szobahőmérsékletűre felkockázott vajat, a porcukrot, a sót, a rumot, és a tojássárgáját. Robotgéppel nagyjából 20 perc alatt kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
  3. hirdetes
  4. Kelesztés: Letakarjuk a tésztát egy enyhén nedves konyharuhával, és egy másik konyharuhával körbebugyolálva hagyjuk kelni meleg, huzatmentes helyen 30 percig.
  5. Formázás: A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk. Egy nagyobb pohár vagy fánkszaggató segítségével kiszúrjuk a fánkokat. Minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk, majd letakarjuk őket és további 20 percig kelni hagyjuk.
  6. Sütés: Közepesen meleg, 170 fokos olajban kisütjük a fánkokat. Az a rész kerül először az olajba, amelyik a kelés során felfelé nézett. Fedővel lefedve sütjük kb. 1-2 percig, majd megfordítjuk és a másik oldalát fedő nélkül sütjük további 1-2 percig.
  7. hirdetes
  8. Tálalás: A kisült fánkokat papírtörlőn hagyjuk lecsepegni, majd még melegen megszórjuk porcukorral, és tálaláskor a tetejére egy kis baracklekvárt teszünk.

Fontos tippek a tökéletes fánkhoz:

  • Minden hozzávalót szobahőmérsékleten használjunk, hogy a tészta könnyebben dolgozható legyen.
  • A kelesztési idő betartása kulcsfontosságú a tökéletes állag eléréséhez.
  • Az olaj hőmérsékletének pontos betartása (használ jőmérőt!!) garantálja, hogy a fánkok aranybarnák és szalagosak legyenek, belül pedig puhák és lélegzetelállítóan finomak.
  • Ezzel a módszerrel a fánkok garantáltan szalagosak lesznek, és ízükkel mindenkit elvarázsolnak. Készítsd el te is ezt a receptet, és tedd felejthetetlenné a farsangi ünnepeket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Festék

A festékeket az építőiparban, a gépjárműgyártásban, az ipar számos... Tovább

Akác kültéri burkolat

Az akác kültéri burkolat az egyik legjobb választás, ha teraszod vagy kerted szeretnéd fával... Tovább

Tovább a lexikonra
Recept