notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Lakberendezési stílusok áttekintése röviden

hirdetes

Lakberendezési stílusok - alkosd meg az otthonod!

CsN

A lakberendezési stílusok megismerése, és a különbségek felfedezése bizony nem mindig egyszerű feladat. A teljes skála áttekintése pedig szinte lehetetlen, de azért én most összeszedtem neked a leggyakoribb lakberendezési stílusokat, amelyeket csak pár szóban mutatok be.

Lakberendezési stílusok áttekintése röviden

Ez nem ad teljes ismeretet, hiszen abból több száz oldalas könyvet is lehetne kiadni, csupán egy kis áttekintést ígérhetek, amely segítséget nyújt majd a további tájékozódásban és az ismeretek elsajátításában.

Persze az itt leírt dolgok picit sarkítva vannak, hiszen egyes lakberendezési stílusokon belül rengeteg alcsoport található, amelyre itt nem térek ki – csak az általános jellemzőkre.

 

#1 Romantikus stílus a lakberendezésben

 

A romantikus stílust az erős érzelmi vonulatok, a szenvedélyes minták, és az érzelmek kivetülése jellemzi. Az ilyen stílusban berendezett lakás igazán otthonos, meleg hangulatot áraszt, központ témaköre a szerelem és a természet.

Jellemzői a klasszikus vonalvezetésű bútorok, a meleg árnyalatú pasztell színek, és a hasonló árnyalatú textilek használata. Burkolatként jellemzően fa anyagot használnak – így a legjellegzetesebb burkolata a romantikus stílusnak a hajópadló, kültéren pedig a fa teraszburkolat vagy a wpc kültéri burkolat.

#2 Eklektikus lakberendezés

 

Az eklektikus stílus alapvetően egy olyan stílusirányzatot takar, melynek legfőbb jellegzetessége, hogy nincs jellegzetessége. :) Hivatalosabban megfogalmazva az eklektikus stílus más egyéb stílusirányzatokból épül fel, azok jegyeit vegyesen alkalmazza így egyedi vonása csupán az összeállításokban rejlik.

Az eklektikus stílust éppen össze-visszasága miatt nagyon nehéz jól csinálni, és fontos, hogy ha ilyen lakást tervezel, valóban nagyon erős szépérzékkel kell rendelkezned.

 

#3 Minimál lakberendezési stílus

 

A minimál az egyik legjobban behatárolható lakberendezési stílus. Jellegzetessége, hogy kevés, letisztult formából álló bútorzatot tartalmaz csupán. Általában a nagy, tágas terekben mutat jól.

A minimál nélkülöz minden „csicsát”, a bútorok csupaszságát pedig tovább hangsúlyozza az egyszerű, általában monokróm vagy maximum 2 színből álló színvilág, valamint a fényes felületek kedvelése.

#4 Skandináv stílus

 

A skandináv stílus alapvetően egy nagyon otthonos, világos lakást ad eredményül. Fontosak a hatalmas ablakok, hiszen a stílus szülőföldjén nagyon keveset süt a nap – éppen ezért a falak is általában világosak – többnyire fehérek. A bútorok modern stílusúak, de nem feltétlen újak.

hirdetes

Extrém változatai hasonlíthat a minimál stílusra, de alapvetően annál jóval élhetőbb, kevésbé „magazinos”.  Ezen kívül jellemző még rá a fa anyaghasználat, gyakran szabadon hagyott tetőgerendák és oszlopok is találhatóak a skandináv lakásokban.

#5 Mediterrán lakberendezés

 

A mediterrán stílus széles körben elterjedt hazánkban is. Szép, meleg árnyalatok jellemzik, és a klasszikustól a modern stílusú bútorok is megtalálhatóak.

A stíluson belül előszeretettel alkalmaznak kovácsoltvasat, fát, és puha hatású textileket, amelyek leginkább a föld színeiben pompáznak. A falak általában meleg pasztell színekben pompáznak a világostól a sötétebb árnyalatig.

#6 Retro stílus a lakberendezésben

 

A retro a fiatalok, lázadó szelleműek kedvence. Az élénk színek, geometrikus formák és merész elrendezések jellemzik, amelyben gyakran visszaköszönnek a „retro” motívumok, mint például a pöttyös minta.

Egy retro stílusú lakást nagyon könnyű felismerni, éppen ezért a berendezés sem nehézkes – bár a bútorok beszerzése okozhat némi gondot.

#7 Klasszikus stílus

 

A klasszikus stílus sokban hasonlít a romantikusra, de annál jóval elegánsabb. Általános jellemzője, hogy lerí róla a luxus, a gazdagság.

A klasszikus stílusú otthonnak hatalmas alapterület és belmagasság dukál, amelyben bőven elférnek az egyébként monumentális bútorok, magas, robosztus szekrények.

Általában meleg színek jellemzik, de ez nem törvényszerű. A bútorok régi típusúak, és ez okozhatja egyes rosszul berendezett klasszikus otthonnál a káoszt – hiszen arra nagyon oda kell figyelni, hogy passzoljanak egymáshoz a kiegészítőkkel együtt.

#8 Neo-barokk lakberendezés

 

A neo-barokk lakberendezés, ahogy neve is mutatja a régi barokk korból átalakult, modernebb változatot takarja. Bár megjelennek a modernitás jegyei ebben a stílusban, az alapvető jegyek illenek a barokkra: túldíszített, dekorált formák, éles fények és a „luxus” színei jellemzik a stílust.

hirdetes

Fő a látványosság és a színpadiasság ennél a stílusnál. Még az anyaghasználatban is: minden jöhet, ami feltűnő!

 

#9 Japán stílus

 

A japán stílus jellegzetessége, hogy nem szereti a túlzásokat. Alacsony bútorzat jellemzi igazán: ülőpárnák, térdeplőasztalok és szőnyegek, de semmi magasba nyúló szekrénysor.

A természetességet előszeretettel hozzák be a lakásba a stílus kedvelői, így gyakran megjelennek bambuszból, nádból vagy fából készült tárgyak, ajtók, és burkolatok is. Színeire is az egyszerűség jellemző: leginkább a fekete és a fehér szín a kedvelt, amelyet gyakran kiegészít a vörös mély árnyalata, és persze a természetes kiegészítők barna színe.

 

#10 Vidéki, country stílus a lakberendezésben

 

A vidéki stílus az egyik legszerethetőbb, igazán személyes és otthonos lakberendezési stílus. Bár már itt látszanak a modern vonások, azért leginkább nagymamáink otthona juthat eszünkbe róla, hiszen a country stílus igazán egyedi.

Egyedisége abban rejlik, hogy nem annyira kötött, mint a többi stílus. A klasszikus, régi tárgyak felújított változata, vagy a új tárgyak antikolt változata szépen megfér egymás mellett!

#11 A rusztikus stílus a lakberendezésben

 

Természetes alapanyagok, rengeteg kiegészítő, és persze a régi tárgyak stílusosan felújítva… A rusztikus stílus különlegességét a régiesség adja.

A fehérhez közelítő pasztell színek és a világos árnyalatú fa anyagok vannak többségben, és jellegzetes a kopottas bútorok (akár direkt koptatott!) használata.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Étterem

Tágabb értelemben vendéglőnek, üzemnek, intézménynek, közlekedési eszköznek étkezésre... Tovább

Újévi népszokások

A magyarság körében újév napjának népies neve kiskarácsony. Ezen a napon régen szokás... Tovább

Tovább a lexikonra
Stílusok