notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Antik tárgyak a lakberendezésben - Elegáns és otthonos megjelenés

hirdetes

6 módja annak, hogyan alakíthatunk ki az antik tárgyakkal otthonos, de mégis elegáns megjelenést otthonunkban

ZH

A melegséggel és bájjal teli, otthonos belső terek újra érvényben vannak, és mi is lehetne jobb módja annak, hogy a megjelenést az antik tárgyak gazdag patinájával érjük el? Lakberendezés antik tárgyakkal otthonosan és elegánsan.

Lakberendezés antik tárgyakkal

Lakberendezés antik tárgyakkal

A régiségek beépítése és díszítése otthonunkban is az egyik legfenntarthatóbb módja a lakberendezésnek. Az antik tárgyakkal való lakberendezés nemcsak a kivételes kivitelezést garantálja, hanem az időtlen stílust is, amely sok életen át kitart, mégsem megy ki a divatból sosem. Nézzük a tippeket, hogy hogyan alakíthatunk ki otthonos, de mégis elegáns megjelenést antik tárgyakkal otthonunkban.


1.    Régies stílusok visszatérése

Az antik bútorok végre visszatérnek, és magukkal hozzák a vidéki házak fénykorának intrikáit. A gazdag mahagóni, rózsafa és a puha dió tökéletes ágytárs a merészebb színekhez, amelyek uralják a belső teret.

Sir John Soane grúz építész hőn szeretett ékszeres tónusú falai a város és a vidék modern belső tereiben egyaránt felbukkannak a lágyabb földes rózsaszín és a meleg természet mellett. Ez az új paletta nemcsak tökéletes hátteret biztosít az antik tárgyak számára, hanem azt is, hogy jobban megértsük, milyen hatással vannak ránk otthoni környezetünk. 

A Farrow & Ball 2022-es öt legjobb színének egyike a rendíthetetlenül vidám sárga, ami különösen időszerű a körülöttünk lévő színek és a hangulatunk közötti bizonyított kapcsolat fényében. Kiderült, hogy a klinikai fehérek és a hamuszürke nem tesz boldoggá minket.


2.    Ne féljünk az eklektikától!

Az antik tárgyakkal való lakberendezés új szemlélete a karakter felkarolásáról szól, annak érdekében, hogy olyan átfogó sémát hozzunk létre, amely különböző korok és stílusok darabjait egyesíti.


Egy absztrakt festmény alatt ülhet egy 19. századi pad, vagy egy kortárs dohányzóasztal mellett egy csiszolt mahagóni irodaasztal is kialakítható. Az ötlet az, hogy az egyes tárgyak egyedi tulajdonságait felhasználva tetszetős megjelenést hozzunk létre, amely gazdag narratívában és személyiségben.

És ennek a narratívának nem kell a hazai pályára korlátozódnia. Ahogy a világ tovább nyílik, a globális hatásokat bátrabban használják fel, mint valaha. Az afrikai textileket, az indiai szőnyegeket és a kínai kerámiákat modernista szobrászattal, kortárs fényképezéssel és éles, testreszabott részletekkel párosítják az éles eklektika érdekében.

hirdetes


Az antik lámpák ( antique lamps ) mellé társíthatunk modern elemeket, de a legjobb ha modern színekkel dobjuk fel a szoba hangulatát, amit majd ez az antik tárgy hangulatosan fog megvilágítani.
 

3.    Minőségibb darabok hangulata


A modern belső terek a dekoráció modern megközelítését kívánják meg, amely frissebb, nyugodtabb és otthonosabb, mint a korábbi évtizedekben. Lényeges, hogy a közösségi média által vezérelt gyors háztartási cikkek robbanásszerű terjedése után ez a frissesség egyre felnőttebbnek tűnik, nagyobb lelkiismerettel és felelősségérzettel.

A régiségek használata a rendszer gerinceként azt jelenti, hogy kevesebb új elemre van szükség a díszítéshez. Ha kevesebb újdonságra van szükség, nagyobb teret enged a befektetéseknek a jobb és minőségibb, szezonon átívelő hosszú élettartamú darabokba.

hirdetes

4.    Tedd személyessé különböző textúrákkal

Stílusos antik megjelenést alakíthatunk ki, hogy szembeállítjuk az elöregedett patinák melegét a textíliákkal és a puha bútorokkal, rengeteg eklektikus dekorációval.


A texturált szőnyegek, az alakos párnák és a hímzett díszdobozok mind megállják a helyüket egy karakteres bútorokkal teli rendszerben. Váratlan érintések és könnyed kiegészítők hozzáadásával a kész megjelenés szilárdan megmarad a jelenben.


A ropogós, kortárs üveg, a minimalista fém és a trendi formák (igen, van helye orsóknak, buborékoknak és tengeri herkentyűknek) egyaránt használhatók a pezsgéshez vagy a humorhoz, a beállítástól függően.


A mix művészete könnyed érintést és szellemességet igényel. Lehet, hogy a megkövesedett rák vagy a gömbhal nem tűnik a legkézenfekvőbb befejező simításnak, de az igazi eklektika a személyiségben gyökerezik, ezért gondolj a karakterességre.


5.    Legyenek kontrasztban a régi és az új darabok

Az antik tárgyak és a kortárs művészet keverése nagyszerű módja annak, hogy a sémát naprakészen és trendben tartsuk.


Célja, hogy merész párosításokat hozzunk létre, amelyek megtörik a formát –  merész geometria hagyományos damaszttal vagy kortárs hímzés aranyozással és berakással.


Ne felejtsük el, hogy az antik bútorok gyakran meglepően sokoldalúak, és a darabok sokféle felhasználási lehetőséget kínálnak a modern környezetben. Ha egy kis íróasztalra van szükség, amely elég elegáns ahhoz, hogy konzolasztalként használjuk a szalonban, próbáljunk ki egy játékasztalt. Ugyanígy egy 19. századi pad is nagyon jól működhet, ha egy keskeny folyosóra keresünk ülőhelyet.


6.    Egészítsük ki a régiségeket modern textilekkel

Mivel a meghittség egy ideig megmarad, végre újra elkezdhetjük értékelni a darabokat egyéni érdemeik alapján. Elmúltak azok az idők, amikor az épületek tele voltak mozgásalapú monokultúrákkal, és köszöntjük az otthoni antikvitás új korszakát.


A sok barna bútorral való munka nagyszerű alkalom volt arra, hogy megmutassa, milyen sokoldalú lehet, ha modern puha bútorokkal és kiegészítőkkel díszítik. A régiségeket a mai ízlésnek megfelelően frissen hozzuk. A kortárs textiljeinkkel és világításainkkal kialakított stílus lehetővé teszi, hogy olyan tereket alakítsunk ki, amelyek időtlen, ugyanakkor szórakoztatóak és eredetiek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Loft lakás

A loft, mint ingatlantrend az 1970-es években, Angliából indult ki. Ekkoriban a nagy... Tovább

Kőalkotás

A száraz kőművészet egy mára már csak kevés helyen őrzött hagyomány. Lényege, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció Lakberendezési ötletek Lakberendezési trendek