notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Látnivalók Budapesten – a 10 legszebb hely

hirdetes

10 meseszép látnivaló Budapesten, amelyet egyszer mindenkinek meg kell látogatnia!

Budapest tele van gyönyörű látnivalókkal – nem csak a turisták, de mi magyarok is alig bírunk betelni a város szépségével. Az alábbi összeállításban a 10 legszebb helyet gyűjtöttük össze, amelyet egyszer minden magyarnak látnia kell! Te mindenhol jártál már? :)

Ezeket a látnivalókat érdemes megnézni Budapesten

1. Látnivaló Budapesten – Halászbástya

 
A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, amely a budai várban, Budapest I. kerületében található. A neoromán kilátóteraszokról látható páratlan budapesti panoráma miatt a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik. A Halászbástya Dunával párhuzamos főhomlokzata mintegy 140 méter hosszúságú, amelyből a déli folyosószárny hossza mintegy 40 méter, az északié 65 méter, míg a díszes középső mellvédfal 35 méter hosszú. Csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják.
 
A régi budai várfalak helyén a Mátyás-templom átépítésével is megbízott Schulek Frigyes tervei alapján épült 1895 és 1902 között, neoromán stílusban. A neve arra utal, hogy a középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte. 1947–48-ban Schulek Frigyes fia, Schulek János vezette a második világháborúban megrongálódott épületegyüttes helyreállítását. 1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek, a Budai várnegyed részeként.
 

Lapozz és nézd meg, milyen gyönyörű látnivalók várnak még Budapesten!

 
Ezeket a látnivalókat érdemes megnézni Budapesten

2. Látnivaló Budapesten – Margitsziget

 
A Margitsziget a Duna egyik szigete Magyarországon, Budapest területén, Margitsziget néven a főváros egyik városrészét alkotja. 2013. július 20-ig Budapest XIII. kerületéhez tartozott, azóta a főváros közvetlen igazgatása alatti terület.
 
Néhány szállodát, vendéglátó-ipari egységet és sportlétesítményt leszámítva épület nincs rajta, voltaképpen a fővárosiak óriási parkja középkori szakrális építészeti emlékekkel, szoborsétányokkal, kisebb tavakkal. A gépjárműforgalom – autóbuszok és taxik kivételével – tilos, várakozásra az Árpád hídról megközelíthető parkoló szolgál. A 2012-es népszámlálás szerint a sziget lakónépessége 3 fő volt, a lakások száma pedig 3.
Ezeket a látnivalókat érdemes megnézni Budapesten

3. Látnivaló Budapesten – Országház

 
Az Országház Budapest egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlésnek és egyes intézményeinek (például Országgyűlési Könyvtár) a székhelye. Budapest V. kerületében, a Duna partján, a Kossuth Lajos téren található. Az épületet gyakran Parlamentként is emlegetik. A Dunára néző oldalának felújítása – 21 évi munka után – 2009 szeptemberében ért véget, díszkivilágítása 2011 augusztusában megújult.
Ezeket a látnivalókat érdemes megnézni Budapesten

4. Látnivaló Budapesten – Gellért-hegy

 
A Gellért-hegy (korábban Kelen-hegy, németül Blocksberg) Budapest I. és XI. kerületében, a Duna jobb partján álló, 235 m magas kiemelkedés. A Dunára néző meredek sziklafala és a tetejéről nyíló pesti panoráma páratlan látvány. Budapest ékkövének is szokták nevezni. Az UNESCO a Gellért-hegy tetején fekvő Citadella erődjével, a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította.
 
Földrajzi névként (domborzati név) kötőjellel írják: Gellért-hegy, városrészként pedig – más városrészek nevéhez hasonlóan – egybe: Gellérthegy.
Ezeket a látnivalókat érdemes megnézni Budapesten

5. Látnivaló Budapesten – Szent-István Bazilika

 
A Szent István-bazilika vagy Lipótvárosi plébániatemplom egy neoreneszánsz stílusban épült római katolikus templom Budapesten a Lipótvárosban, a Bajcsy-Zsilinszky út közelében, a Szent István téren. A bazilika Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, a főváros egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége, a Szent István-kultusz fő helyszíne. Az épület névadója a magyar államalapító király, Szent István, akinek épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. Az épület a maga 96 méterével az ország harmadik legmagasabb épülete.
Ezeket a látnivalókat érdemes megnézni Budapesten

6. Látnivaló Budapesten – Budavári Palota

 
A Budavári Palota (németül Burgpalast, törökül Budin Kalesi) Budapest egyik legfőbb kulturális és turisztikai központja, egyben a volt királyi palota. A Budai Várnegyed részeként 1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek.
 
