notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Újabb magyar sikertermék a mozgó szövet - Laokoon

hirdetes

Laokoon mozgó szövet - az újabb magyar büszkeség

Ságodi Anikó

Újabb magyar termékre lehetünk büszkék, ami elindult a nemzetközi hírnév felé is. A Laokoon  Kft.  díjnyertes, innovatív megoldása a mozgó  szövet, amit a tervező (elmondása szerint) csak véletlenül talált ki.

 

 

 

A Laokoon Kft. díjnyertes, innovatív megoldása a mozgó szövet, amit a tervező (elmondása szerint) csak véletlenül talált ki.

A halpikkelyre vagy dinoszauroszok bőrére emlékeztető struktúra egy új technológiai megoldás eredménye, de szövetszerkezettan szempontjából.  Különlegessége , hogy a szövött szalagsorok képesek egymáson elcsúszni, elfordulni, így két-háromdimenziós tárgyakat, formákat lehet belőle alkotni. Az 50 cm vagy  90 cm széles, tetszőleges hosszúságú téglalap alakú szövet szabás nélkül formálható. Az alkotó  a hullámos farkasfog-szalagból indult ki, műanyag szalagcsíkok alkalmazásával véletlenül hozta létre a különleges anyagot.  

A Laokoon Kft. díjnyertes, innovatív megoldása a mozgó szövet, amit a tervező (elmondása szerint) csak véletlenül talált ki.

A Laokoon mozgó szövet felhasználása

Felhasználása széleskörű: a divat, az építészet, a művészeti akotások és a lakberendezés területén is megállja a helyét. Maga a tervező is vizsgamunkájaként karkötőt, melldíszt készített belőle, hiszen követi a test alakját, ez jól mutatja a gömbölyű formázás lehetőségét is. Készülhet belőle térelválasztó, reluxa jellegű sötétítő, sík- vagy gömb alakú felületek borítása, lámpák vagy ami még izgalmasabb a mobil, összecsukható és elrakható bútorok kárpitja is. Elméletileg burkoló anyagként is működhet. Alapanyag szempontjából is több lehetőséget rejt magában, készülhet bőrből, fémből, számos féle műanyagból. 
A Laokoon Kft. díjnyertes, innovatív megoldása a mozgó szövet, amit a tervező (elmondása szerint) csak véletlenül talált ki.

A Laokoon mozgó szövet megálmodója

Szentirmai-Joly Zsuzsanna textil tervező sok hazai frissen végzett „művészetishez” hasonlóan a tanítást választotta a megélhetés érdekében, de mert változtatni. Mindig is iparművésznek készült, tudatosan képezte magát az évek során. Nem titkolt szándéka, hogy olyan komoly befektetőket találjon, akik segítenek felfedezni a mozgó szövet sokoldalú felhasználási lehetőségeit. 
A Laokoon Kft. díjnyertes, innovatív megoldása a mozgó szövet, amit a tervező (elmondása szerint) csak véletlenül talált ki.

Laokoon a nemzetközi hírnév felé

Számos szakmai elismerést tudhat magának a tervező, többek között Formatervezési Nidííjat, vagy a 2011-es IV. Startup Underground (SUU) közönségdíját. 2011 végén a BNV Equity Kockázati Tőkealap elég innovatívnak és egyedülállónak találta ahhoz, hogy  befektessen hat másik magyar vállalkozás mellett a Laokoonba is, közel 1,5 milliárd forint értékben.. 2012 júliusában lehetőséget kapott Szentirmai-Joly Zsuzsanna, hogy az esseni Red Dot Design Museum „Smart Materials for Design and Architecture” szemináriumán előadást tartson. A szereplés eredményességét bizonyítja, hogy designerek, kurátorok és szervezetek érdeklődését váltotta ki. A neves szakértők között a Material Connexion, nemzetközi szervezet is teljeskörű támogatásról biztosította a csapatot. Ez hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy rövid időn belül nagy mértékű megrendeléseket eredményezne a készítőnek. 
 
„Azt ugyan még nem mondhatom el, hogy „minden sínen van”, mert hosszú út áll előttem, rengeteg a homályos folt egy ilyen különös projekt esetében, de lendületbe jött, sőt többet mozdult előre a „mozgó szövet” az SUUversenyt követő egy hét alatt, mint az utóbbi években. Újabb erőt, hitet, és infót kaptam a folytatáshoz, ez már biztos.” (meetoff.eu)
 
Mi csak gratulálni tudunk, és remélni, hogy ez lesz a következő magyar siker termék!
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában