notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rakd le saját kezűleg a laminált padlót!

hirdetes

Laminált padló lerakása házilag

Szélesi Ferenc

A laminált padló az utóbbi években hatalmas teret nyert magának, szinte minden otthonban találhatunk már laminált padlót. Nem is véletlen ez, hiszen mutatós, többnyire tartós és ráadásul könnyedén lerakhatja bárki, nem kell horribilis összegeket fizetni a burkolóknak. A most következő cikkben megmutatjuk, hogyan rakhatod le saját kezűleg könnyedén!

Laminált padló saját kezűleg

A laminált padló előnyei

A laminált padló a többi burkolattal ellentétben visszaadja a fa természetességét, kellemes komfortérzetet biztosít a lakásban. Nem annyira drága, hozzáteszem persze, hogy mihez képest, de azért már lehet kapni 1200-1500 forint/négyzetméter áron nagyon jó minőségű laminált padlót. Ezen kívül a laminált padló strapabíró, ha tökéletesen rakjuk le, akkor hosszú élettartamú, akár 15-20 évig is megőrzi a minőségét. Előnye az is, hogy több mint 100 különböző mintázatban és színben megtalálhatjuk a boltokban, többféle vastagságban és persze minőségben. Előnye az is, hogy könnyedén le lehet rakni, ebből adódóan könnyedén fel is lehet szedni, nem kell rengeteg szemétre számítanunk, lerakása gyors, egy 20 négyzetméteres szobát meg lehet csinálni akár 2-3 óra alatt szegélyestől, mindenestől, ha nem ütközünk problémákba.

Mi kell a laminált padló lerakásához?

  • laminált padló
  • szegőléc
  • dekopír fűrész
  • ragasztó
  • ceruza
  • derékszög
  • gumikalapács
  • ékek
  • ütőfa
  • vonóvas

Hogyan kezdjünk hozzá? A következő oldalon elmondom!

Laminált padló saját kezűleg

Felmérés

Kezdjünk először is azzal, hogy felmérjük a szoba területét, nézzük meg, hogy mennyi anyagra lesz szükségünk. Állapítsuk meg, hogy hány négyzetméteres a szoba, ehhez mérjük le a terület hosszát, majd a szélességét. Ezeket szorozzuk össze és megkaptuk a négyzetmétert. Ennél az értéknél számoljunk többet 3-5 %-al.

Régi szőnyegpadló eltávolítása

Távolítsuk el a régi, elöregedett szőnyegpadlót, egy vékony filcréteg maradhat a laminált padló alatt, nem fog gondot okozni a későbbiekben. Egy törhető pengéjű késsel, sniccerrel vágjuk végig a szegélyléc felső szélét, hogy a lábazati szegőléc eltávolításakor ne tépjük fel a tapétát. Ezek után vágjuk fel a szőnyeget 30 centiméterenként hosszában, majd tépjük fel a szőnyeget. Ha szerencsénk van, akkor könnyedén fel fog jönni. Ha nehéz felszedni, akkor egy szőnyegfelszedő segítségét vegyük igénybe.

hirdetes

A felületünk legyen sima, száraz és egyenletes, mielőtt a laminált padlót lerakjuk. Az egyenetlenségeket glett anyaggal eldolgozhatjuk.

Párazó fólia lerakása

Célja az, hogy a laminált padlót megvédje a diffúziós nedvességtől. Húzzuk a fóliát 5 centiméter magasra a széleken, az illesztéseknél nagyjából 20-25 centiméteres átfedésekkel dolgozzunk, majd rögzítsük le a fóliát ragasztószalaggal.

Habfólia lerakása

A habfólia segít megszűrni a zajokat, és kitűnően használható szigetelésre is. Rögzítsük a lerakott csíkokat ragasztószalag segítségével. Mindig csak annyi habfóliát rakjunk le, amennyi laminált padlót lerakunk egyszerre. Ha lerakjuk az egészet, akkor számolnunk kell azzal, hogy felpúposodik munka közben.

Jöhet a laminált padló, a következő oldalon folytatom!

Laminált padló saját kezűleg

Ha az előző lépéseket szépen elvégeztük, akkor nagyon könnyű dolgunk lesz a laminált padló lerakásakor.

Kezdjük is az első sorral!

Rakjuk le az első elemet féderrel a fal felé. A faltól 7-10 milliméter széles sávban tágulási fugára van szüksége a laminált padlónak, hogy ki tudjon tágulni megfelelően, és össze tudjon szűkülni. Ehhez használjunk megfelelő méretű távtartó ékeket. A következő elemet illesszük a lerakott elemhez, és nyomjuk össze őket könnyedén. A laminált padlóhoz illő ütőfával és egy gumikalapáccsal zárjuk a fugát. Így haladjunk tovább az első sor végéig. Szögvonalzó segítségével jelöljük be a záró elem hosszát, majd vágjuk le dekopir fűrész segítésével. Illesszük a helyére, majd egy vonóvas segítségével zárjuk a fugát.   

hirdetes

A következő sort azzal az elemmel kezdjük, amit levágtunk az imént, semmiképp ne új elemmel kezdjünk, mivel kötésbe kell raknunk a laminált padlót. Ezzel csökkentjük az esélyét annak hogy úgynevezett törésvonalat hozunk létre.

Mindig ügyeljünk arra, hogy a nút és a féder ne sérüljön meg!

Ha elértünk az ajtóhoz, akkor rövidítsük le az ajtótokot, hogy a laminált padló könnyedén elférjen. Az ajtónál alkalmazzunk burkolatváltó lécet. Az ajtó valószínűleg nem fog passzolni, ezért húzzunk rá egy egyenes vonalat, majd elektromos gyaluval vágjuk le az ajtót megfelelő méretre.

Lábazati szegőléc felrakása

A lábazati szegőléceket soha ne kössünk össze a laminált padlóval, mivel könnyedén megsérthetjük a padlót. A lécek végeit vágjuk be 45 fokban, így könnyedén illeszkednek majd egymáshoz a sarkoknál, de vehetünk sarokelemet is, amit csak rá kell helyeznünk a lécek végeire. A szegőlécet ragaszthatjuk is, vagy vehetünk felfúrható elemet, ami kimondottan a szegélyhez való.

Meg is vagyunk, a következő oldalon találhatsz egy videót is, amin bemutatjuk a műveleteket!

Laminált padló saját kezűleg

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Panorámás lakás

A lakásvásárláskor több szempont is van, amit keresnek a vásárlók, ilyen a panoráma is. Egy... Tovább

Karácsony előtti nagytakarítás

Minden évszakban érdemes egy nagyobb takarítást elvégezned, hiszen ezzel teszed igazán... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció DIY Építészet Fürdőszoba Hálószoba Lakberendezési ötletek Stílusok