A gótikus stílusú királyi palota már az 1300-as évek közepétől épült és építése eltartott az 1400-as évek végéig, így Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás királyaink idején is mindvégig bővítették és díszítették a magyar uralkodók lakhelyét. 1541-től a törökök megszállásának idején a palota állapota romlásnak indult, és az 1686-os ostrom és visszafoglalás során is igen komoly károk keletkeztek a várban és a Várnegyed épületeiben egyaránt. A helyreállítás során már a barokk stílusjegyek érvényesültek, ám megmaradtak a gótikus és a reneszánsz stílus részei is. 1715-ben megkezdődött a palota bővítése egy kisebb méretű barokk kastéllyal, majd a 19. század végén Ybl Miklós és Hauszmann Alajos közreműködésével hozzáépült egy hátsó szárny, mellyel megkétszereződött a palota területe. A Mária Terézia-szárny Duna felé néző homlokzata is meg lett növelve és ekkor kapta meg a barokk és neobarokk kupoláját.
 
A palota épületében a szecessziós elemekkel díszített úgynevezett Krisztinavárosi-szárnyban 1985-től található meg az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a palotában székel a Magyar Nemzeti Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum is.
Ezeket a látnivalókat érdemes megnézni Budapesten

7. Látnivaló Budapesten – Városliget

 
A Városliget Budapest egyik városrésze, egyben a második legnagyobb közparkja, a XIV. kerületben. Teljes területe 100 hektár (1 km²). Ebből mintegy 81 hektár a tulajdonképpeni park, és abban kb. 6500 fa áll. A főváros kedvelt pihenőhelye és kulturális centruma, amiben vagy aminek határain számos nevezetesség, látványosság található. Városrész minőségében hivatalosan néhány lakó-, illetve irodaházat is hozzászámolnak a peremén.
Ezeket a látnivalókat érdemes megnézni Budapesten

8. Látnivaló Budapesten – Andrássy út

 
Az Andrássy út Budapest 2310 m hosszúságú sugárútja, mely Budapest VI. kerületét, a Terézvárost szeli át. Az út a Belvárost köti össze a Városligettel. Alatta halad az 1-es metró.
Az Andrássy út az alatta haladó Millenniumi Földalatti Vasúttal és a végében fekvő Hősök terével együtt 2002-ben a világörökség része lett.
Ezeket a látnivalókat érdemes megnézni Budapesten

9. Látnivaló Budapesten – Gül Baba utca

 
A Gül Baba utca Buda kevés, máig megmaradt középkori lakóutcájának egyike, egyben Budapest egyik legmeredekebbje is. Az egyedi hangulatú utca szintén egyike azon keveseknek, amik ma is macskakővel burkoltak.
Ezeket a látnivalókat érdemes megnézni Budapesten

10. Látnivaló Budapesten – Kopaszi gát

 
A Kopaszi-gát Budapesten található gát, amely a Lágymányosi-öblöt választja el a Dunától. A gát portugál személyek tulajdonában van, területén több kisebb étterem és játszóház is működik, népszerű pihenő- és találkozóhely.
 
2008-ban Nemes Gyula rendezésében dokumentumfilmet készítettek a Kopaszi-gát átépítéséről Letűnt világ címmel. Az alkotás elnyerte a 2008-as Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjének járó díját. A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) hajójáratainak egyik kikötője a Kopaszi-gáton található, de a kikötő és a gát tulajdonosai vitájának a következtében a hajók 2013. május 7. után nem kötnek ki ott.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

marketing

Mi az a marketing és milyen a jó marketing tanácsadó?   A jó marketing... Tovább

Monokróm

A monokróm szó egyszínűt jelent. A monokróm a lakberendezésben egy viszonylag új... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás