notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Hogyan érdemes nekilátnunk tetőtéri otthonunk berendezésének?

hirdetes

így rendezd be tetőtéri lakásod!

CsN

Sokaknak tetszik, és vágynak rá, de vannak, akik ódzkodnak tőle… Szeretném felvázolni a tetőtéri lakrészek pro és kontra lehetőségeit és tanácsokat, útmutatást adni azoknak, akik félnek belevágni vagy épp nem úgy sikerült az eddigi enteriőr kialakítása, ahogyan azt szerették volna.

Tetőtéri otthon berendezése

Az első, amit szem előtt kell tartanunk, hogy a tetőtér kialakításához engedély szükséges, amit a helyi építésügyi hatóság hagy jóvá vagy utasít el. Új építésű ingatlan esetében már eleve így készül a terv. Ha megvan az engedély, kezdhetjük is a berendezkedést...

hirdetes

 

Van-e általános szabály a tetőtér kialakítására?

Amennyiben lehetséges az adott tetőteret ne osszuk sok részre, mivel a tetősíkok egyébként is megtörik a felületeket – a „kevesebb több”-  legyen ez az alap irányelvünk!

 

Bútorok a tetőtérben

 

 

Nyilvánvaló, hogy a ferde tetősíkok miatt, a helyiségek nem bútorozhatóak hagyományosan és teljes körűen. A standard, előre gyártott és hagyományos bútorokról legtöbbször le kell mondanunk. Néhányan ezt hátrányként kezelik, de amennyiben az eredetiségre törekszünk mindenképp előny, hogy egyedi bútorokat helyezhetünk el, egyedi funkciókkal, saját kreativitásunkat beletéve, a rendelkezésre álló helyet maximálisan és praktikusan kihasználva. Mindenképp nagyobb átgondolást és frappáns ötleteket kíván meg egy ilyen lakótér.

 

 

Hasznosak lehetnek az alacsonyabb, fiókos komódok, amelyek szinte belesimulnak a térdfalak vízszintes síkjaiba, így kihasználhatóvá válnak a holtterek. Alkalmazhatunk továbbá függesztett bútorokat, pultokat, polcokat az adott paraméterekre szabva.

 

 

Vannak, akik szeretnék a tér minden zegét-zugát kihasználni, így a ferde falak mentén háromszögszerűen beépítik a falakat, a teret. Ez is megoldás lehet, bár ez tovább hangsúlyozza a meglévő optikai eltérést. Használjunk kisebb bútorokat, és helyezzük el azokat ízlésesen, szellősen.

 

 

Tetőtéri otthon berendezése

Burkolatok és dekorelemek okosan kivitelezve

Érdemes kisebb méretű lapokat, mozaikokat választani, mivel ez optikailag tágítják a teret. Sőt minél világosabb ezek árnyalata, annál inkább!

Ajánlatos kicsit felfelé nyújtani a teret, ezt függőleges dekorelemekkel is elérhetjük, pl: egy-egy tapétacsík, üvegfalrész, álló tükör, kép a falon. Amennyire lehetséges kerüljük a világítótestek, lámpák ferde falon elhelyezését is!

 

 

Színválasztási praktikák

Kiemelt fontosságú a megfelelő színek megválasztása. Mindenképp érdemes világos és pasztellszíneket alkalmazni. A ferde falakat, síkokat lehetőleg azonos színűre fessük, így összhatásában magasabbnak és tágasabbnak érezzük majd a teret és kevésbé érzékeljük azt, hogy a falak befelé dőlnek.

Tetőtéri otthon berendezése

Ablakok – azaz a beáramló fény manipulációja

Talán ez az egyik sarkalatos pontja a tetőtéri lakásoknak, hiszen zavartalanul be tud jutni a fény.  Rendkívül vonzó tulajdonság ez ősszel, télen és tavasszal, de a nyári hónapokban, ha nem gondoskodunk megfelelő védelemről gyorsan felmelegedhet a lakás.  Nem mindegy, hogy milyen árnyékolót használunk!  A belső árnyékolók kevésbé enyhítik a benti forróságot, léteznek ugyan már nagyon jó minőségű hő visszaverő típusúak. A textil anyagúak gyakorlatilag hangulati elemként foghatók fel,  a káprázat tompítását segítik. Ha a belső forróságot szeretnénk kellőképp enyhíteni, külső árnyékolóról (reluxa, redőny, hővédő roló) célszerű gondoskodni, de elérhetőek teljes fénykizárós megoldások is.

 

Fontos gondoskodni továbbá az anyagok védelméről is, hisz az épületszerkezet fokozottan ki van téve az időjárási viszontagságoknak, mivel közvetlenül éri a csapadék, napfény, könnyebben lehűl, hamarabb felmelegszik. Amennyiben fából van a szerkezet gondot kell fordítani a fa kezelésére, valamint különösen a gombásodás elleni prevenció is fontos.  Meghatározó a tetőtér esetében a szigetelés jelentősége, ezt a kialakítást mindenképp bízzuk szakemberekre!

 

 

Tetőtéri otthon berendezése

Fürdőszoba a funkcionalitás jegyében

A fürdőszoba kialakítása során mindenképp számolnunk kell a dőlésszöggel. Meg kell határoznunk, hogy hova kerüljön pl. a zuhany, amely megköveteli a min 2 méter magasságot, bár gondolkodhatunk méretre gyártott zuhanyfalban is.  

El kell gondolkodnunk továbbá azon, hogy térdfalnál elfér e a WC parapetfala. Nem csak a szaniterek elhelyezését és méretét kell figyelembe venni, de a felhasználók méreteit is, és hogy akadálymentesen meg tudják közelíteni, használni tudják azokat. Tetőtérben kardinális figyelmet kell fordítani a vízszigetelésre!

 

Tetőtéri otthon berendezése

Mai trendek a tetőtér kialakításában

Manapság idejét múltnak számítanak a lambériás kialakítások. Amennyiben ragaszkodunk hozzá, adott a lehetőség, hogy lefessük fedőfestékkel (főképp fehér lazúr ajánlatos).  A gipszkartonos felületképzés itt is nagyon elterjedt, hiszen könnyen megmunkálható, alakítható. Továbbra is hódítanak a látszó faszerkezetek is, valószínűleg nem is mennek ki a divatból, hisz némely stílusnál ez elengedhetetlen követelmény.

 

 

 

 

Tetőtér lehetőséget ad nagyvonalú loft lakások kialakítására is. Ha ilyenben gondolkodunk mindenképp egyedi és elegáns terek jönnek majd létre, ahol az élettér szabadon áramolhat.

 

Tetőtéri otthon berendezése

Összegzés:

A tetőtéri otthonok előnyei:

  • gyönyörű panoráma
  • nincs kíváncsiskodó szomszéd
  • világos, fényben úszó terek
  • kevesebb zaj
  • egyedi bútorok, kialakítások és megoldások

 

A tetőtéri otthonok hátrányai:

  • túl nagy belmagasságnál, nehézkes a takarítás
  • nem megfelelő szigetelés vagy fényvédelem nélküli kellemetlenségek
  • szabvány bútorokat nehéz elhelyezni
  • nehezebben kihasználható terek, térdfalak
  • tetőtéri ablakokra kellően ügyelni kell (pl, ne maradjon nyitva ha eső várható)

 

 

Bodnár M. Rita

Lakberendező/Enteriőr tervező

Tanácsadással, tervezéssel, lakberendezéssel kapcsolatban elérhető vagyok elérhetőségeimen:

majzer@alakasfelujitas.eu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Szúnyogriasztó

Házilag sokkal jobb, kellemesebb illatú és vegyszerektől mentes szúnyogriasztót... Tovább

marketing

Mi az a marketing és milyen a jó marketing tanácsadó?   A jó marketing... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakberendezési ötletek